Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kylän oman kahvin alkulähteillä

Virtakivessä, vanhassa saunassa sijaitsee pieni kahvipaahtimo.

Vuonna 1925 Voikkaan paperityöläisten yleiseksi saunaksi ja pyykkituvaksi rakennetulla 800-neliöisellä kivitalolla on yhä tänä päivänä jykevä julkisivu. Jykevä mutta sielukas. Nykyään tuossa talossa ja sen ympäristössä sijaitsevat toiminnot voi tarkistaa kadunvarteen pystytetystä tee-se-itse -henkisestä kylttitaulusta. Ensimmäisenä huomio suuntautuu käsin askarreltujen plakaatien sijaan erästä talon katutason huoneistoa kohti. Ovea lähestyessään nenä huomaa pistävän mokkatuoksun – oven avautuessa silmät taas kymmenten papusäkkien röykkiön. Voi olla vain kahvipaahtimossa.

Sisältä löytyy muutaman kookkaan erikoiskoneen ja monien erimallisten kahvipakettien joukosta kirkkaaseen pinkkiin pukeutunut nainen, Pamela Aranciaga Mauricio. Hän esittelee itsensä perulaislähtöiseksi elintarviketieteiden maisteriksi ja Inka-paahtimon päällyshenkilöksi. ”The Coffee Scientist” kuten hän humoristisesti tokaisee. Kestävä kehitys, vastuullisuus, luonnonmukaisuus ja hyvä kahvi vaikuttavat olevan Pamelalle arvokkaita intohimoja. Valtaosin perulaisista pavuista valmistettavan lopputuotteensa hän kertoo muistuttavan omista juurista uudessa ympäristössä.

Maailmaa hän on nähnyt 13-vuotiaasta lähtien, jolloin hän muutti Perusta Espanjaan isosiskonsa kanssa. Sieltä Suomeen tie johti ensin Tanskan teknillisen yliopiston, sitten vielä Kanadan ja Meksikon kautta. Meksikon Durangossa hän tapasi työharjoittelua suorittaneen kotkalaisen Juho Purhosen – monien vuosien ja muutaman mutkan kautta tämä yhteistyö on johtanut sekä paahtimon että perheen perustamiseen.

Inka-paahtimo on ehtinyt viiden vuoden ikään. Toiminta alkoi vuonna 2015 liiketilan kolmanneksen vuokraamisella ja laitteiden hankkimisella yksi kerrallaan. Pamela kertoo yritysten ja erehdysten tapahtumisen olevan lähtökohta edistyksen syntymälle kaikessa.

Jo toisena toimintavuonnaan Inkan oma Ethiopia Gelaya Abaya -kahvilajike voitti Suomen parhaan espresson palkinnon. Siitä lähtien sen tuotteet ovat tasaisin väliajoin ilmestyneet uusien puotien hyllyille ympäri Suomea. Positiiviset palautteet, laadukkaat arvostelut ja kasvavat markkinat ovat rohkaisseet Inkan tekijöitä kehittämään tuotteitaan ja prosessejaan entistä pidemmälle.

Saammekin testiksi kupilliset talon tarjoamaa kahvia. Lasiseen pannuun tippuu hiljakseen indonesialaista erikoistummaa paahtoa, jonka pavut ovat peräisin Sumatran saarelta. Pamela kertoo haluavansa väistämättä valmistaa tarjoilemansa juoman tuikitavallisella kahvinkeittimellä osoittaakseen, ettei laadukkaan kahvikupillisen keittämiseksi tarvitse osata monimutkaisia prosesseja tai omistaa järin erikoisia laitteitakaan. Riittää, kunhan osat ovat puhtaita, kestäviä ja oikein käsiteltyjä.

Kuppiin kaadettuna kyseinen kahvi on väriltään niin mustaa kuin olla voi. Tuoksu on hieman pähkinäinen, maku erittäin täyteläinen ja vahva, jopa etäisesti tumman suklaan mieleen tuova. Jos tavanomaisessa suodatinkahvissa on yleensä jokseenkin vetinen suutuntuma mitä pyritään peittämään liiallisella kahvin määrällä, tästä on moinen kaukana. Huomata saattaa myös päivän ensimmäisen kahvikupillisen tuoman energisoivan vaikutuksen.

Itse tuotteiden valmistuksen, myynnin ja markkinoinnin lisäksi Inka-paahtimo järjestää yrityksille ja muille ryhmille kahvitastingeja – tilaisuuksia, joiden osallistujat saavat kokeiltavakseen erilaisia kahvilaatuja sekä kuultavakseen pätevää asiantuntemusta aiheeseen liittyen.

Pamela esittelee ajatuksen liiketoiminnan vakauduttua etenevästä hillitystä kasvusta, mikä voi tarkoittaa jo lähitulevaisuudessa lisää paikallisten ihmisten työllistämistä. Inka haluaa ruokkia voikkaalaisten keskuudessa nousevaa ylpeyttä kylän omasta merkkituotteesta.

• Otso Virtanen

Artikkelikuva: Pamela Aranciaga Mauricio toivoo, että voikkaalaiset voivat olla ylpeitä omasta kahvimerkistä.

Jaa artikkeli: