Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kymsoten tiedotusta

Kymsoten laboratoriopalveluista vastaava HUS Diagnostiikkakeskus on lisännyt uudet koronavirusnäytteenottopisteet Kouvolaan ja Kotkaan. Pisteet sai Pihlajalinna Oy.

Testien lisäämisen myötä on saatu päivittäisiksi laajennettuihin julkaisuihin kirjattua joitakin uusia tartuntoja, tartuntaketjuja ja altistumismahdollisuuksia.

Altistumisoletusten perusteella esimerkiksi laitettiin yksi Eskolanmäen koulun luokka karanteeniin.
Valkealan lukiossa yhdellä henkilökunnan edustajalla on testin mukaan koronavirustartunta. Kyseinen henkilö on ollut tekemisissä 57 opiskelijan kanssa. Koska opiskelijoita on enää 73, rehtori Juha Malinen katsoi, että viikon karanteeniaikana ei kannata järjestää opetusta lopuillekaan koululla.

Korian koululla on laitettu yhden testituloksen perusteella yksi luokka ja joitakin muita henkilöitä karanteeniin.
Alueen tilanne on koordinaatioryhmän mukaan edelleen perustasossa ja tilanne on pysynyt koko ajan rauhallisena. Se tarkoittanee, että vakavasti tartuntatauteihin sairastuneita ei ole, koska heitä ei ole ainakaan yhdessäkään syksyn tiedotteessa mainittu. Kirjallisesti pyydettyjä lisätietoja tilanteesta ei ole saatu.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa vaatii: ”Hyvän hygienian ja turvavälien lisäksi maskien käyttö on nyt otettava osaksi arkea. Koronavirus ei ole taikaiskusta häviämässä minnekään.” Se pitänee paikkansa, sillä virustyyppi on ollut olemassa vuosia. Koskaan ennen ei vain ole tavattu virusta, joka aiheuttaisi raudan irtoamisen punasoluista ja sitä kautta hapenpuutetta.

Kouvolan kaupungin työntekijät ja esimerkiksi koulutaksien kuljettajat on velvoitettu käyttämään maskia.
Suurissa lukioissa ei pystytä järjestämään vaadittuja turvavälejä, joten lukioihin on määrätty maskisuositus. Opiskelijat joutuvat hankkimaan itse maskit, jos niitä käyttävät. Myös visiiri kelpaa, mutta suositus koskee koko koulupäivää. Pienissä lukioissa suositus koskee niitä tilanteita, joissa oltaisiin muuten tervehdyttävän lähellä toista ihmistä.

Kymsoten sairaaloissa ja muissa toimipisteissä ei tyydytty edes vahvaan suositukseen, vaan kaikkia niissä asioivia velvoitetaan käyttämään maskia. Tämä velvoitus koskee myös kaikkia asiakkaita, joilla ei ole terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia. Perustuslaki ei salli maskin käytön pakottamista, koska se sanoo, että kansalaisille ei saa aiheuttaa haittaa, ja jokaisella on vapaa oikeus huolehtia omasta terveydestään.

Maskipandemia alkaa jo näkyä katukuvassa, kun ihmiset heittävät käytettyjä maskeja kadulle, josta ne tarttuvat muun muassa koirien jalkoihin.

Myös Kymsoten ja kaupungin tiloissa on huomattu ongelmia. Viemärien avaukset ovat lisääntyneet. Ongelma on pahentunut sitä mukaa, kun maskeja on alettu käyttää enemmän. Ilmiö näkyy myös Kouvolan kaupungin kiinteistöissä: esimerkiksi Kouvolan pääterveysasemalla viemäreitä on tarvinnut avata kolme kertaa parin viime viikon aikana.
Kasvomaskit eivät kuulu wc-pönttöön. Jokainen viemärinavauskeikka maksaa työn laajuudesta riippuen 300 euroa tai enemmän. Lisäksi tulee muun muassa siivouskuluja ja hajuhaittoja, kun viemäri tulvii lattioille.

Oikeaoppisesti kertakäyttömaski hävitetään laittamalla se muovipussiin, sulkemalla muovipussi tiiviisti ja laittamalla pussi roskikseen.

Ongelmaan yritetään vaikuttaa lisäämällä muistutuksia maskien oikeaoppisesta hävittämisestä, tarvittaessa eri kielillä. Suositellaan myös jakamaan maskien mukana pieniä muovipusseja ja lisäämään erillisiä maskiroskiksia.

Jaa artikkeli: