Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Laajentuva kirkko

Marraskuun viimeisenä kulkuni vei lapsuudesta tuttuihin maisemiin. Myllykoskella ensimmäiset kouluvuoteni viettäneenä liittyvät useat mukavista lapsuusmuistoista kirkkoon.

1990-luvun jälkeen kirkko on kokenut muutoksia niin sisältä kuin ulkoa. Kirkkosali peruskorjattiin vuonna 2007. Silloin kirkko sai uudet kirkkotekstiilit. Ne suunnitteli Johanna Pesonen, ja toteutuksesta vastasi Atelje Solemnis.

Myllykosken kirkon laajennustyöt ovat käynnissä pitkälle tähän vuoteen. Laajennusosaan tulee toiminnallista tilaa esimerkiksi lapsille ja nuorille sekä erilaisille tilaisuuksille. Myllykosken seurakuntatalo jouduttiin purkamaan vakavien sisäilmaongelmien takia. Toiminnallinen tila onkin tarpeen. Budjetti on lähes kolme miljoonaa euroa.

Laajennustyöt aloitettiin lokakuussa. Urakan on määrä valmistua tämän vuoden syksyllä. Kirkkotilojen käyttöön ei työmaalla pitäisi olla vaikutusta.

Paperitehtaan tuella

Vuonna 1929 perustettiin Myllykosken-Viialan pikkukirkkoyhdistys, tavoitteenaan kirkon rakentaminen Myllykoskelle. Kirkon rakentamisen rahoitti ja tontin tarjosi Myllykosken merkittävä työllistäjä Yhtyneet paperitehtaat Oy. Paperitehtaan hallituksen puheenjohtajana oli kenraali Rudolf Walden. Hän näki kirkon erääksi kaikkein keskeisimmistä yhteiskunnan kulmakivistä.

Arkkitehti W. G. Palmqvist suunnitteli kirkon, joka valmistui vuonna 1936. Kirkko on päätytornillinen, tiilestä muurattu pitkäkirkko. Se on rapattu valkoiseksi. Kirkon 45 metriä korkean tornin yläosa on tiilipintainen.

Rudolf Waldenin toiveen mukaan huipulla on neonristi. Katto on tiiltä. Tornin huippu on patinoitunutta kuparia. Kirkon sokkeli on graniittia.

Tilaa kirkkosalissa on noin 400 henkilölle. Alttaritaulun maalasi taiteilija Martti Rannila. Taiteilija Viktor Jansson muotoili alttaritaulun yläpuolella olevan ”Vapahtajaa ristillä” kuvaavan pronssisen veistoksen sekä sivuseinällä olevan Jeesusta ja Pietaria esittävän korkokuvan.

Kangasalan urkurakentamo uusi alkuperäiset urut vuonna 1985. Urkuihin on vaikuttanut pohjoiseurooppalainen barokkiperinne.

JK

Seppeleenlaskulla muisteltiin Karjalaan jääneitä vainajia ja talvisodassa menehtyneitä.
Myllykosken kirkko on helppo löytää.
Jaa artikkeli: