Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Laatu laitettiin paperille

Woikoski Feeling sai Suomen ensimmäisenä hevospalvelukeskuksena ISO 9001 -laatusertifikaatin.


Matkailullekaan ei niitä kovin montaa ole Suomessa myönnetty.


Woikoski Feelingin hevospalvelukeskuksen ja matkailun väki sekä Woikosken kehitystiimin jäsenet ottivat tunnustuksen vastaan juhlavasti Kirjokiven kartanossa 8. toukokuuta. ISO 2001 -laatusertifikaatin luovutti Kiwa-Inspectan toimitusjohtaja Mikko Törmänen.

WHD Gård on taas kehittynyt siitä, kun siellä viimeksi vierailimme. Tällä kertaa ajo suuntautui aikataulusyistä suoraan kartanolle, jossa Woikoski Feeling tarjosi niin omalle väelle kuin vieraille juhlavan lounaan. 
 

Luontoa vähän paremmin

Lounas kuvasi hyvin koko palvelukonseptia: Tärkeää on laatu ja läheisyys. Korvasienet olivat löytyneet oman väen metsäretkellä ja kokki kävi pihapiiristä kitkemässä vuohenputkea salaattiin, jonka kruunasivat jäiset juolukat. Tavoitteena yrityksellä on myös kokemus ylellisyydestä. Sen tarjosivat viimeistään kultajuuri, parsa ja kauris. Raparperivaahto ja yhtä keveä täytekakun kuorrute soivat puolestaan pehmeää nautintoa.

Sari Palmberg totesi, että elämyksiä ihmiset voivat tulla vaikka vain kerran kokemaan. Ruoka tuo heidät takaisin yhä uudelleen.

 

Hevosia ja autoja

Iida Kekkonen lähti alusta alkaen ja samalla intohimolla kehittämään Sarin kanssa Woikoski Feelingiä. Hänellä on koko konsepti ja opastus selkäytimessä. Hän malttoi pysyä kohtuudessa esitellessään eri toimintoja. Niitä on jo niin monta, että yksi meinasi unohtua.

Matkailu lähti liikkeelle hevosista ja hevospalvelukeskuksesta, ja hevosenhoitajana Iidakin aloitti. 

Automuseo aloitti 2014. Iida totesi, että Clas Palmberg on suorastaan fanaattinen autoharrastaja. Automuseo nivoutuu luontevasti myös Woikosken historiaan. Autot kertovat sekä yhtiön johtajista että innovaatioista. Harrastuksen myötä mukaan tuli autourheilu.

137-vuotiaan yrityksen historiaan voi tarkemmin tutustua Woikoskella, jossa vanhoihin tehdasrakennuksiin, kosken partaalle on koottu tehdasmuseo.

Automuseon valmistuttua keskityttiin taas hevosiin. Kehitettiin kuntoutuskeskus huippukylmähoitoineen, vesimattoineen ja lasertekniikoineen. Hoidot sopivat sekä vammojen kuntoutukseen että kehonhuolloksi perustreeniin.

Usein ihminen tulee hevosen mukana. Ihmisiä varten on ruokaa, sauna, hyvinvointipalveluita, frisbeegolfia ja retkimaastoja sekä majoitusta.

Iida huvittaa kertomalla, että Clas lupasi, että tallin katon saa remontoida, kunhan se ei kestä kauaa eikä maksa paljon. Lopputulos oli vuosien kehitystyö ja laajamittaiset investoinnit.

Kartanossa

Kirjokivi yhdistettiin matkailutoimintaan vuonna 2015. Kartano palvelee talviaikaan tilauksesta yrityksiä ja Woikosken omia vieraita. Keskikesällä järjestetään illallisia, joille voivat osallistua myös satunnaiset matkailijat.

Hotellitasoisia majoitustiloja on kartanossa ja aitoissa yhteensä 27 hengelle.
Moni Repovedellä vaeltavakin nauttii päästessään reissun yhteydessä nauttimaan mukavuuksista alueen historiaan oleellisesti liittyvässä kartanossa.

Iida kertoo hieman kartanon rakennuttaneesta Rudolf Elfvingistä, joka kansan suussa taipui Elvingiksi. Eliel Saarinen piirsi kartanon vuonna 1890 Elvingin perheen kesänviettopaikaksi. Vartiotornissaan Kymen, Savon ja Viipurin valtias kävi vierailleen näyttämässä, että hänen on kaikki, mitä ympärillä näette. 

Iida kertoi, että Elving vaikutti myös Savon radan linjaukseen. Siksi se kulkee aivan kartanon vierellä. Kun isäntä saapui kartanoonsa, piti hänen vaununsa osua laiturilla punaisen maton kohdalle.

Iida palaa nykypäivään kertomalla, että paikallisten majoituspalvelujen lisäksi Woikoski Feelingiin kuuluvat myös viikkokohteet Ivalossa ja Luostolla. 

Kaikissa paikoissa pyritään siihen, että asiakkaat ovat vieraita. Jokaisella on oma vastuuhenkilö, jonka puoleen voi kaikissa asioissa kääntyä.


Hevosten innoittamana

Sari Palmberg kertoo, että hänellä ajatukset menevät 17 ikävuoteen, jolloin yhteinen matka hevosten kanssa alkoi. Myös Clasin hevosharrastus innoitti kehittämään palvelua, jota olisi omille hevosille halunnut.

Muussakin toiminnassa Sarin tavoite on antaa aina enemmän kuin asiakas odottaa. Odotukset pyritään saamaan myös korkeiksi.

Sari ja Clas matkustavat paljon Oy Woikoski Ab:n sopimusten puitteissa. He ovat oppineet näkemään, mikä toimii ja missä on korjattavaa. Sari toteaa, että he ovat surutta matkineet toimivia ja miettineet, miten jonkin asian voisi itse tehdä paremmin.
Matkailu oli jo muutenkin Sarilla verissä, vaikka hän alun perin osti Kirjokiven itselleen kodiksi. Hevosille hän silloinkin ensin katsoi tilat kuntoon, vaikka itselleen yritti pitää edes vähän lämpimänä Kouvolan kaupungin omistuksessa huonoon kuntoon mennyttä kartanoa.

 

Tehty paperille

Sari muistelee hetken vaativia aikoja, mutta palaa pian suuntaamaan tähän päivään ja tulevaisuuteen. Heille sertifikaatin hakeminen tarkoitti lähinnä toiminnan kirjoittamista paperille ja asioiden selkeyttämistä sitä kautta. 

Matkailutoiminta on osa Woikoskea, joten käytössä oli yhtiön organisaatio
Sari toteaa, että heillä on ollut aina selkeät sopimukset myös Repovedelle vieraita vieneiden kumppaneiden kanssa. Heitäkin on auditoitu.

Sarin visio on aina vähintään seuraavassa kesässä. Clas taitaa jarruttaa osaa ideoista, selvästi alkuperäistä kevyemmällä jalalla. Hän hahmottaa jo, että suurin osa villeistäkin ideoista on toimivia.

Sertifikaatti saatiin työllä, jota on jo tehty, kun moni luo mallit ja yrittää sitten pysyä niissä. Sari totesi, että he haluavat pysyä aina vähän edellä tuleviakin vaatimuksia. Siinä auttaa sama kehittymisen into, joka vie häntä itseäänkin taas uusiin opintoihin, vaikka edellisetkään eivät ole ihan valmiit.

– Laatulupaus ansaitaan joka päivä, Kiwa-Inspectan toimitusjohtaja Mikko Törmänen sanoo luovuttaessaan sertifikaatin. Hän toteaa sen edellyttävän sidosryhmien tarpeiden ymmärtämistä ja jatkuvaa kehittämistä.

Hän kertoi, että Suomessa noin prosentti yrityksistä ansaitsee tämän kansainvälisen sertifikaatin. Hevospalvelukeskukselle se on ensimmäinen ja matkailupalveluillekin vasta toinen.

Ilmeestä näkee luottamuksen, kun hän toivottaa entistä erinomaisempaa tulevaisuutta.
Vieraiden puolesta yritystä ja arjen monitaitoisia tekijöitä onnitteli Suomen ratsastajainliitosta mukaan juhlaan kutsuttu Minna Peltonen. Hän toteaa olevansa ylpeä koko hevosalan puolesta sertifikaatista ja yleensäkin laatu edellä toimimisesta. Sarin tapaisia itseään vähän hulluina pitäviä visionäärejä tarvitaan.

Teksti Auli Kousa
Kuva Seppo Kousa

Otsikkokuva:

Woikosken laaturyhmä ja Woikoski Feelingin tekijät juhlivat kansainvälisen laatutunnustuksen saamista.

Jaa artikkeli: