Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lähtöä klubilla

Osmi Nyströmin sarjasta ”Lähtö” huomasin teokset ”Siunattu tila” ja ”Siirtotyöläinen” Pato Klubilla.
Iitissä syntynyt Osmi Nyström on tehnyt opintomatkoja Liettuaan, Venäjälle, Norjaan, Hollantiin, Islantiin, Ranskaan, Viroon ja Latviaan. Kuvanveistoa hän opetti kansalaisopistoissa vuosina 1978-89.

Kokenut veistäjä

Osmi Nyströmin teoksia on muiden muassa Pietarin Akatemialla, Kazakstanin pääministeriöllä ja Halton Oy:llä. Oman valimon Osmi perusti vuonna 1982. Hautakiville valmistettuja pienoisveistoksia on valimolla tehty noin 4000 kappaletta.
-Kuvaan paljon luontoa, mutta myös ihmistä kaikessa moninaisuudessaan. Aiheita minun ei tarvitse etsiä, ne kävelevät vastaani elävässä elämässä. Kun kuvaan ihmistä, yritän vangita veistokseen tunnelman ja mielentilan, sillä pelkkänä ulkokuorena teos jää vajaaksi, puolitekoiseksi. Ihminen on sielun ja ruumiin kokonaisuus, hengen ja aineen liitto. Tätä liittoa taiteilija kuvaa, sille hän tekee kunniaa ikuistaessaan ihmishahmoja pronssiin, kiveen, kankaalle tai paperille, taiteilija valottaa.
Osmi Nyström aloitti kipsiveistoksilla ja maalauksilla, mutta siirtyi pikku hiljaa pronssiin. Pronssi on hänelle materiaalina ja välineenä ylivertainen. Pronssin väri on lämmin, se on kestävää, siihen ei ajan hammas pysty, se on ikuista.
Osmi ei koe olevansa taiteilijana julistaja. Mieluiten hän haluaisi olla ajatusten herättäjä. Taiteen yhdeksi tehtäväksi hän mainitsee säilyttämisen, taiteen kuvatessa ja heijastaessa omaa aikaansa ja siirtäessä tietoa eteenpäin jälkipolville.
-Mutta taiteella on aina ollut myös tulkitseva tehtävä, jopa todellisuutta muokkaava tehtävä. Monet niistä välineistä, joiden avulla me hahmotamme maailmaa, ovat peräisin taiteesta. Me ikään kuin katselemme maailmaa taiteen prisman lävitse – ja siten nähtynä todellisuus näyttäytyykin varsin edukseen, kuvanveistäjä mainitsee.
Janne Kousa
Artikkelikuva: Osmi Nyströmin ”Siunattu tila” ja ”Siirtotyöläinen” asettautuivat paikoilleen.

”Siunattu tila” Osmi Nyströmiltä ennakoi tulevaa.

Jaa artikkeli: