Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lämmin museopäivä

Puolakan talomuseolla tavoitteena on ympärivuotinen toiminta.

Juhannusaattoon suunniteltiin Puolakan talomuseolle lapsiperheille sopiva tapahtuma. Siitä oli hyvä jatkaa illaksi juhannuksenviettoon mökille tai kaupunkiin. Talomuseon kesässä koettiin jo sitä ennen Puolakka-juoksu. Kesään on mahtunut heinätanssit, markkinat ja kaksi yhteislauluiltaa.

Kolmas laulutilaisuus ja Värälän rauhasta kertova 230-vuotisjuhla suunniteltiin vielä näiden lisäksi kesäkaudelle. Talvelle on suunnitteilla ainakin historiaan liittyviä tapahtumia ja bändikursseja.

Syntyperältään kouvolankyläläinen Jouni Sjöblom ehtii tarinoineen ja musiikkikokoonpanoineen yhä muuallekin. Hän kertoi, että Virtakivelle rakennetaan ulkonäyttämö. Bändin kanssa hän on jo ehtinyt esiintyä Virtakiven saunalla. 

Sarkolassa asuvat Minja, Moona ja Minttu Penttinen pysähtyivät aidan äärelle lampaita syöttämään. Perheen vanhemmat ja nuoremmat jättäytyivät taustalle.
Osa tapahtumasta sijoitettiin kuivurille.

Markkinapäivä

Wanhan Ajan Markkinat tarjosi lauantaina 18.7. paljon nähtävää ja koettavaa.

Mukana järjestelyissä olivat Puolakan talomuseon lisäksi Kansanoopperakuoro ry sekä Kouvolankylältä kyläyhdistys, martat ja eränkävijät. Talomuseon lisäksi tapahtumapaikkana toimi kylän kuivuri.

Hieman oli haasteita pysäköinnissä ja maantien ylityksessä, mutta kaikki pääsivät liikkumaan ja kolareiltakin taidettiin välttyä. Ajattajat ohjasivat liikennettä Puolakan talomuseon pihapiirissä. Moni jätti autonsa maantien lähettyville, mistä saattoi kävellä molempiin tapahtumapaikkoihin.

Martat pitivät kahviota kuivurilla. Väkeä kävi paljon erityisesti kymmenen ja kahdentoista välillä. Kun Puolakalla alkoi ohjelma, kuivurin seutu selvästi hiljeni. Pihapiirissä pidettiin kirpputoria. Tuorettakin tavaraa oli myynnissä.

Markkinatapahtuman pääpaikka oli selvästi talomuseo, jonka Jouni Sjöblom on ottanut hallintaansa. Hän itse toivotti tervetulleeksi ja ehti ennen ohjelmia hyvin kertoa niin museon menneisyydestä kuin tavoitteistaan.

Vanhan ladon tunnelmassa heräävät Anu Hedborgin Fine Art -vedokset ja Eeva-Kaisa Puuskarin taulut eloon.
Leopardi löysi paikkansa sen voimaa hillitsevän luonnon keskeltä.

Tunnelmaa

Vanhaa aikaa markkinoilla edustivat lähinnä luonnonmateriaalien myyntipisteet. Muu käsin tehty sopi myös hyvin talomuseon tunnelmaan.

Lapsille oli Jouni järjestänyt aarteenetsinnän. Aika ajoin hän sen aloitti kertomalla ensimmäisen vihjeen ja auttamalla muidenkin kanssa eteenpäin.

Ensimmäinen vihje puhui jyväunista ja ruskeista munista. Kiven alta löytyi vihje piikojen ja renkien nukkumapaikkaan, jonka alla säilytettiin viljaa. Pian löytyi arkku, jonka sisällöstä jokainen etsijä sai osan, joka ei kovin kauaa suussa huvennut.

Jouni Sjöblom järjesti lapsille aarrejahdin. Kaikki saivat osansa vihjeiden perusteella löydetystä aarteesta.
Leena Raussilta on elokuun loppuun asti näytillä myös akvarelleja, joita hän ei enää tee.
Kuivurilla saattoi tehdä ostoksia tai nauttia marttojen monipuolisista tarjoiluista.

Taidetta

Leena Raussi ja Eeva-Kaisa Puuskari maalasivat akryyliväreillä tapahtuman ajan pihlajan alla, kanakopin vierellä. Eeva-Kaisa muotoili pitkään Pyötsiän talolle avautuvaa maisemaa. Vihdoin hän oli tyytyväinen myös pellavapeltoon ja siirtyi pihlajaa kuvaamaan.

Leena maalasi monta taulua päällekkäin ennen kuin taulu tuntui olevan valmis. Yön yli nukuttuna se ei enää tekijälleen kelvannut, vaan vihdoin kuivunut väri sai vielä uutta, valkoisena hehkuvaa kerrosta. Tapahtumassa syntyneestä taulusta jäi vain kuvia muistoksi.

Leena Raussi ei kovin ehtinyt uutta maalata Puolakan kesänäyttelyyn. Siksipä näytillä vanhassa vaunuvarastossa on myös muutama akvarellityö aiemmilta vuosilta. Leopardi löysi täältä paikkansa, Eeva-Kaisan voimakkaiden taulujen välistä.

Kahden maalausnäytöstä pitäneen taiteilijan lisäksi talomuseon kesänäyttelyssä on mukana kaksi muuta. Valokuvaaja Anu Hedborg ei päässyt markkinapäivänä paikalle. Häneltä oli tulossa ihan oma tapahtumansa eli kuvauskurssi.

Neljän taiteilijan yhteisnäyttely jatkuu elokuun loppuun.

Anu Hedborg käyttää Fenix-taulussa tehosteena punaista, joka valtaa Taakse jää -taulusarjan.
Maalaamisesta Leena Raussin kanssa keskustelemaan jäänyt herrasmies esittäytyi Sepoksi. Hän kertoi aiemmin maalanneensa. Taustalla Pyötsiän talomaisemaa hahmottelee Eeva-Kaisa Puuskari, joka keskustelee Anne Kuivalaisen kanssa.

Musiikkia

Marja ja Minttu aloittivat vähän ennen kahtatoista Puolakan pihapiirin ohjelmaosion. Heti syntyi luova tauko, kun kuoro haki lampaiden lähettyvillä sopivia lauluja sekä mielistä että papereista.

Sielulinnun solisti Jenni Joki jätti kahvilan jo Kansanoopperakuoroa vahvistaakseen. Soutajalla päästiin liikkeelle. Jounin esi-isä oli mukana Torpan kontrahdissa. Johan Pettersson, joka teki kasarmeista kaupan ja kutomon, esitteli Suomen markkaa, josta ei sitten tullutkaan orava tai omena. Tähän yhtyi pieni jammailija. Valssilla iltanuotiolla käytiin Krimin sodassa.

Jouni Sjöblom kertoi, että puoli vuotta rakennetulta Sielulintu-yhtyeeltä on jo levy tulossa. Tapahtumassa kokoonpano oli tavallista laajempi. Jenni sai kuorolaisista taustalaulajia. Suuri osa lauluista on solistin käsialaa. Niinpä tulkinta onkin vakuuttavaa.

Yleisöä alkoi kertyä varsinkin varjoon sijoitetuille penkeille jo paljon ennen musiikkiesitysten alkua.
Kansanoopperakuorossa lauloivat muun muassa kuningas Kustaa toinen ja kauppias Pettersson. Markka-laulussa hän sekä muutama asiakas heiluttavat aitoja vanhoja markkoja.
Wanhan ajan markkinat -tapahtuman päätti Sielulintu-yhtye kuoron jäsenillä täydennettynä. Jenni Sällinen on yhtyeen solisti, museon kahvilatyöntekijä sekä ajatuksia herättävien laulujen tekijä.

• Auli Kousa

Artikkelikuva: Wanhan Ajan Markkinat sai runsaan määrän väkeä liikkumaan Puolakan talomuseon alueella.

Jaa artikkeli: