Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lämpöä koleaan säähän

Kari Tapio – 15 Kesää laulunäytelmä sai kunnian aloittaa Talvivalkeat. Juna kulkee, 15 kesää ja muut hitit sinetöivät Kari Tapion osaksi suomalaista iskelmähistoriaa. Jouni Someron konsertin jälkeiset tapahtumat jouduttiin valitettavasti perumaan.
Nimiroolia Kari Tapiosta kertovassa laulunäytelmässä tulkitsee Juse Venäläinen, Pia -vaimoa Marita Taavitsainen. Sivurooleissa kuultiin Tiina Räsästä ja Dimitri Keiskiä. Juse myös käsikirjoitti laulunäytelmää. Marita oli tangokuningatar 1995, Tiina Räsänen vuotta aiemmin. Dimitri Keiski voitti Ruotsin True Talentin 2011.
Helmikuun kuudentenatoista sää ulkona oli kolea. Sisällä Kuusankoskitalossa tunnelma itsessään oli jo lämmin. Kiitollisuus heijastui puolin ja toisin yleisön ja esiintyjien välillä.
Parisuhteessa Pia Viheriävaaran kanssa oli omat riidanaiheensa, eikä niitä laulunäytelmäkään täysin sivuuta. Lentäviä lautasia ei kuitenkaan nähdä, eikä tunnelma muutu painostavaksi. Karin korva kuitenkin aukesi kun Pia sanoi öitä. Asemapäällikön töiden ottaminen kotiin oli melkoinen vertaus vaimolle laulamiseen. Suhde kesti aina Kari Tapion kuolemaan asti.
Näytelmä antaa Kari Tapiosta inhimillisen kuvan. Hän oli omat virheensä tehnyt mies, joka halusi laulaa ja tekikin niin vuosikymmenien ajan. Nuorena hän harrasti erityisesti mäkihyppyä. Urheilijan ura oli kuitenkin katkaistava lääkärin määräyksestä. Alkoholin kanssa oli ongelmia. Siitä puuttuivat käyttöohjeet.

Sivurooleja tulkitsivat Tiina Räsänen ja Dimitri Keiski.

Näytelmä

Lavastuksessa näkyi rustiikkisuus. Levymyynneistä kertoivat kulta- ja platinalevy. Kumpiakin hän sai urallaan monta, yhden tuplaplatinankin Myrskyn jälkeen -levystä. Kaikkiaan levymyynti lähentelee miljoonaa.
Joona Jalkanen saa isänsä musiikin kautta tehdä yhteistyötä muusikoiden kanssa. Tietysti paikalla oli Onnentähti-orkesteri. Juna kulkee ja muut kappaleet jatkoivat mainiosti Karin iskelmällistä perintöä. Karille musiikki ja laulaminen oli kaikki kaikessa. Elvis iski tajuntaan kuin piiskansivallus.
Kaihoisuutta laulunäytelmään toi osaltaan Marita Taavitsainen Pia-vaimona kappaleella Etkö uskalla mua rakastaa. Suhdekiemuroihin sopi kuin nakutettu Myrskyn jälkeen. Poutasäätähän sieltä on luvassa.
Viihdyttävän laulunäytelmän työtiimissä häärii tiiviisti yksi Kari Tapion pojista, Joona Jalkanen. Hänellä oli mukanaan Kari Tapion Pyry-koira. Pyryllä on kokemusta monilla keikoilla käymisestä, mutta ainakaan tällä kertaa hauva ei alkanut haukahtelemaan Olen suomalainen -laulun mukana.

Juse Venäläinen omaksui Kari Tapion elkeet ja laulutavan hyvin uskottavasti.

Perintö elää

Kari Tapio kuoli äkilliseen sydänkohtaukseen 65-vuotiaana 2010. Hänen elämäänsä perustuva elokuva Olen suomalainen tuli ensi-iltaan viime syksynä. Se oli viime vuoden 11. katsotuin elokuva ja sai kokonaisuudessaan 174 168 katsojaa. Kotimaisista ohi meni vain Risto Räppääjä ja pullistelija, jonka ikäraja on alhaisempi.
Laulunäytelmä on otteeltaan elokuvaa kepeämpi. Tappelu jää sanailuun, eikä laulunäytelmä tunnu painostavalta. Päinvastoin se oli kaikkinensa myönteinen yllätys.
Kari Tapion 70-vuotisjuhlalevy Sydämeni lyö sisältää aiemmin julkaisemattomia levytyksiä. Nostalgisen tunnelmallinen levy oli helppo kuunnella kahteen kertaan peräkkäin. Englanninkieliset kappaleet voivat yllättää, jos on tottunut kuuntelemaan vain Kari Tapion suomenkielisiä iskelmähittejä.
Monille kaikkein rakkain kappale Karin lauluista, italialaiseen L’italianoon pohjautuva Olen suomalainen löytyy tältä levyltä. 2015 julkaistulla levyllä on useita kappaleita, jotka on äänitetty Kari Tapion viimeiseksi jääneellä kiertueella. Nimikappale oli vuosia kadoksissa.
JK

Talvivalkeita ja monia muita tapahtumia järjestänyt Helena Jetsu sai syliinsä Kari Tapion Pyry-koiran.
Kari Tapion poika Joona Jalkanen toi mukanaan isänsä Pyry-koiran.

Artikkelikuva: Juse Venäläinen ja Marita Taavitsainen esittivät päähenkilöitä.

.

Jaa artikkeli: