Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lappalanjärvi ikuistettuna

Lappalanjärvi on innoittanut myös taiteilijoita. Kouvolatalon aulan näyttelytilassa näkyi Valkealalaisille tuttuja maisemia. Esillä oli Katja Vedenevan öljyvärimaalauksia teemalla Lappalanjärven vaihtelevat värit.

Reitti uimarannalle. Kuva: Katja Vedeneva


Näyttelyn tauluissa näkyvät Lappalanjärven kimaltavat aallot, auringonlaskut, sekä rantoja reunustavat kalliot. Monet maisemista on maalattu järven pohjoisrannalla. Näyttelyssä oli 22 taulua, joiden pehmeät ja rauhoittavat sävyt saavat aikaan levollisen olon. Värit ovat Katjalle tärkeä ilmaisutapa. Maalausten elävän pinnan Katja on toteuttanut palettiveitsellä.


Katja Vedeneva asuu Lappalanjärven lähellä Valkealan Jokelassa. Koti on kävelymatkan päästä venerannasta. Toukokuusta alkaen Katja otti matkaansa maalaustarvikkeet ja suuntasi kesällä lähes joka päivä Lappalan rantaan.
Ensimmäisessä näyttelyyn syntyneessä taulussa on Lappalanjärven rantaan johtava tie.
– Keväinen toukokuun valo laskeutui kauniisti maisemaan ja halusin saada sen toistumaan maalauksessa, Katja kertoo.

Katja Vedeneva on opiskellut taidealaa Venäjällä ja Suomessa. Pietarin Taideopistosta hän valmistui taiteilija-entisöijäksi. Suomessa hän on jatkanut opiskelua XAMKissa ja Kymenlaakson opistossa. Venäjällä ollessaan hän toimi neljä vuotta taideopettajana.
– Kymenlaakson opistossa oli ihanaa opiskella. Koulussa oli ammattitaitoiset ja innostavat opettajat, Katja kehuu.
Katja viihtyy luonnossa ja ulkoillen, joten hänelle on luontevaa työskennellä ulkoilmassa. Hän tunnustaa nauttivansa maaseudun kylien rauhasta ja välttelee kaupungin hälinää.


Hänellä on myös kotonaan tilat maalaamiseen. Maisemien lisäksi Katja on kiinnostunut muotokuvien maalaamisesta, erityisesti lasten muotokuvista.

Näyttely on mahdollista nähdä uudestaan vuoden 2021 helmikuussa Kouvolan pääkirjastolla.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: