Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Latupirtillä liikkumaan

Kaikille avoimessa Perheiden ulkoilupäivässä Latupirtillä, Hautalassa oli naistenpäiväsunnuntaina väkeä siellä täällä. Pirtin pihassa ja ympäristössä oli ohjelmaa. Laavun tulilla pääsi paistamaan evääksi ottamiaan makkaroita. Pirtissä tarjottiin pullaa ja mehua.
Raikkaassa säässä kelpasi liikkua. Aurinko paistoi keväisellä voimallaan. Linnut lauloivat, kuin talvi olisi muisto vain. Voi sanoa olleen talven paras ilma. Toki ilman sitä talvea.
Sannan kanssa kiersivät rasteilla Verne, Iisak ja Lenni. He juoksivat kilpaa sinisille nauhoille. Lapset pääsivät juoksemaan lisää, kun yhdessä nostettiin kangasta ylös ja alas. Siinä piti sitten vauhdilla mennä kankaan alta. Samalla katsottiin pysyvätkö ilmalennoille lähteneet muumipehmot kankaan päällä vai putoavatko maahan.

Kilpaa juoksevat Sanna, raitatakkinen Verne, tummaan pukeutunut Iisak ja keltaisella erottuva Lenni.

Liikuntaa

Pirtin edessä oli jatkojalat, joilla pääsi kävelemään. Puuta vasten pääsi seisomaan käsillään. Tukevan puun lähelle käytiin selkä puuhun päin. Sitten mentiin kyykkyyn ja laitettiin kämmenet maahan. Sitten vain siirrettiin jalkoja puun juurelta hiljalleen ylöspäin. Käsivarret neuvottiin pitämään suorina. Alas laskeuduttiin samalla tavalla.
Halkoviestissä asetuttiin jonoon peräkkäin pienessä haara-asennossa. Jonon ensimmäisellä oli halko. Hän ojensi halon takanaan olevalle molemmin käsin ja juoksi jonon viimeiseksi. Seuraava teki taas samoin. Lopulta käännyttiinkin ympäri, mutta halko ojennettiin jalkojen välistä alakautta. Ja taas juostiin.
Halko kiersi niin, että asetuttiin parin kanssa selät vastakkain ja jätettiin pieni väli toisiinsa. Halko annettiin sivukautta parille ylävartalon kiertäessä. Jalat pidettiin paikallaan. Pari teki samoin toiselta puolelta. Välillä vaihdettiin suuntaa.
Lautojen päällä kuljettiin eteenpäin merkille saakka. Alaspäin ei saanut tippua sillä siellähän oli kuvitellusti upottava suo.
Sopivan kokoinen kanto tarjosi mahdollisuuden reippaaseen askellukseen. Ylösnousulla saattoi vaikka nostaa vapaan jalan polvea. Tasapainoaistia pystyi huoltamaan puuta pitkin kävelemällä. Yhdellä jalalla tasapainoiltiin eri tavoin. Aluksi käytettiin tasaista maata ja sitten etsittiin sopiva kanto, kivi tai puun juuri. Samalla saattoi leikkiä paripeiliä, eli jäljitellä toisen tasapainoasentoa.
Käsivoimia pääsi testaamaan punnertamalla puuta vasten. Ensin asetuttiin käsivarren mitan päähän leveän puun rungosta. Kämmenet laitettiin puun runkoa vasten olkapäiden korkeudelle. Asennon kuului olla hartioiden levyinen. Käsien varassa kallistuttiin. Keskivartalo pyrittiin pitämään suorana ja napakkana kohti puuta. Itseä työnnettiin takaisin niin, että käsivarret suoristuvat. Paino oli syytä muistaa pitää käsillä ja ylävartalolla.
Oksaroikunnalle oli järjestetty ihan oma pisteensä, joten puusta ei tarvinnut tukevaa oksaa etsiä. Oksaroikunnassa roikutaan jalat irti maasta niin kauan kuin jaksetaan. Samalla voi tehdä leuanvetoja tai vatsalihasrutistuksia nostamalla polvia ylös tai jalat suorina eteen 90 asteen kulmaan.
JK

Tehtävärastit olivat hyvin kohtuullisen mittaisella matkalla.
Kiirettä saa pitää, että välttää kankaan kosketuksen.

Artikkelikuva: Pehmoilla on pysyttelemistä paikallaan kun kangas kohoaa.

Jaa artikkeli: