Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lentävä klassikko

Peter Pan saapui Kouvolan teatterin lavalle 6. huhtikuuta. 


Petteri Hautala teki Peter Panin roolin noin kymmenen vuotta sitten Kaustisen musiikkilukiossa, joten Kouvolan teatterissa hän tulkitsee klassikkoroolin toistamiseen. Eroja varmasti löytyy. 

Vierailevan ohjaajan Perttu Leinosen aiempiin lastenteatteriohjauksiin kuuluvat esimerkiksi Aarresaari Joensuun kaupunginteatterissa, Sammakon satumainen elämä Rovaniemen Teatterissa ja Merten gorilla Jyväskylän kaupunginteatterissa.  
 

Leena keskiössä
 

Perttu Leinonen kertoi tutustuneensa alkuperäiseen kirjaan ja useampiin sovituksiin. Lopulta hänelle valikoitui Juha Kukkosen ryhmäteatterille tekemä sovitus. Se tuo Peter Panin lähemmäs nykyaikaa, pois Lontoosta. Sovitus nostaa isoon keskiöön Kultasen perheen vanhimman lapsen Leenan. 
– Me ollaan aluksi Suomessa ja sen jälkeen fantastisessa lähimetsässä, missä tietenkin kaikki lapsuuden parhaat seikkailut tapahtuu, Perttu kuvailee. 
Näytelmä edustaa tietynlaista kapinaa. 
– Peter Panissa karataan kotoa jonkun todella arveluttavan pojan perään, ohjaaja lisää.  


Perttu Leinonen ohjasi värikkään Peter Panin.

Kolmasluokkalaisten taidetta
 

Teatterin aulassa on näyttely, jossa on kummiluokkalaisten tuotoksia. Tekijät tulevat esiin tiedottaja-tuottaja Anne Jokivirran kuvissa Kirkonkylän koulun 3A -luokkalaisten vierailuista. 

Mikä-Mikä-Maasta lähetetyissä kirjeissä näkyy omalla tavallaan lasten mielikuvitus. Ainakin opettaja ja vanhemmat voivat tunnistaa kädenjäljestä, kenen mielikuvitus on missäkin kirjeessä lentänyt. Muille kirjoittajien todellinen henkilöllisyys jää salaiseksi. 
Merenneito mainitsee kirjeessään äitille ja isille: 
– Toiset kaltaiseni ovat vähän pöpejä. Vaikka lumoankin toisia, olen silti kiltti. Pelasimme eilen Peterin kanssa pyrstöfutista. 
Helinällä onkin paljon sisaruksia, hänen aloittaessaan kirjeensä näin: 
– Hei äiti ja isä! Muistatteko minut, yhden teidän 155 lapsestanne? Olen 154. eli Helinä.
Yhdessä kirjeessä Leena mainitsee: 
– Tänään olimme Peterin kanssa sateenkaaren päällä. Siellä oli yksisarvinen ja laama! Tulimme suolle. Siellä oli lentäviä vaahtokarkkeja. Peter söi yhen. 


Värikkäässä näyttelyssä näkyy paikallinen osaaminen.  


Napapii:n sankarit sopii oikein erikoiseen ruokavalioon, sellaiseen, jollainen voisi olla vain Mikä-Mikä-Maassa. Aineksina kun on frisbee, Daimin makuisia vaahtokarkkinauloja, matikankirjaa kinuskikastikkeella, kirsikanmakuista napanöyhtää, suklaatimantteja. Eikä sovi unohtaa hämähäkinseittiä.  

Juhlapäivänä
 

Vuodesta 1962 lähtien on vietetty 27.3. Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää. Samaisena päivänä oli Peter Panin lehdistöinfo. Ohjaaja Perttu Leinonen lukikin Tarja Roinilan suomennoksen Maailman teatteripäivän julistuksesta. 

Joka vuosi ITI valitsee  ansioituneen teatterintekijän jostakin jäsenmaastaan. Julistus luetaan teatteripäivänä teattereissa ennen illan esitystä. Useissa maissa teatteripäivänä on esimerkiksi juhlaliputus ja gaalailtoja. 

Julistustekstin kirjoitti kuubalainen teatteriohjaaja ja kirjailija Carlos Celdrán. Toinen Suomessa tehty käännös on Neeta Jääskön. Hän käänsi tekstin pohjoissaamenkieliseksi. 


Kuubalainen Carlos Celdrán mainitsee: 
– Ennen kuin itse heräsin teatterin maailmaan, mestarini olivat jo siellä. He olivat rakentaneet talonsa kuten myös poetiikkansa oman elämänsä hauraalle perustalle. 

Teatterintekemisen merkityksestä Carlos valottaa:
– Minä rakennan elämäni noista ainutkertaisista tuokioista, joina lakkaan olemasta minä ja kärsimästä itseni takia, joina synnyn uudelleen ja ymmärrän, mikä on teatterintekemisen merkitys: se että saa elää puhtaan, katoavan totuuden hetkiä, joina tietää, että kaikki, mitä näyttämöllä sanomme ja teemme, on totta ja heijastaa syvintä ja henkilökohtaisinta olemustamme. 

Teatterin tekemistä Carlos kuvaa esimerkiksi sanoin: 
– Matkasi määränpää on hetki, tuokio, ainutkertainen kohtaaminen kaltaistesi kanssa. Matkustat kohti heitä, kohti heidän sydäntään, kohti heidän subjektiivista kokemustaan. Matkustat heidän sisällään, heidän tunteissaan, muistoissa, jotka sinä herätät eloon. Se on huimaava matka, jota kukaan ei kykene mittaamaan eikä hiljentämään. Kukaan ei liioin kykene antamaan sille täysimittaista tunnustusta. 
– Se on matka halki oman heimosi mielikuvituksen, se on siemen joka kylvetään kaukaisimpaan maahan: katsojiesi omatuntoon kansalaisina, ihmisinä, eettisinä toimijoina. Tämän takia en lähde minnekään vaan pysyn kotona, läheisteni luona, näennäisesti paikallani, ja työskentelen yötä päivää, sillä minulla on hallussani nopeuden salaisuus.


JK


Peter Panin vaatetus tuo mieleen luolamaalauksin koristellun disco-asun. 

Jaa artikkeli: