Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Leposijat

Valkealan alueella on neljä hautausmaata, eli Valkealan kirkkomaa sekä Hukalan-, Mäntysaaren- ja Tuohikotin hautausmaat.
Valkealan kirkkomaalla on kirkon ja kellotapulin lisäksi myös hautausmaa ollut vuodesta 1630. Nykyään käytetään jo aiemmin perustettuja hautapaikkoja.
Menneistä kertoo sankarihautausmaa muistomerkkinsä kanssa. Omat muistomerkkinsä ovat myös muualle haudatuille, vapaussodassa kaatuneille sekä vakaumuksensa puolesta kaatuneille.
Sulan maan aikana voi käyttää vesipisteitä. Haravia, lapioita ja muuta tarvittavaa säilytetään työkalukatoksessa. Kuten Hukalan kohdallakin, on bussipysäkki lähellä.

Kasviaiheet ovat löytäneet kynttilöihin.
Värit ovat harmoniassa keskenään.
Enkeli pitää käsissään lintua.

Hukalasta Tuohikottiin

Aivan vieressä on Hukalan hautausmaa, jonne vieraatkin löytävät helposti Pro Patrian viitoittamana. Hukalan hautausmaa otettiin käyttöön 1800-luvun loppupuolella. Arkkuhautojen lisäksi on myös uurnasukuhautoja ja muistolehto.
Mäntysaaren hautausmaa on nelikon vanhin. Sen kalmistossa hiljennyttiin ainakin 1200-luvulta lähtien. Kellotapuli-kappelin rakennutti Kinansaaren kulmakunta seurakunnan tukemana 1911. Mäntysaarelle ei ajeta, koska maayhteyttä ei ole. Sinne kuljetaan veneellä. Talvella tietysti jään kantaessa muuten.
Vuohijärvessä sijaitsevan saaren virallinen historia alkaa vuoden 1834 isojaosta. Sen yhteydessä Pohjois-Valkealan kyläkunnat saivat määräalan saaresta hautausmaaksi. Hautausmaalle rakennettiin vuonna 1910 kellotorni. Se laajennettiin pieneksi kappeliksi vuonna 1940.
Oli kesä, vuosi 2006. Saarella suoritettiin arkeologisia tutkimuksia. Vastaan tuli ”kodanpohja” eli läpimitaltaan noin kuusimetrinen painauma. Koekuopasta löytyi yksi pii-iskos sekä kvartsi-iskoksia. Hieman ylempänä huomattiin toinen, lähes samankokoinen painanne. Asuinpaikkojen vieressä on pienemmät painanteet. Niissä on saatettu säilyttää ruoka-aineita ja saaliita.
Tuohikotin hautausmaa sijaitsee Lepotiellä. Sen hankki rukoushuoneyhdistys. Hautausmaa otettiin käyttöön 21.4.1930. Sankarihautausmaan ohella Tuohikotissa on muualle haudattujen muistomerkki. Tuohikotin kirkolle on matkaa noin 200 metriä.

Kukkia on hautausmailla monenlaisia.
Ymmärtääkseni kyseessä on kiiltotuhkapensas. Sanomattakin siis selvää, ettei marjoja syödä.

Janne Kousa, kuvat kirkonkylältä.

Jaa artikkeli: