Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Liikuntaverkkoa tehokkaammaksi

Valkealan lukion auditoriossa järjestettiin toinen asukasilloista 3. lokakuuta. Siellä käsiteltiin osin samoja asioita kuin kaupungin järjestämässä.

Asukasillassa liikuntaverkon kehittämisestä puhui liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikka. Hän avasi verkon tulevaisuutta myös kaupungintalolla pidetyssä lehdistöinfossa 11. lokakuuta. Valkealan aluetoimikunnan kuntaillassa 15. päivän iltana oli puhujana liikuntapäällikkö Teemu Mäkipaakkanen. Suunnitelmat odottavat vielä päätöksiä, jotta niitä päästään toteuttamaan.

Raskas verkko

Vesa Toikka kertoi tilojen käyttöasteen olevan korkea. Ne ovat kuitenkin heikossa kunnossa. Tilat eivät täytä niitä olosuhteita, mitä esimerkiksi kilpailutoiminnan osalta asetetaan. Tilojen muunnettavuus on heikkoa. Tilat ovat vanhan kuntarakenteen mukaiset. Verkosto ei tue nykyistä kuntarakennetta, eikä tapahtumia, mitä voitaisiin järjestää.

Vesa Toikka kertoi, ettei ole esimerkiksi yhtään liikuntatilaa, missä kansainvälinen lentopalloturnaus onnistuisi. Valkealatalokaan ei nykyisin enää riitä. Jäähalleista poistuisi tulevaisuudessa mahdollisesti kaksi. Tilalle tulisi harjoitusjäätä.

Resursseja käytetään paljon ylläpitoon. Silti kaupungilla saadaan negatiivista asiakaspalautetta:

– Miksei tätä ole aurattu, eikö tätäkään kaupunki hoida. Näin laajaan verkkoon ei ole riittävästi resursseja. Ulkopuolista ostoa joudutaan käyttämään liikuntapaikkojen hoitamiseen.

Liikuntapaikat

Uttihalli on liikuntahalleista modernein. Siinäkin pitäisi miettiä, mikä lattiapinnoitus tulevaisuudessa on. Muitakin lähitulevaisuuden korjaustarpeita Vesa Toikka esitti.

Inkeroisten halli peruskorjattiin Anjalankosken aikaan, juuri ennen kuntaliitosta. Monikäyttöisyys takaisi sen, että tilat voivat mukautua eri tarpeisiin, eikä uimahalleja tarvita niin useita.

Liikkujia on Kouvolassa todella paljon. Liikunta on vahvasti esillä ja se on valtakunnallisesti huomattu.

Eri lajeja aiotaan keskittää eri puolille kaupunkia. Ykkösolosuhteiden tarjoaminen ei tarkoita sitä, ettei muualla esimerkiksi saa pelata jalkapalloa tai hiihtää. Ykköskohde on etusijalla esimerkiksi aurauksessa.

Valkealan tykkilumiladulla vallitsevat hyvät olosuhteet hiihtäjille, mutta jos olosuhteet vaikeutuvat joudutaan miettimään uudestaan, miten toimitaan. Lumi on helpompi säilyttää Salpausselän Kirkonkylän puoleisessa osassa. Se vaikuttaa siihen, että hiihtoa aiotaan keskittää Valkealaan.

Nurmikentistä pyritään tekonurmeen. Valkealassa luonnonkenttä oli hyvässä kunnossa, mutta siellä ei saanut pelata. Urheilukenttiä koskeva kumirouhekielto on iso kysymys koko Euroopassa. Jos kielto toteutuu, sen kustannus on muutosten myötä Euroopan tasolla valtava.

Vesa Toikka mainitsi ladun kustannuksen olevan 1500 euroa kilometriä kohden. Summa on suurempi, jos valot tarvitsevat perusparannusta.

Monikäyttöisyys mahdollistaa suurten synergiahyötyjen saavuttamisen. Samalla henkilöstöllä voidaan pyörittää toimintoja, jotka aiemmin vaativat useampia työntekijöitä.

Seurat ovat liikuntapaikkojen määrään tyytyväisiä, mutta sisältöön eivät. Tilat eivät vastaa enää tämän päivän tarpeita. Liikuntapaikkojen pitäisi olla monikäyttöisempiä ja täyttää kilpailuvaatimuksia.

Vesa Toikka kertoi, että liikuntapaikkoja käytiin lajiryhmittäin lävitse. Samalla, kun verkkoa tiivistetään, panostetaan lähiliikunta-alueisiin.

Kouluverkon myötä häviää liikuntatilaa. Sillä onkin merkitystä, millaisia uudet koulujen liikuntatilat tulevat olemaan.

Valkeala tuttua

Teemu Mäkipaakkanen oli ensimmäistä kertaa lukiolla, mutta Valkeala sinänsä on hänelle tuttu. Hän on viettänyt täällä paljon aikaa lapsuudessaan.

Teemu Mäkipaakkanen asetti kuulijat pohtimaan, miten aluetoimikunnan tai paikallisten yhdistysten kanssa pystyttäisiin vastaamaan haasteisiin, jotta mahdollisimman paljon liikuntapaikoista pystyttäisiin pitämään kunnossa.

Kilpaurheilu on tapetilla. Kuntalaisten liikuttaminen on tärkeää. Tarvitaan matalan kynnyksen paikkoja, joihin kuntalaiset voivat mennä koska tahansa harrastamaan. Ne ovat aika pieniä satsauksia siihen nähden, että saadaan ihmiset liikkumaan. Teemu asetti punnittavaksi, juostaanko korjaavan työn perässä vai ennaltaehkäistäänkö sairauksia. Liikunnan hyödyt ulottuvat pitkälle.

Vaikutusta moniin

Teemu Mäkipaakkasen keskusteluissa asukkaiden kanssa on tullut esiin huoli oman alueen tai lähialueen liikuntapaikkojen häviämisestä. Päätökset varmasti koskettavat monia ihmisiä. Resurssit ovat suhteellisen hyvät. Kaikkia paikkoja ei kuitenkaan pystytä pitämään mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Teemu kertoi, että Valkealan monitoimitalon liikuntatilasta piti tulla vähän suurempi. Hän kannattaa monitoimikoulua. Silloin ei tarvitse lähteä ajelemaan sinne tänne. Toinen voi mennä kirjastoon sillä välin, kun toinen lähtee liikkumaan.

Liikuntapaikkojen pitäisi olla mahdollisimman kustannustehokkaita. Tällä hetkellä suurin osa budjetista menee liikuntapaikkoihin tai seiniin – melkein 9 miljoonaa 12 miljoonan budjetista. Henkilöstökulut ovat alle viisi prosenttia. Verkko on kohtuullisen vanha. Ylläpitokustannukset ovat asukasta kohden Suomen korkeimmasta päästä. Investoinneissa ollaan kuitenkin ihan pohjalla, 7 eurolla per asukas.

Inkeroinen ja Valkeala jäisivät uimahalleiksi uuden oheen. Peruskorjaus Valkealassa olisi vuoden 2026 jälkeen. Tilanne tarkastellaan siinä vaiheessa, kun se tulee peruskorjaukseen.

Eri ryhmien huomioimista

Teemu Mäkipaakkanen luottaa siihen, että Kouvola on urheilu- ja liikuntakaupunki jatkossakin. Yhdistyksetkin ovat aktivoituneet. Mietitään, mitä voitaisiin tehdä ja miten tulla mukaan talkoisiin.

Tähän mennessä on ollut muutosesityksiä. Muutostyö alkaa päätösten myötä. Teemu mainitsi, että on ilo nähdä, että talkoohenki on ollut aika vahvaa.

Yleisön kanssa keskustellessa tuli esille Black Diamond Cheerleaders -seuran tilahaaste, hallien ilmastointiongelmat ja skeittipaikkojen tarve.

Teemu Mäkipaakkanen kertoi, että ratkaisua on tilapalvelujen ja BDC-seuran kanssa etsitty. Haasteena on, että cheerleadingissä maton pitäisi olla mahdollisimman paljon paikallaan. Harrastajien määrä on suuri ja noussut. BDC tekee valtakunnallisestikin hyvää työtä.

Talotekniikka ei välttämättä ole halleissa nykyaikaista. Ilmanlaatu ei välttämättä ole paras mahdollinen. Henkilökohtaisesti Teemulle ei ole palautetta tullut. Hän korostikin palautteen saamisen tärkeyttä, jotta asioihin pystytään reagoimaan.

Skeittipaikoilla käy sellaista porukkaa, jotka eivät ole seuratoiminnassa. Jos edes yksi syrjäytynyt nuori saadaan harrastamaan, se maksaa itsensä aika nopeasti takaisin. Pumptrack on kova juttu, kuten Parkour. Kaupungilla yritetään pysyä mukana uusien lajien vaatimuksissa. Teemu Mäkipaakkanen toivoo, että monitoimitalon pihaa mietitään rakentamisen yhteydessä. Piha on helpompi tehdä samalla.

• JK

Artikkelikuva: Teemu Mäkipaakkanen on saanut palautetta lähiliikuntapaikkojen tärkeydestä.

Aluetoimikunnan kuntaillassa useat osallistuivat keskusteluun.
Jaa artikkeli: