Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Kurkkusadon ennätyksiä

Suomessa on jälleen kirjattu maailman korkeimmat kasvihuonekurkun sadot. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tietojen mukaan suomalaiset viljelijät poimivat vuonna 2019 keskimäärin 93 kiloa yhtä kasvihuoneneliömetriä kohden. Lisäystä edellisvuodesta oli noin kahdeksan prosenttia.
– Esimerkiksi Hollannissa keskisato on FAO:n tilastojen mukaan noin 73, Norjassa 74, Islannissa 66 ja Ruotsissa 46. Espanjassa sato jää alle kymmeneen kiloon neliömetriltä, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.
Myös yksittäisten yritysten huippusadot ovat maailman korkeimmat. Puutarhoilla on ylletty jopa 250 kilon neliösatoihin.
Satotason takana on huipputeknologiaa. Samalla on laskettu hiilijalanjälkeä.
Kurkku on Suomen tärkein kasvihuonevihannes. Viime vuonna sato ylsi 50 miljoonaan kiloon, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Kurkkua viljellään noin 170 kauppapuutarhalla kautta maan. Sadon tuottamiseen tarvitaan yhteensä noin 53 hehtaaria kasvihuoneita.
Aurinkotarhojen puutarhuri Marko Hauhtonen kertoo, että kurkun viljelyssä on 6 200 neliötä. Valkealassa hän on vuodesta 2014 alkaen kasvattanut yrttejä ja salaatteja yhdessä kauppaneuvos Arvo Suutarin kanssa. Yhteisyrityksen nimi on Arvotarha Oy.
Arvotarhalla on tällä hetkellä viljelyksessä 12 000 m², ja siellä kasvaa mm. lehtikaalia, tilliä, persiljaa, basilikaa, villirucolaa, viinisuolaheinää, rosmariinia, herneenversoa, timjamia, minttua, jääsalaattia ja friseetä.

Jaa artikkeli: