Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lionsit tekevät työtä nuorten hyväksi

Kouvolan ja Valkealan seudun Lions-klubit valmistautuvat yhteistuumin Suomen Lionsien suurimpaan tapahtumaan.

Kouvolassa järjestetään 10.-12.6.2022 valtakunnallinen Lions-liiton vuosikokous, johon odotetaan vieraita ulkomailta asti. Toukokuun lopulla ilmoittautuneita on jo yli 900 ja määrä kohoaa vielä ilmoittautumisaikaa ollessa vielä jäljellä.

Lions-organisaation kansainvälinen presidentti Douglas X. Alexander saapuu Amerikasta Kouvolaan tuoksi viikonlopuksi. Tapahtuma on, jos ei suurin, niin ainakin suurimpien joukossa Euroopassa järjestettävistä Lions-tapahtumista.

Tapahtumaa on markkinoitu koko perheen tapahtumana ja oheisohjelmaan kuuluu vierailu Verlan tehdasmuseossa, Kuusankosken Taideruukilla ja Arboretum Mustilassa. Kokousviikonlopun perjantaina on Lionsien golftapahtuma Iitti Golfilla ja kaksikymmentä ensimmäistä halukasta pääsee testaamaan omaa autoaan KymiRingin radalle.

Kokousviikonlopun kruunaa kaikille avoin hyväntekeväisyyskonsertti, jossa esiintyy
Arttu Wiskari. Kuva: Ville Juurikkala

Leijonaksi?

Valkealan leijonien presidentti Jukka Pukki, sihteeri Seppo Ravantti, hallituksen I varapresidentti ja tuleva puheenjohtaja Lauri Sievinen sekä leijonien jäsen Ismo Saarikivi istuivat kertomaan Valkealan Sanomille Lionsien toiminnasta. Kokemusta löytyy, sillä Ismo Saarikivi on ollut mukana klubissa jo kiitettävät 42 vuotta, eivätkä muutkaan herrat aivan keltanokkia ole.

Lions Club Valkeala ry:ssä on tällä hetkellä 19 jäsentä, joista kymmenisen henkilöä on aktiivisesti mukana toiminnassa. Pari viimeistä vuotta on menty etäkokouksilla, joten nyt Valkealassa iloitaan, että kokouksen yhteydessä saadaan kaikki clubit yhteen.

Lions Clubin jäseneksi voi liittyä kuka tahansa mies tai nainen, kunhan on innostusta auttaa ja palvella. Halukkuutensa jäseneksi voi ilmoittaa clubien sivuilta löytyvät yhteydenottolomakkeen kautta. Klubin jäsen, joka kutsuu uuden henkilön Lionseihin, toimii tämän henkilön kummina. Kummi perehdyttää uuden jäsenen clubin toimintaan.

Valkealan klubi on perustettu 17.3.1965. Viimeinen perustajajäsen nukkui pois 2020. Jaoston keski-ikä on 70. hujakoilla.

–Aiemmin, kun olin vielä työelämässä, oli Lionsit vastapainoa työlle. Nyt tämä tuo sisältöä elämään, Jukka Pukki toteaa.

Valkealassa on kaksi Lions-clubia, LC Valkeala ja LC-Valkeala/Vekara. Jokaisella yhdistyksellä on omat toimintatapansa. Klubit tekevät kuitenkin paljon myös yhteistyötä melkein joka kuukausi. Yhteistoimin hoidetaan Elvingin tornin ylläpito, koululaisten stipendit ja seurakunnan diakoniatyön kautta toimitettavat joulumuistamiset vähävaraisille.

–Monesti tulee avustus pyyntöjä, joihin reagoidaan yhteysesti, miehet kertovat.  

Nuorten hyväksi

Lionsit ovat toimineet maailmassa yli sadan vuoden ajan. Suomessa ensimmäinen klubi perustettiin Helsinkiin 14.8.1950.

– Aarne Ritari oli aktiivinen Lions ja toimi eräänlaisena kummina Suomen Lions toiminnalle. Hänen muistolleen on perustettu Aarne Ritari säätiö, jonka kautta mekin myymme adresseja ja muita tuotteita, Pukki kertoo.

Säätiöltä klubit voivat hakea rahoitusta omiin projekteihinsa.  

Takana Jukka Pukki ja Seppo Ravantti, edessä Ismo Saarikivi ja Lauri Sievinen. Kuva: Laura Parkko

Ismo Saarikivi kiteyttää Lionsien toiminta-ajatuksen:

–Sana Lions tulee ulkomaan kielestä, mutta idea on suomennettuna ”Luovuta isänmaa onnellisempana nousevalle sukupolvelle”. Haluamme auttaa nuorisoa ja kasvattaa heistä vastuullisia ja terveen itsetunnon omaavia henkilöitä.

Valtaosa Lionsien avustustyöstä kohdistuukin nuorisoon. LC Valkeala avustaa tänä vuonna muun muassa Utin Pilvenveikkoja, Valkealan Kolmisoihtua ja Kajoa. Yksi merkittävä kohde oli koululaisten hiihtoloman aikana.

 –Mahdollistimme 200:lle alle 18-vuotiaalle koululaiselle uintikäynnin Valkealatalolla. Kaikki eivät pääse hiihtolomalla laskettelureissulle, tai hiihtämään, niin tahdoimme tarjota nuorille liikuntakokemuksen.

Vuonna 1987 perustettiin Lions Club Valkealan toimesta Valkealaan Leo-klubi, joka toimi 20 vuotta varsin aktiivisesti. Nuoret Leo-klubilaiset tekivät samalla tavalla työtä nuorten hyväksi, mutta aikuisten leijonien valvovan silmän alla.

Koko valtakunnan projektina kerättiin Lasten klinikoiden kummeille lasten syöpähoitoa tutkivaan ja ennaltaehkäisevään toimintaan rahaa. Viimeisin merkittävän kokoinen avustussumma meni Ukrainan ihmisten auttamiseen.

– Meidän klubimme pääkohde on kuitenkin Valkeala, sen ympäristö, alueen urheiluseurat ja nuoret. Noin 70 % lahjoituksista ja tuista menee Valkealan alueelle. Avustuksista 20 % menee muualle Suomeen ja 10 % kansainväliseen toimintaan, Seppo Ravantti kertoo.

Tänä keväänä Valkealan ja Vekaran klubit jakavat koululaisille ja opiskelijoille 2.400 euroa stipendeinä. Yhtenä vaadittavana tekijänä stipendin saajalla on, että hänen asuinpaikkansa on Valkeala.

Tämä on ollut Laurillakin ensimmäinen kosketus Lionsien toimintaan, kun hän valmistuessaan vuonna -89 Valkealan lukiosta sai leijonien stipendin.

Lehdet kuultavaksi

Yksi pitkään jatkunut Lions-työ on näkövammaisten lehtitoiminta. Kaakkois-Suomen Lionsit lukevat vuorollaan äänitteitä lehtien artikkeleista ja Kouvolan toimisto jakaa ne eteenpäin käyttäjille. Juuret tämän toiminnan perustamiseen on Valkealan clubissa. Hankkeen sai alkuun Esko Kanerva.

– Nyt Valkealassa ja oikeastaan koko Kouvolan seudun alueella, lukutoiminnan priimusmoottorina toimii Margetta Ala-Krekola. Hän kuuluu LC Kouvola / Irikseen.  Piiriin kuuluu noin 600 näkövammaista, mutta palvelua käyttää enää noin 50–60 henkilöä, jotka ovat jo iäkkäämpiä henkilöitä. Nuoremmat osaavat käyttää erilaisia digipalveluita, joten lukutoiminnan tarve on vähentynyt vuosien varrella.

Merkittävä tulonlähde Lionseilla on maanteiden varsilla olevat mainostaulut, joista vuokrataan tilaa eri tahoille.

–Se on ikääntyvien klubien runkorahoitus. Lisäksi meillä on arpajaisia. Valkealan ABC:n pullonpalautupisteen vieressä on Pyramidi, johon monet laittavat pullonpalautuskuittinsa, tai ihan käteistä rahaa. Osallistumme myös lipaskeräyksiin esimerkkisi Nenäpäivänä.

Leijonien kaikki kerätyt tulot menevät 100 % avustuskohteisiin. Hallinto toimii erikseen oman tilin kautta.

–Kokouksissakin maksamme itse kahvit ja ruoat, eikä niitä laiteta klubin piikkiin.

Lauri Sievinen kumoaa vanhanaikaisen käsityksen, että Lionsien kokouksissa istutaan kovat kaulassa, ja kyseessä on herraskainen klubi, jossa istutaan polttelemassa sikaria ja juomassa konjakkia.

–Se ei pidä paikkaansa. Tämä on erittäin ihmisläheistä ja rentoa toimintaan.

Kokousten ja virallisten toimien lisäksi yhdessä on käyty heittämässä frisbeegolfia, ja toukokuussa klubilaiset menevät Harjun laavulle paistamaan makkaraa. On käyty keilaamassa ja pelaamassa minigolfia.

Kerran LC Valkeala kävi ”polttamassa” savusauna Juankosken lähistöllä. Isäntä lämmitti heille savusaunaa, mutta sauna syttyi tuleen. Leijonien veljet eivät jääneet toimettomaksi. Saunalla ei ollut vesijohtoa, joten leijonat muodostivat ketjun rannasta saunalla. Melassiastioilla kulki vettä järvestä leijonien käsien kautta niin kauan, kunne palokunta ehti paikalle.

–Luin maaseudun tulevaisuudesta, kun savusauna oli saatu entisöityä. Omistaja oli kovin kiitollinen, Pukki naurahtaa.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: