Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Litviikkimarkkinoilla tapahtui taas täysi vaihto

Ensi vuoden Elo-Matin ja Elo-Maijan tuntee vähintään näöltään jokainen, joka on yhtään osallistunut esimerkiksi Valkealan museoalueen tapahtumiin.

Tällä kertaa Elo-Maijat ja Elo-Matit pääsivät kvartettina paikalle Litviikkimarkkinoiden vaihdostilaisuuteen. Yleisöä oli vähemmän kuin koskaan ennen. Syitä lienee useita. Osa pelkää osallistua tilaisuuksiin, joissa tiivistyy paljon väkeä. Osa joutui pettymään, kun aiempina vuosina jompikumpi pari puuttui. Julkistamisen siirto kello yhteen ei myöskään houkutellut väkeä viipymään markkinoilla kuten odotettiin.
Tuohikotin Elovalkeat-vuoro jäi kovin hiljaiseksi. Kiia Vainikka ja Tero Kukkola eivät päässeet mukaan edes niihin kaikkiin tilaisuuksiin, joita sentään järjestettiin. Oli siis turha myöskään kysyä, mitä he ovat tehtävässään kokeneet.
On aika suunnata ensi vuoteen. Vuoro on Valkealan kylällä eli kirkonkylällä. Erkki Sillanpään ja Päivi Teräväisen jalanjälkiin astuvat Keijo Kouvonen ja Margetta Ala-Krekola.

Elo-Maija

Margetta Ala-Krekola tapaa taajamien ja kylien ihmisiä päivittäin oman yrityksensä kautta. Hiuske-nimeä nykyisin kantavan Parturi-Kampaamo -yrityksen hän perusti jo vuonna 1972.
Saman vuosikymmenen lopulla Margetta liittyi Suomen Yrittäjiin, joissa on 25 vuotta toiminut myös paikallisissa ja alueellisissa vastuutehtävissä. Valkealan Yrittäjien puheenjohtajana hän toimi peräti 14 vuotta. Yrittäjäpalkinto tuli jo vuonna 1988.
Margetta oli perustamassa Valkealan Nuorkauppakamaria. Hän on ehtinyt toimia sen kaikissa hallitusviroissa. Presidenttinä hän toimi kaksi kautta. Nykyisin hän kuuluu Suomen Nuorkauppakamarin senaattiin, mihin valitaan vain noin prosentti 40 ikävuoden ylittäneistä jäsenistä.
Margetta liittyi 1980 Valkealan sotilaskotiyhdistykseen. Lasten ollessa pieniä hän hoiti vain päivystysvuoroja sotilaskodissa tai maastokeikoilla. Vuonna 2008 hän aloitti sotilaskotipäällikkönä. Nyt hän on 1. sotilaskotipiirin piiripäällikkö. Tehtävä painottuu poikkeusoloihin. Lisäksi Margetta hoitaa oman sotilaskotiyhdistyksen tiedottamista.
– Sotilaskotitoiminta on ykkönen harrastuksistani, Margetta toteaa.
Sotilaskotitoiminta alkoi yli sata vuotta sitten ja Valkealassakin varhain, joten sitä Margetta ei voinut olla perustamassa.
Koko alueella ei vielä 90-luvun alussa ollut yhtään naisten leijonaklubia. Margetta oli täysillä mukana, kun 1994 perustettiin Lc Kouvola Iris. Hän on sielläkin ehättänyt niin hallituksen kaikkiin tehtäviin kuin vapaaehtoistyöhön. Yksi antoisimmista tehtävistä on ollut hoitaa Iltatähden väen kauppaostoksia. Energiaa on 16 vuotta riittänyt myös Äänilehti Poksetin vastaavan toimittajan tehtävään.
Margetta miettii hetken, mihin kaikkiin yhdistyksiin oikein kuuluukaan. Ainakin entisistä osa saattaa tässä unohtua. Valkealan taideseuraa hän oli perustamassa 80-luvun alussa. Viime vuonna hän aloitti museoyhdistyksen rahastonhoitajana. Siihen asti hän sai olla rivijäsen. Lähellä sydäntä on erityisesti Suomen Puotimuseo.
Valkealan musiikinystävien jäsenyyden lisäksi kulttuuriharrastus näkyy siinä, että koko nykyisen Kouvolan ajan on Hiuskeesta voinut hakea lippuja kaikkiin kaupungin Valkealassa järjestämiin tapahtumiin.

Elo-Matti

Luulisi edellä kerrotun riittävän harrastuspohjaksi kenelle tahansa. Onpa ensi vuoden Maijalla kuitenkin vielä ainakin yksi harrastus. Se on yhteinen Matin kanssa. Molemmat kuuluvat Kouvolan Bridge-kerhoon ja käyvät pelaamassa kerhoilloissa keskiviikkoisin. Keijo Kouvonen on mukana kerhon hallituksessa.
Tämä Elo-Matti on monissa tilaisuuksissa esittänyt Valkealassa tunnetuimmaksi tullutta kuningasta Kustaa kolmatta. Eipä taida montaa sellaista avointa tilaisuutta kirkonkylässä olla, että hän ei olisi mukana joko siinä tai omassa hahmossaan.
Myös maanpuolustus on Matille ja Maijalle yhteistä. Keijo Kouvonen aloittaa itse kertomalla olevansa Kymenlaakson rauhanturvaajien kunniajäsen, mikä paljastaa myös aiemman työuran. Hän toimi kymmenen vuotta sen edeltäjän eli Kymenlaakson sinibarettien puheenjohtajana. Sitä kautta hän on myös Suomen Rauhanturvaajaliiton valtuuskunnan jäsen.
Herastuomarin arvonimeä Keijo voi käyttää toimittuaan kolme kautta nykyisen Kymenlaakson käräjäoikeuden maallikkotuomarina. Mukana ollessaan hän oli lautamiestoimikunnan varapuheenjohtaja.
Keijo katsoi vähemmän tärkeäksi lähteä pyytämättä tarkistamaan kaikkia vuosilukuja. Se on helppo muistaa, että Valkealan kyläyhdistyksen puheenjohtajana hän on toiminut vuoden 2000 alusta ja toimii edelleen.
Kylätoimintaan Keijo on ehtinyt syventyä perusteellisesti. Tällä hetkellä hän on oman kylän lisäksi Valkealan Kylien puheenjohtaja, Kymenlaakson Kylien hallituksen jäsen ja Suomen Kylien kokousedustaja. Lisäksi hän on Kouvolan kaupungin kylien neuvottelukunnan työvaliokunnan jäsen ja Aluetoimikunnan varajäsen.
Varapuheenjohtajan pestejä on tällä hetkellä Valkealan Kirkonkylän Nuorisoseurassa ja Valkealan museoyhdistyksessä. Jäsenyyksiä on lisäksi ainakin Lauritsala-seurassa, Viipurin karjalaisissa ja Viestikillassa.
Keijo Kouvonen toivoo voivansa tuoda tehtävän edellyttämää arvokkuutta niihin juhliin, joihin heitä kutsutaan. Hän haluaa vahvasti edistää Valkealan vanhojen perinteiden vaalimista tässä nykyisessä kaupunginosassa.
–Toivon pystyväni vaikuttamaan kaupungin arvostuksen lisäämiseen Valkealan alueella, hän lausuu.
–Kohtaan tehtävän avoimin mielin ja pyrin osallistumaan kaikkiin tapahtumiin Elo-Matin kanssa. Yritän tuoda tapahtumiin uudistusta, mikäli mahdollista. Tässä vaiheessa en tiedä tarkasti, mitä minulta odotetaan, mutta itse ajattelen, että uudet tuulet voisivat olla hyväksi, Elo-Maija täydentää.

• Teksti: Auli Kousa
• Kuva: Seppo Kousa

Tuohikottilaiset Tero Kukkola ja Kiia Vainikka luovuttivat harvinaisen vähän käytetyt tittelinsä ensi vuoden Elo-Maijalle ja -Matille eli Margetta Ala-Krekolalle ja Keijo Kouvoselle kauniiden lahjojen kera, tuohesta tehtyjen tietenkin. Lyhyen tilaisuuden juonsi Juha Vainikka. Ilkka Mäkijärvi kukitti Matit ja Maijat.

Markkinoilla oli monipuolinen tarjonta erilaisia tuotteita. Kuva: Janne Kousa
Jaa artikkeli: