Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Logistiikan tulevaisuutta

Lokakuun viimeisenä oli yläkoulun ohjelmassa logistiikka-aiheinen vierailu. Lukiolla vierailtiin 11. joulukuuta.
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun TKI eli tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopuolella käynnistyi alkukesästä logistiikka-aiheinen hanke. Hankkeen nimi on ”Tulevaisuuden osaajat logistiikka-alalla.” Sen päätoteuttajana toimii Xamk, osatoteuttajina ovat Ksao ja Ekami. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama.
Hankkeen tavoitteena on kehittää logistiikka-alan koulutusta vastaamaan osaajilla alueen yritysten tulevaisuuden työvoimatarpeisiin. Hankkeen pyrkimyksenä on myös sujuvoittaa koulutusasteelta toiselle siirtymistä sekä lisätä toimialan vetovoimaisuutta.
Kouluvierailut käynnistettiin loppusyksystä. Tarkoituksena oli käydä Kymenlaakson alueella ensisijaisesti yhdeksäsluokkalaisten ja abiturienttien oppitunneilla kertomassa logistiikka-alasta ja sen monipuolisista mahdollisuuksista. Samalla kartoitettiin kyselyn avulla nuorten mielikuvia logistiikka-alasta.
Kymenlaakso on logistisesti tärkeä alue. Logistiikka-alan työllisyysnäkymät ovat alueella vahvat tulevaisuudessakin.

Osaajia

Tulevaisuuden osaajat logistiikka-alalla hankkeen projektipäällikkönä työskentelee Hannu-Pekka Pukema, joka on koulutukseltaan logistiikkainsinööri ja toiminut aiemmin muun muassa erityisluokanopettajana, valmentajana ja koordinaattorina urheilussa sekä liikunnallisissa hankkeissa.
Hiihtosuunnistuksessa hän kilpaili maailmanmestaruustasolla. 2009 hän virui tuntikaupalla pakkasessa kesken kilpailujen, joten hänellä on pohjaa kannustaa nuoria.
Enni Jaatinen on logistiikan ja merenkulun TKI-asiantuntija. Enni työskenteli aiemmin vaatemyymälässä. Sitten hän lähti kehittämään osaamistaan eteenpäin. Hän valmistui vuoden 2019 keväällä myynnin, markkinoinnin ja palvelumuotoilun tradenomiksi.

Enni Jaatinen ja Hannu-Pekka Pukema (artikkelikuvassa) antoivat nuorille pohdittavaa.

Huolehtimista

Maakunnan ainutlaatuisuus logistisena keskuksena on pohjana Kymenlaakson älykkään erikoistumisen strategiassa. Kehityskärkinä viime vuosina ovat olleet limittyneinä logistiikka, digitalisaatio ja biotalous.
Logistiikkaan lukeutuvat turvallisuus ja älylogistiikka. Logistiikkaan kytkeytyy huomattava määrä eri työpaikkoja. Alalla onkin monipuoliset työllistymismahdollisuudet.
Digitalisaation osa-alueita ovat kyberturvallisuus ja pelillisyys sekä digitaaliset sovellukset logistiikassa, matkailussa, hyvinvoinnissa ja terveydessä.
Biotalouteen kuuluvat pakkausala, sellu, uusiutuva energia ja puurakentaminen.

Kouvolan kautta kulkee tavaraa kauas.

Itsetuntemukseen

Luennolla etsittiin kunkin luontaisia vahvuuksia ja annettiin vinkkejä myös minuuden etsimiseen eli itsensä, motiiviensa ja tavoitteidensa perinpohjaiseen tunnistamiseen. Minuuden tunteminen helpottaa päätösten tekemistä ja on motivaation alkulähde. Pohdittavaksi tuli identiteetin hahmottaminen, oman elämän tarkoituksen etsiminen ja mahdollisten esteiden tutkiminen oman elämän hallinnassa.
Omien vahvuuksien ja hyveiden tunnistaminen ja tukeminen edistävät esimerkiksi koulumenestystä ja koulumotivaatiota.
-Elämä on valintoja, menestys on valinta, sanoi aikoinaan Juhani ”Tami” Tamminen.
Valintojen viidakkoon voi itse vaikuttaa. Siihen kuuluvat muun muassa perhe, ruutuaika, kotityöt, harrastukset, uni ja herkut.
Hannu-Pekka Pukema kehotti nuoria ajattelemaan elämänhallintaa, mikä on hyvä aloittaa aamupalasta ja nukkumisesta.
Tulevaisuudessa tärkeitä vuorovaikutustaitoja ja Juuri Oikeaan Tarpeeseen –ajattelua voidaan havainnollistaa sillä, että suulas kaveri osaa ja pystyy hillitsemään itsensä ja antamaan hiljaiselle timanttiselle ajattelijalle puheenvuoron, jotta voisi hyödyntää tärkeää tietoa.

Olemattomiin ammatteihin

Tulevaisuudesta arvioidaan, että suurin osa ala-asteikäisistä tulee päätymään ammatteihin, joita ei vielä ole olemassa. Hanke on kerännyt ihmisten ajatuksia tulevaisuuden logistiikka-ammateista, joista esimerkkinä ovat: teleportin vartija, kuljetusrobotin huoltaja ja päästöttömän lentokoneen kauko-ohjaaja.
Jo olemassa oleviakin ammatteja oli, kuten vedenalaisen junan kuljettaja. Sellaisiahan on tarvittu jo viime vuosituhannen puolella Englannin ja Ranskan välillä. Logistiikkaan on eräs sellaisenkin yrityksen liittänyt, joka kloonaisi sukupuuttoon kuolleita eläimiä.
Yritysjohtajien näkemyksiin tärkeistä tulevaisuuden työntekijän ominaisuuksista kuuluvat muun muassa substanssi- ja verkosto-osaaminen, joustavuus, luovuus ja mahdollisuusajattelu.
Maailma on kovassa murroksessa. Tulevaisuudessa osa ammateista ja toimialoista katoaa. Tilalle tulee uusia ammatteja, toimialoja ja koulutuksia. Logistiikka tuskin katoaa, mutta tulee muuttumaan. Postin lakollakin oli vaikutuksensa logistiikka-alaan ja osaltaan Suomen talouteen, kun tavara ei liikkunut ja vienti yski.
JK

Jaa artikkeli: