Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lomaa kaikilla mukavuuksilla

Vuonna 2011 oli rakentamisen messut viimeksi lähimmillään. Tuolloin järjestettiin loma-asuntomessut Mäntyharjulla. Varsinaisten asuntomessujen alueita on aiemmilta vuosikymmeniltä muun muassa Kotkassa ja Kuusankosken Naukiossa. Sinne on messualueelta lyhyt matka, ja Kuusankoski onkin nykyisin samaa Kouvolan kaupunkia, johon Korian messualuekin kuuluu. Tämä vahvasti valkealalainen juttu löytyi Mäntyharjun lomamessuilta

Mäntyharjun Loma-asuntomessuilla ovat lähes kaikki myyntiin rakennetut talot suurten yhtiöiden työnäytteitä. Olipa Pyhäveden rantaan rakentanut myyntitalon myös yksi pieni yrittäjä, valkealalainen Timo Rämä.

Osan taloista rakennuttivat tontteja ostaneet itselleen. Osa myytiin jo ennen messujen alkua ja osa messuilla. Rakennusliike Timo Rämä Ky:n rakentama talo Luhtatähtimö myytiin ennen messuja. Nopeimmin, alta tunnissa, myytiin messuilla Honkarakenteen kohteista perinteisempi.

Vuosi aikaa

Messuille osallistuneilla oli vuosi aikaa rakentaa. Luhtatähtimö oli sääntöjen mukaan huhtikuun loppuun mennessä valmis, jolloin toukokuu jäi pihatöille. Läheskään kaikki rakentajat eivät pysyneet aikataulussa.

Timo Rämän lisäksi Huhtatähtimöä rakensivat kaksi vakituista rakentajaa ja apumiehiä sekä erityisosaajat, jotka kaikki olivat toimineet yhteistyössä myös aiemmin.

Luhtatähtimön suunnitteli valkelalalaislähtöinen toisen polven arkkitehti Antti Kauppi. Luhtatähtimö on kokonaan paikalla perinteisin menetelmin tehty. Katto on tiiltä ja rakenteet puuta.

Messuvieraat kyselivät kohdetta esitellyttä yrittäjää rakentajaksi hyvinkin kauas.

Ekologisuus oli lomamessujen teema

Energialuokka A

Yli puolet lomarakennuksista hyväksyttiin energialuokkaan A, joka on vakituisessa rakentamisessa jo pakollinen.

Timo Rämän tietojen mukaan Luhtatähtimö on messualueen ainoa, jota ei ole muovitettu. Luhtatähtimössä muovittomuuden mahdollisti tuolloin paljon käytetty Ekovilla.

Seinissä eristekerroksen paksuus on 25 ja katossa 50 senttiä. Muita A-luokkaan vieneitä ratkaisuja ova lämmön talteenotto, varaava takka, vesikierto lattioissa ja maalämpö.

Maalämpökanaaleita ei ihan pieneen rakennukseen kannata laittaa. Järjestelmä on edullinen käyttää, mutta kallis asentaa. Luhtatähtimön lämmitystä varten vedettiin kaksi putkea 140 metrin syvyyteen. Suurin hävikki syntyy saunalle vedetystä kanaalista.

Sauna on erillinen lähempänä rantaa.

Suuria ikkunoita

Kaikkiaan 23 neliön parvesta 8 neliömetriä on pinta-alaan laskettavaa yli 160 senttimetrin korkuista tilaa. Luhtatähtimön koko huoneistoala on 103,3 m2.

Luhtatähtimössä jouduttiin ikkunapinta-aloja pienentämään, jotta päästiin energiatavoitteeseen. Vaaleat sisäpinnat lisäävät kuitenkin valoisuutta, ja kalustettavuutta jää, kun on korkeita ikkunoita vain kahteen suuntaan.

Tasaisin valo syntyi pohjoiskulman huoneeseen, joka sopii niin makuuhuoneeksi kuin ateljeeksi.

Yhtä messujen erikoisimmista rakennuksista, Honkarakenteen keskeltä madaltuvaa Lokkia, esitellyt Markus Saarelainen selitti, että painumattoman hirsirakenteen mahdollistamat lattiaan asti ulottuvat ikkunat eivät heikennä energiataloutta. Itse asiassa rakennus saa ikkunoista lämpöä, sillä käytössä on patteri-ikkunat, jotka luovuttavat 95 prosenttia tuottamastaan lämmöstä. Kokonaisuutena Lokin energialuokka oli kuitenkin vasta G.

Rantamaisema korkeista ikkunoista on upea. Luonnon ja modernin arkkitehtuurin yhdistelmä toimii, kunhan paikat pysyvät järjestyksessä.

Klaukkalan timpurimestareiden uittoteemaan rakentamassa mökissä suuntaavat parhaat ikkunat kummasti naapuriin eli aamupäivän aurinkoon.

Moni messuvieras naurahti huomatessaan Omatalon Rantakukassa uima-altaan järvimaisemassa. Se oli kuitenkin asukkaan terveydelle tärkeä vastavirta-allas, joka on käytössä ympäri vuoden. Talo on suunniteltu esteettömäksi.

Timo ja Anja Rämä viimeistelivät toukokuussa messutalon pihapiirin.

Nykyajan teknikkaa

Messujen energiataloudellisuusteemaan sopivien teknisten ratkaisujen lisäksi Luhtatähtimössä on runsaasti muuta nykyaikaista tekniikkaa.

Induktioliesi on erikoisen mallinen, pitkulainen. Hälytysjärjestelmästä lähtee tieto rikollisesta liikkujasta esimerkiksi ovien magneettitunnistimista. Järjestelmään kuuluu niin liike-, savu-, lämpö- kuin kosteustunnistimia. Viimeksi mainitut sulkevat veden tulon.

Keskusimurin yksikkö sijaitsee samassa pienessä teknisessä tilassa kuin tunnistusjärjestelmät ja muu tekniikka. Valokuitulinjat ovat rakennuksen sisällä jo valmiina yhteistä verkkoa odottamassa.

Teknisiltä ja energiataloudellisilta ratkaisuiltaan messujen mielenkiintoisin oli Aalto-yliopiston toteuttama 42 neliön Luukku, joka myytiin tarjousten perusteella. Luukun energia saadaan 60 neliön aurinkopaneeleista ja 5 neliön aurinkokeräimistä. Yksinkertaisuudessaan ilmeikkäällä kertopuutalolla halutaan kuvata 2020-luvun rakentamista.

Jokainen talo sai myös oman ekopassinsa, jossa huomioidaan sekä rakentamisesta että käytöstä syntyvä ympäristövaikutus.

Luhtatähtimö on valoisa, vaikka ikkunoita pienennettiin ekologisuuden vuoksi.

Vaaleaa ja tummaa

Luhtatähtimön erillisen saunan lauteet ova valoisaa vaaleaa puuta. Monessa muussa saunassa oli haettu savusaunan tunnelmaa valmiiksi tummilla pinnoilla.

Luhtatähtimössä wc:n peili on upotettu verhoilukiveen. Kiveä on myös osa saunan seinistä.

Lehtikuusta on käytetty patioiden ja portaiden lisäksi myös sisätiloissa.

Valkovaha jättää puun kuviot kuultamaan läpi, lisää valoisuutta, luo tunnelmaa ja hengittää.

Kohde esiteltiin ilman sisustusta. Seiniä tunnelmoittivat vain Salmelan yhteistyön tuomat Nina Ternon taulut.

Kiinteistä sisustuselementeistä hallitsevin on rakennuksen ulkoväritykseenkin koivun rungon tummista kohdista harmaan värinsä saanut lattia. Timo olisi valinnut parketin, mutta arkkitehti otti helppohoitoisen ja kestävän laminaatin. Helppohoitoisuutta ovat myös pesutilojen kaakelit, jotka joissakin massutaloissa olivat hyvinkin suuria. Suunta näyttää yleisesti olevan vaakaan.

Tummien saunojen ja täyskorkuisten ikkunoiden lisäksi messuilla korostuivat laajat patiot ja kuistit.

• A&SK

Artikkelikuva: Luhtatähtimö valmistui ensimmäisten joukossa.

Niin mökki- kuin asuntomessuilla huomio kiintyy herkästi saunaan. Niihin messutaloissa myös paljon panostetaan.
Huolella tehdyt yrttipenkit on helppo hoitaa.
Yleensä kuisti suunnataan rantaan. Tässä suunta on naapuriin.
Jaa artikkeli: