Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Loppusuoraa Intiassa

Loppusuoraa Intiassa

Goa markkinat

janne
Ma, 11.02.2019 – 23:18

Meidän reissu on jo kääntynyt lopuilleen, ja kotiinlähtöön kolmisen viikkoa. Kaikki viralliset ja luvatut hommat on hoideltu. 

Loppuajan voi keskittyä vaikkapa ihan turismiin. Nyt siihenkin on hyvät mahdollisuudet, kun joulun jälkeen Goalle tuli monta suomalaista, tuttuja vuosien varrelta. Nyt tänne tulevat pääsevät nauttimaan tosi lämpimistä ilmoista. Päivälämpötilat alkavat jo kolmosella.

Apu on viety

Niinkuin sanottu, se pieni avustustyö, mitä täällä on harrastettu, on taas vuodeksi takaamassa Arambolin koulun jatkon. Oli se sen pienen vaivan arvoinen hetki  kun taas ensimmäisen kerran koulun joululoman jälkeen Aramboliin menimme. Lapset olivat koristelleet koulun pihan liiduilla maalatuilla kukkasilla ja opetelleet pari uutta laulua, joita olisivat laulaneet vaikka koko päivän. Opettaja taisi huomata, että yleisö muisti edellisiltä vuosilta vanhat biisit, ja varttitunnin jälkeen hienovaraisesti keskeytti esityksen. 

Ennen tuliaisten jakoa lapset esittelivät itsensä kaavalla: ”My name is Domi Salaz and my class is third” joten nyt oltiin taas niin tuttuja, että voitiin jakaa pienet joulupaketit jokaiselle  (vähän myöhässä) ja välituntileikkeihin vähän lisää varusteita. 

Siinä opettajan vaimon tarjoamaa teetä hörppiessä järjestin lapsille pienen kilpailun. Opettajalle jätetystä 500 rupian setelistä kilpaillaan tekemällä juliste ympäristön suojelusta. Parhaan tehnyt saa rahat ja minä oikeuden käyttää työtä haluamallani tavalla.

Arambolin koululle saatiin kerättyä rahaa 2205 € ja siitä kiitos kaikille hyville ystäville ja tietysti myös Valkealan Sanomille, joka lahjoitti näiden juttujen kirjoittamisesta rahat Aramboliin. 

Tästä työstä me saimme tilin jo pari viikkoa aikaisemmin kun meidät kutsuttiin Panajin kultuurikeskukseen katsomaan Gujaratin Moving Schoolien esittämää näytelmää. Näytelmä on kertomus Mahatma Gandhin elämästä ja vaikutuksesta Intiaan Gandhin 150 vuotispäivän kunniaksi. Ja olipa esitys! Me kunniavieraina pääsimme saliin ennen muita ja bäkkärillle kuvaamaan ja kuvattavaksi

Kaikki näyttelijät oli maskeerattu niin hyvin, että oikeaa Gandhia olisi ollut vaikeaa tunnistaa joukosta. Vaikka sanaakaan ei ymmärretty, niin koko puolitoista tuntia meni kelloon katsomatta.

 Niin hyvin harjoitettua ja ilmeikästä esitystä olisi voinut seurata ihan millä tahansa muullakin kielellä kuin hindiksi ja olisi ymmärtänyt juonen, jos ei ihan täysin niin pääosin kuitenkin.

Vinkkejä turisteille

Lopuksi vielä pari käytännön ohjetta niille, jotka inspiroituivat Intiaan matkustamisesta. Raha on tärkein asia. Missään tapauksessa ei pidä Suomesta lähtiessä vaihtaa rupioita. Kurssi on neljänneksen huonompi kuin perillä. Varaa käteistä sen verran, että pärjäät viikon ilman ATM:ää. Jos tulosi sattuu ”huonoon” aikaan, voi olla vaikeaa löytää automaattia, jossa on rahaa, tai jos rahaa on, niin jonokin on pitkä. 

Tinkiminen saattaa olla raivostuttavaa, mutta se on tapa josta täällä et pääse. Hyvä nyrkkisääntö on, että pyydetystä hinnasta tarjoat neljänneksen ja jos saat tavaran pyyntihinnasta kolmannekseen niin olet onnistunut aika hyvin. Mutta muista, että hinta, jonka tarjoat, on myös maksettava. Muuten kauppias kävelee närkästyneenä perässäsi niin pitkälle, että lähikortteli tunnistaa sinut epäluotettavaksi huijariksi pitkään.

Helteiden aikaan taskulamppu on välttämätön, jos liikut huonosti valaistuilla alueilla pimeän aikaan. Sähkökatkot ovat tavallisia, kun tehon tarve kasvaa jäähdytystarpeen mukaan. Sinänsä pimeällä liikkumista ei tarvitse pelätä, mutta se pehmeä lehmän läjä on mukavampi jättää kadulle kuin omaan kenkään.

Oli ihan mukava kokemus päästä kertomaan Goalta juttuja, joita et ehkä matkaoppaista löydä mutta tärkeä tietää. Näistä tarinoista tuskin Pulitzerin palkintoa irtoaa, mutta mielelläni palaan taas asiaan vuoden päästä. Aina täältä jotakin uutta kertomista löytyy.

• Hannu Metsävuori

 

Goa kukka
Intiassa kukat ovat arvostettuja. 

 

Jaa artikkeli: