Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Loppuunmyyty hupailu

Kuusankoskitalolla oli marraskuun puolessa välissä esiintymässä Semmarit. Kuusankosken keskustassa oli konsertin jälkeen pienimuotoinen ilotulitus. En lähtenyt kysymään, juhlittiinko siellä Semmarien saapumista paikkakunnalle, vai oliko asialla jalkapallon ystäviä.
Miehistön puolesta toivotettiin aluksi hyvää matkaa. Kuorolaiset kuulemma jännittivät, tuleeko ketään heitä katsomaan. Melkoinen kontrasti oli siihen, että konsertti oli loppuunmyyty. Jos konserttilipun hinnan jakaa esiintyjien kesken, niin voi ajatella lähteneensä kerralla monen laulajan halpoihin konsertteihin.
Väliajallisella konsertilla oli kohtalaisesti mittaa. Samana iltana huomasin kuuntelevani kuoron lauluja vielä netistä, joten pidempäänkin olisi yleisö uskoakseni jaksanut kuunnella. Useiden kappaleiden jälkeen monet kuulijat osoittivat huutaen suosiotaan. Ja tokihan sitten yleisö nousi konsertin lopulla seisomaan aplodeita antaakseen.
Semmarit juhlivat konserttikiertueella 30-vuotista kuoroa. Komeasti Semmarit World Tour 30-vuotisjuhlakiertueeksi nimetty konserttisarja ulottui eksoottisesti Oulaisiin, kaukokaipuuta hamuten Poriin, etäisyyttä tavoitellen Kokkolaan ja moniin muihin paikkakuntiin Suomessa.
On 1989 aloittanut Semmarit esiintynyt useita kertoja ihan ulkomaillakin. Kiinan Hunan TV:n Spring Festival -gaalan vuoden 2012 uuden vuoden juhlalähetys sai suuren suosion. Se keräsi satoja miljoonia katsojia televisioiden ääreen. Katsojia oli Kiinan lisäksi muun muassa Hongkongissa ja Pohjois-Amerikassa.

Tervetuloa Semmairin lennolle! Monelle se tiesi nousua.
Kyllä miehetkin tekevät kotitöitä. Tässähän sitä harjan varressa heilutaan.

Maailmalla lentäneet

Sen tiesi jo ovelta, ettei luvassa ole tavanomaista mieskuoron konserttia. Semmairin lennolle toivotti tervetulleeksi mannekiini, ja mukana oli valoja sisältävä turvaportti.
Entuudestaan oli selvä, että kuorolta sopi odottaa taidokasta ja omaperäistä laulua. Hauskuus kuitenkin yllätti.
Nykyajan poliittisesti korrektiin ilmapiiriin vastattiin pyytämällä jo ennakkoon anteeksi esimerkiksi intiaanilaisilta, neuvostoliittolaisilta ja kajaanilaisilta. Kuorolaiset olivat hyvin pahoillaan. Luvassa olikin tiivis maailmanympärimatkaosuus.
Rekvisiitta kattoi muutenkin monipuolisesti erilaisia tunnelmia ja tilanteita. Myös valoilla oli ansiokasta merkitystä.
Naapurimaan prinsessakin sai osansa hupailusta. Toisiin tenoreihin kuuluva Janne Kettunen kertoi olevansa valmis antamaan Madeleinelle anteeksi. Voinee siis kuvitella, että jos Madeleinen ja Chris O’Neillin suhde jostakin syystä kariutuisi, olisi kilpakosija jo odottamassa. Ja kärsivällisesti olisikin, sillä Madeleinelle omistettu Kära levytettiin jo 2010. Tosin samana vuonna Madeleine erosi Jonas Bergströmistä, joten olisi hän ainakin ollut silloin vapaana.

Pariisinjyvänen olkaa hyvä.

Tunnekattaus on kuorolla monipuolinen. Välillä seilataan tai kenties paremminkin lennellään vakavampien aaltojen yllä. Luonnehtisin kuoroa moderniksi kansanmusiikkiyhtyeeksi.
Semmarit vetävät aineistoa uutterasti suomalaisesta mielenmaisemasta. Samaan aikaan kappaleisiin hioutuu twistiä muistakin kulttuureista. Tyyli on popahtava, mutta ei hakeudu renkuttamisen poluille. Mieleen jää helposti useiden kappaleiden tunnelmaa.
Seminaarinmäen Mieslaulajat, tuttavallisemmin Semmarit vaatii hyvää yhteishenkeä pitämään homma koossa. Kotijoukkojakin kiitettiin. Vaimoväki on rakasta, vaikkei siitä muistuttamaan valikoitu kappale ollutkaan paras mahdollinen asiaa tulkitsemaan. Voinee olettaa, että kotijoukoilla on hyvä huumorintaju.
Jonkun verran on kuoron kokoonpano muuttunut vuosien varrella. Tietynlaista hitsautumista vaatii kuoron kuin kuoron koossa pysyminen. Täytyy olla vahvaa tahtoa lähteä kerta toisensa jälkeen kiertämään ja tarjoamaan ihmisille mieliinpainuva elämys.
Suruakin on kuoro joutunut kohtaamaan. Keskuudestamme ovat poistuneet kuorossa laulanut Sakari Antila sekä miksauksesta pitkään vastannut Sepi Myllyrinne.
JK

Enkelilauluakin konsertissa kuultiin.
Päätteeksi yleisö nousi taputtamaan.


Artikkelikuva: Madeleinen saapuminen Semmarien keikalle se vasta olisikin melkoinen yllätys. Tässä Semmarit tulkitsevat hänelle omistettua kappaletta.

Jaa artikkeli: