Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Löytöjä vanhasta riihestä

Miehossa pidetään aika ajoin kirpputoria vanhassa riihessä. 12. heinäkuuta satuin paikalle kylttien opastamana. Kirppistä pidettiin kymmenettä kertaa. Aiemmin pidettiin pihakirppiksiä silloin tällöin.
Kaksi mieholaista ystävystä pitää kirpputoria yhdessä. Asuinpaikkaan sopivasti kummankin nimi alkaa M-kirjaimella. He sovittavat aikataulujaan yhteen, joten kirpputorien pitämisen väli vaihtelee. Kirppiksen pitäminen on ystävyksille vapaapäivä. Emännistä toinen kertoi kirpputorin pitämisestä.

Riihessä toimii hyvin tuuletus.

Tavaraa kiertoon

Myynnissä on ystävysten omaa tavaraa. Välillä joku tarjoaa tavaraa myytäväksi. Moni olisi heittämässä tavaroita roskikseen, joten niitä saadaan kiertoon. Vanhemmilta ja isovanhemmilta jää tavaraa, jolle ei itsellä ole tarvetta. Lapsenlapsilta puolestaan jää leluja. Nykyään on tavaraa paljon, joten myyntiin laitettavaa riittää hyvin. Ennen ei tehty kuin tarpeeseen.
Riihikirppiksessä saa tinkiä. Joka tavaraan ei laiteta hintalappua, mikä helpottaa säästämällä aikaa. Eikä ostajan myöskään tarvitse yrittää repiä tarroja irti.
Kirpputorin pitäjä arvostaa kanssakäymistä ja vuorovaikutusta. Yllättävän moni tulee viittojen perusteella. Välillä saadaan jopa ulkomailla asuvia kävijöitä piipahtamaan. Väki on hyvin vaihtuvaa.
Joensuusta tullut pariskunta kehui, miten täällä päin on lyhyt matka joka paikkaan. Isot kaupungit, kuten Kotka ja Lahti, ovat alle sadan kilometrin päässä, ja pääkaupunkiseudullekin on kohtuullinen matka.
Joka kerraksi kirpputoria sisustetaan eri tavalla. Tämän vuoden ensimmäinen kirpputori pidettiin toukokuussa. Lämpötila oli kaksi astetta ja riihen väleistä kävi hyinen pohjoistuuli.

Peltipurkeissa on aikoinaan tarjottu esimerkiksi kahvia.
Myytäviä käsitöitä oli aseteltu narulle roikkumaan.

Historian havinaa

Myynnissä on käsitöitä, peltipurkkeja, kirjoja, lasiastioita ja paljon muuta. Keskimääräinen taso on melko korkea. Muovisia esineitä on sen verran vähän, että ne suorastaan hukkuvat puun ja metallin joukkoon.
Kirpputori on kertojan miehen isovanhempien vanhassa riihessä. Sen ikää ei tiedetä. Vanhat sanomalehdet, joilla on koristeltu seinää, ovat isännänän veljen syntymävuodelta. Nurkkaan aseteltiin aidanseipäitä. Ne pelastettiin menemästä polttopuiksi. Joskohan joku löytäisi niille uuden käyttökohteen. Pihalla on vanha niitto- ja kylvökone.
Kun katsoin riihen tukipuussa olevia tähtikuvioita M kertoi niiden olevan leimakirveellä tehtyjä. Jokaisella puufirmalla oli oma leimakirveskuvio. M muisteli samalla lapsena isänsä kanssa tukkiautossa tehtyjä matkoja puulaanille. Sieltä ehjänä löytyneet kuviot olivat aarteita leikeissä pipareina.
JK

Uudisrakentaja löytää maalta ajan patinoimaa tarviketta.
Saippuan valmistaminen kotona vaati vaivannäköä ja lipeä aiheutti monille lapsille haittoja, kun sen saattoi sekoittaa maitoon.


Artikkelikuva: Lastensängyssä oli ikäluokkaan sopivaa tarjontaa.

Jaa artikkeli: