Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lukemista

Lasimestarin jäljillä

Timo Sarpanevan suunnittelema ja 1950-luvulla valmistettu Kajakki-lasiveistos myytiin 1990 Christie’sillä 150 000 Sveitsin frangilla. Hintaluokka oli siis 420 000 markkaa.

– Jos työni ovat tuon hintaisia, ei yhdelläkään museolla ole varaa hankkia niitä kokoelmiinsa. Ne suljetaan keräilijöiden kammioihin, eikä yleisöllä ole koskaan mahdollisuutta nähdä, mitä kaikkea saatiin aikaan, lasitaiteilija itse tuumi tilanteesta. Myyntihintaa enemmän häntä häiritsi se, että ikinuorukaisena itseään pitävän taiteilijan teos myytiin antiikkihuutokaupassa.

Se taiteen tuhoaminen, mitä Iittalan tehtaalla 1980-luvun alussa tapahtui, on käsittämätöntä. Ja ihmettelen, jos lukija ei pysähdy siinä kohtaa miettimään asiaa. Sarpaneva-keräilijä tai lasitaiteen ystävä saa varautua jopa kyyneliin lukiessaan asiasta. Hitaasti lähti kirjoittaminen itsellä liikkeelle kun tapahtuneesta luin.  

Timon työskentelystä paljastuu monenlaisia piirteitä Marjatta Sarpanevan kertoessa. Melkein puoli vuosisataa miehensä rinnalla elänyt Marjatta tuo kuvin ja tekstein monipuolisesti taiteilijan uraa esille. Iittalan valkoinen i punaisen pallon sisällä on Timon suunnittelema ja varmastikin yksi Suomen tunnetuimpia brändimerkkejä. Timon luovuudesta kertoo osaltaan Andromeda-kuviointi. 

Paikoin kerronta saa aika hurjiakin piirteitä. Pelkästä suunnittelusta ei siis ole kyse. Perhe-elämääkin käsitellään, joten Marjatan otteessa on inhimillistä näkökulmaa. On vaikea kuvitella, että joku olisi voinut päästää lukijan lähemmäs Timoa kuin Marjatta Sarpaneva. Timo Sarpaneva – Taide ja elämä löytyy Tammen valikoimasta.

• Janne Kousa

Jouluista puuhaa

Santa Claus Finland -tuotteisiin kuuluu Egmont Kustannuksen Joulupukki – Jouluista puuhaa. Tonttumaisten tehtävien parissa lapset viihtyvät lahjojenjakoa odotellessa tai sen jälkeen. Värittämisen, piirtämisen ja tarrojen kanssa viettää hyvin aikaa.

Aikuinen saa ahaa-elämyksiä katsoessaan taiteellista sivua ja keksiessään, mitkä taideaarteet ovat olleet innoituksena.

Hiukan erikoinen sormien asento eräällä tontulla on siihen nähden, että pitäisi pärähtää musiikkia soimaan. Ja jos kuuseen löytyy vallan hullunkurinen koristelajitelma, voi sanoa idean tulleen Tuomo-tontulta.

• Janne Kousa

Fantasiaa myös filminä

Eoin Colferin Artemis Fowl on filmattu, mistä kertoo WSOy:n uusimman painoksen elokuvakansi. Kirjassa on persoonallinen ote fantasiaan. 12-vuotias Artemis Fowl on miljonääri. Ei siinä mitään, mutta hän on hyvin älykäs ja rikollissuvun nuorin vesa. Kirja yhdistelee nykyaikaa ja menneisyyttä oivaltavalla tavalla, joten erityisesti monet varhaisnuoret viihtyvät sen parissa.

• Janne Kousa

Jaa artikkeli: