Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lukemista kevääseen

Kauneudenhoidon vuosituhansia
Yliluonnollisen kaunis on Marjut Hjeltin kokoama kirja entisaikojen kauneudenhoidosta. SKS Kirjat on kustantanut tämän taikaa ja tehoa yhdistävän pienen teoksen. Osan kirjan hoitotavoista arvioisin varsin tehokkaiksi. Luonnon lukemiseen liittyvä taika ja varsinkin luonnontuotteiden käyttö on varmasti jopa toimivaa, ja turvallisempaa kuin nykyiset keinoaineet. Rusketus ainakin haalistuu ihoa pesemällä ja kuorimalla. On kuitenkin syytä varoa, ettei iho raapiudu. Osa kaunistustavoista menneiltä vuosisadoilta on perin vaarallisia, kuten belladonna silmien laajentamiseen, ja osa varmasti hyödyttömiä, kuten pisamaisten kasvojen pyyhkiminen kirkossa saarnan aikana ja pisamien siirtäminen kirkonpenkkiin. Kirjan tarkoitus lienee lähinnä huvittaa kauneuden historialla. Hyvin seulomalla voi siitä oppiakin saada.

Pientä liikuttelua
Tammen kevään pikkulasten osastolla liikkuvat tutut Tove Janssonin hahmot. Muumilaakso – Ystävät yhdessä! on poikkeuksellisen paksu jopa pienten kirjaksi. Tarinaa siinä ei ole nimeksikään. Sivut ovat kolminkertaisia, sillä keskimmäisessä osiossa liikkuvat hivenen tutut hahmot Pikku Myystä vielä pienempään lohikäärmeeseen. Liikkuminen on vähäistä, mutta toimivaa ja ilmeisen kestävää. Viiteen aukeamaan, kannet mukaan lukien, ei montaa runoilua mahdu, mutta ovat ne ainakin sointuvia.

Hyvin tiivistetyt päiväkirjat
Rami Mähkä on toimittanut SKS Kirjojen kustantamana otteita isotätinsä Aulikki Mattilan päiväkirjoista. Ainakin osasyy julkaisuun on Aulikin ajatelma, millaista olisi, jos joku sadan vuoden päästä tekstiä lukisi. Sitä silmällä pitäen hän ei kirjoittanutkaan kovin paljastavasti.
Vangittu prinsessa on nimeksi napattu yhdestä Aulikki Mattilan tekstistä. Siihen tilanteeseen sairaalassa se sopii, mutta antaa vääristyneen kuvan kokonaisuudesta. Kyseessä on kuitenkin melko vapaana 20-luvun Tampereella kasvanut ja ilmeisen hyvin kohdeltu tyttö. Kirja on hyvin koottu. Rami Mähkä on hennonnut karsia riittävästi, jotta vieraskin viihtyy. Teatterista ja elokuvista pitävä viihtynee parhaiten.
Osa teksteistä on toiston välttämiseksi erittäin lyhyitä. Sen verran on pidempiä, että Aulikin elävä kirjoitustyyli hyvin välittyy. Vuonna 1923 päiväkirjan aloittaa selvästi vielä lapsi. Luonne tuntuu samalta, vaikka kauhistus mahdollisuudesta vaihtuu iloksi, kun todistus on luokan paras.
Pieni pätkä sisaren päiväkirjoista täydentää hivenen niin ajan kuvaa kuin Aulikin elämän etenemistä. Lopussa paljastuu, että Aulikki toimi myöhemmin kielten lehtorina muun muassa Kotkassa. Myös moni matkustusunelma toteutui.

Vinkkejä henkilökuvaan
Docendon julkaisemassa Pose-Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa on runsaasti vinkkejä. Niitä onkin hyvä miettiä ennen kuvaustilannetta. Tiina Puputti tarkastelee henkilökuvausta poseerauksen näkökulmasta. Kuvista ei siis välity liikkeen tuntua. Kirjassa on käsiteltyinä eri juhlia, mikä osaltaan tekee teoksesta tyylikkään. Esimerkiksi kuvauspaikoissa on mukavasti vaihtelua.

Kuvia luomaan
Amarilys Hendersonin pirteän värikäs teos antaa vaiheittaisia ohjeita persoonallisten kuvien luomiseen. Piirrä ja maalaa veikeitä kasvoja on Kariston julkaisema. Runsaan kuvituksen ja värikkyyden myötä kirjan parissa viihtyy, vaikkei meinaisikaan maalata. Amarilys on kuvittanut esimerkiksi lastenkirjoja ja kortteja. Taiteilijalle onkin monia vaihtoehtoja siihen, miten taidettaan hyödyntää.

Huvilassa

Tuulikki Tolosen Agnes ja huvilan salaisuus on kuvittanut Kati Vuorento. WSOY:n julkaisema jatko-osa on suunnattu alakouluikäisille. Kirjassa käsitellään perhesuhteita ja siinä on arvoituksellisuutta.

Janne Kousa

Jaa artikkeli: