Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lukemista – Lempeä legenda

 Docendon julkaiseman kirjan nimi, Hannu Hautala – Legendan perintö, ei ole liioittelua. Hän on todellakin legenda.

Hannu Hautala on toiminut vapaana luonnonvalokuvaajana usean vuosikymmenen ajan ja on tullut tunnetuksi myös omis­ta kirjallisista tuotoksistaan.

Hautalan kirjoja on julkaistu suomen ohella ruotsiksi, eng­lanniksi, saksaksi, ranskaksi ja japaniksi. Hän on saanut valo­kuvateoksistaan lukuisia palkin­toja ja tunnustuksia.

Legendan aineksia on myös valokuvaaja Juha Metsossa, joka on kuvannut kirjaan Hauta­laa heijastaen hänen vartaloonsa Hautalan ottamia valokuvia.

Metso on Kymenlaaksosta lähtöisin oleva palkittu kuvaaja. Hänen nerokkaita kuviaan on voinut nähdä useissa lehdissä ja medioissa. Metso on myös va­kuuttava ja vaikuttava taideva­lokuvaaja.

Hänellä on ollut useita valo­kuvanäyttelyitä. Toivon, että jossain vaiheessa päästään lu­kemaan kirja Metson elämästä. Sen verran vauhdikas ja mielen­kiintoinen henkilö hän on.

Kirjan tekstin on taidokkaasti kirjoittanut Anna-Stina Nykä­nen. Hän on Helsingin Sanomi­en toimittaja. Hänet tunnetaan kolumnistina, humoristina ja kansakunnan mielialoja luotaa­vien esseiden kirjoittajana.

Kaikki tämän kirjan tekoon osalliset ovat alansa kärkeä, jo­ten kirja ei voi mennä pahas­ti pieleen. Näin ei tietysti käy­kään.

Kirjassa päästään kirjaimelli­sesti Hautalan iholle sekä Met­son kuvien, että Nykäsen tekstin kautta. Kirja on pohdiskeleva teos, jossa Hautala kertoo haa­veistaan, rakkaudestaan luon­toon ja valokuvaukseen ja vai­moonsa.

Kirjassa takakannessa kysy­tään: Miksi juuri Hannu Hau­talasta tuli luontokuvauksen mestari, vaikka kukaan ei häntä kannustanut? Miten hän loi kan­sainvälisen uran? Miten hänen vaikutuksensa näkyy ja tuntuu seuraavissa sukupolvissa?

Näihin kaikkiin kysymyksiin saa kyllä vastauksen kirjassa Hautalan kertomina tarinoina. Kirja ei ole pelkästään luonto­kirja, eikä pelkästään henkilö­kuva. Se on molempia ja paljon muuta.

Hautalan elämä ja kokemuk­set voivat toimia inspiraationa ja kannustimena kenelle tahan­sa, joka etsii rohkaisua omille valinnoilleen. Helppoa se ei ole, eikä Hautalakaan ole siitä yksin selvinnyt.

Kun olen keskustellut kirjas­ta muiden lukijoiden kanssa, on ilmennyt ainakin yksi yhtei­nen nimittäjä. Kirjaa on vaikea laskea käsistään, vaan se tekee mieli lukea yhdeltä istumalta.

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: