Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lukemista: Tyttöenergiaa

Uusimmassa Asterix-seikkailussa saapuu voittamattomien kylään Adrenaline, Vercingetorixin tytär.
Toinen alkuperäisistä tekijöistä, Albert Uderzo täytti viime keväänä 92-vuotta. Hän itse valitsi nämä uudet tekijät, käsikirjoittaja Jean-Yves Ferrin ja kuvittaja Didier Conradin.
Viimeinen Albertin oma albumi oli Asterixin ja Obelixin syntymäpäivä, joka ilmestyi 2009. Se hyödynsi vuonna 1977 kuolleen René Goscinnyn käsikirjoituksia. Esimerkiksi Lucky Lukea ja Ahmed Ahnetta aikoinaan käsikirjoittanut René sekä Albert mainitaan kannessa huomattavan kokoisella fontilla. Nykyiset tekijät ovat pienemmällä, mikä antaa heistä nöyrän vaikutelman.
Vercingetorixin tytär on Egmont Kustannuksen julkaisema. Merirosvojen lauluissa on suomentaja Mirka Ulanto löytänyt jopa kotimaista tuotantoa. Ensin mieleen tuli, että Kirkan hitti Varrella virran olisi täältä. Vaan sepä onkin Albert Hammondin ja Mike Hazlewoodin kappaleesta Down By The River käännetty. Mutta on laulunpätkissä kuitenkin toinen mukaelma, joka on ihan täältä pohjoisesta. Eikä Kirkaan viittauskaan jää kertaan.
Asterix-tarinassa on monia viittauksia nykyaikaan ja edeltäviin vuosisatoihin. Adrenaliini oli ensimmäinen hormoni, jonka kemiallinen rakenne saatiin selville. Vuosi oli 1895. Melkoinen aikahyppy siis, että vuoteen 50 eKr. sijoittuvassa tarinassa keskeinen hahmo on tuon hormonin kaima.
Nosferatus -hevonen viitannee vuoden 1922 Nosferatu-kauhuelokuvaan. Aluksi sitä ei saanut esittää Suomessa. Nykyisin ikäraja on K-12. Viittaukset eivät siis kaikkinensa palvele aivan nuorimpia Asterix-tarinoiden ystäviä. Toisaalta moni on valitettavasti nähnyt alakouluiässä jo paljon pahempaa sisältöä kuin mitä melkein satavuotias kauhuklassikko edustaa.
Sarjakuva on hauska ja kiehtova yhdistelmä totta ja mielikuvituksen tuotetta. Noin kolmekymmentä vuotta ennen Asterixin tapahtumia syntynyt Vercingetorix kävi sissisotaa roomalaisia vastaan ja onnistui aiheuttamaan Julius Caesarin huoltoyhteyksille vahinkoa. Hänen nimensä tarkoittaa soturien kuningasta. Hän yhdisti gallialaisia kapinaan roomalaisia vastaan. Lopulta hän kärsi kuitenkin tappion.
• JK

Jaa artikkeli: