Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lukijalta: Mistä tulee Hillosensalmen nimi?

Lukijalta: Mistä tulee Hillosensalmen nimi?

Hillosensalmi

janne
Ma, 11.03.2019 – 18:28

Moni mökkiläinen ja ohikulkija on ihmetellyt Hillosensalmen nimeä. Mikä tai kuka on tämä Hillonen, josta se on saanut nimensä?

Hillosensalmen ja sen rannoilla olevan Hillosensaaren ja Hillosenniemen nimet on alun perin äännetty u:llisessa muodossa: Hillusensalmi, Hillusensaari ja Hillu­sen­niemi. Esimerkiksi vuonna 1730 kirjoitettiin nimet Hillusen sarj ja 1748 Hillusensalmi. Ilmeisesti o:llinen muoto on yleistynyt, koska se näyttäisi viittaavan tuttuun hillo-sanaan. Hillu sen sijaan oli tuntematon nimiaines.

Varsinkin Itä-Suomessa ovat talonnimet olleet -la/-lä -loppuisia ja niistä kotoisin olevat ihmiset nimeltään -nen -loppuisia. Esimerkiksi Korholan talossa on asunut Korhosia. Näin ollen voisi ajatella, että Hillusensalmelle nimensä antaneita ihmisiä olisi kutsuttu Hillusiksi ja he olisivat kotoisin Hillulasta. 

Ongelmallinen tämä teoria on kuitenkin siksi, ettei Suomessa lainkaan tunneta sukunimeä Hillunen. Sen sijaan tunnetaan kyllä sittemmin hävinnyt talonnimi Hillula. Tämä talo sijaitsi Nastolan kunnan Ruuhijärven kylässä. Tästä muistona on kylässä edelleen Hillula-niminen pelto ja Hillulanoja. Näissäkin nimissä on sama vaihtelu Hillula/Hillola.

Hillulan talo sopii hyvin Hillusensalmen nimen lähtöpaikaksi senkin puolesta, että Ruuhijärven kylästä on löydetty rautakautinen kalmisto ja kaksi uhrikiveä. Kylä on siis ollut asuttuna jo hyvin varhain, paljon aikaisemmin kuin Hillusensalmen seutu.

Voisi siis ajatella, että Nastolan Hillulan talosta on lähtenyt joskus lähes tuhat vuotta sitten erämiehiä Vuohijärvelle ja Repovedelle. Siellä oli haluttuja apajavesiä.  Nämä Hilluset kulkivat ruuhilla pitkin Ruuhijärveä ja sieltä jokia ja järviä myöten Kymijoelle. Sieltä pääsi sitten varsin helposti Leininselän ja Pyhäjärven kautta Mäntyharjun reitille ja Vuohijärvelle. Koskien ohi on ruuhet pitänyt kantaa, mutta muuten ei matkalla ole ollut suuria esteitä.

On vaikea sanoa, ovatko Hillulan miehet asettuneet pidemmäksi ajaksi asumaan Hillusensalmelle. Todennäköisesti he ovat olleet siellä vain kesäaikaan ja palanneet syksyn tullen saaliineen kotikyläänsä Nastolaan. Nimensä he kuitenkin jättivät meidänkin ihmeteltäväksemme.

• Petri Hiltunen

Kuva: VS arkisto

 

Jaa artikkeli: