Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Lumen ja jään valtiatar

Lumikuningatar on yksi Hans Christian Andersenin tunnetuimmista saduista. Kansallisbaletti otti haasteen vastaan jo vuosia sitten. Lumikuningatar sai ensi-iltansa Suomen Kansallisoopperassa Kansallisbaletin 90-vuotisjuhlavuonna marraskuussa 2012. Sen jälkeen se on ollut useaan otteeseen ohjelmistossa.

Kerttu ja Kai varttuvat baletin edetessä.

Lumikuningatar-baletin juoni siirtää tapahtumat yli sadan vuoden takaiseen Helsinkiin. Kaksi helsinkiläislasta, Kai ja Kerttu seikkailevat taikavoimien temmellyksessä. Kerttu saa Kailta syntymäpäivälahjaksi itsetehdyn lahjan, lumenhohtoisen lasipallon. Ystävysten ollessa yhdessä, alkaa pallo hehkua. Kerttu ymmärtää Kain antaneen hänelle paljon enemmän kuin vain lahjan. Kertun isoäiti osti Lapin matkalla markkinoilta kauniin vanhan peilin. Hän ei tiedä, että peiliin kätkeytyy Lumikuningattaren taikavoima. Lumikuningatar haluaa peilin takaisin…

Toteutuksessa on yllättäviä puolia.

Itse baletti kestää noin kaksi tuntia. Ohjelmistoon palannut Lumikuningatar esitetään loka-marraskuussa 11 kertaa. Andersenin satuun pohjautuva baletti Lumikuningatar on ollut suurhitti. Baletin esittelysivulla kerrottiin, että baletin on nähnyt jo lähes 90 000 katsojaa paikan päällä. Esitys on nähty myös elokuvateattereissa ja televisiossa.

Balettia suositellaan yli 6-vuotiaille. Jotkut kohtaukset saattavat tuntua pelottavilta, ja esityksessä käytetään vilkkuvia valoefektejä.

Esityksissä on ehtinyt olla mukana jo monia lapsia.

Päänäyttämön ulkopuolella

Kansallisbaletti vieraili Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna Lumikuningattaren kanssa myös Kööpenhaminassa. Tanska on Andersenin ja Greven kotimaa. Teos nähtiin neljästi loppuunmyydyssä Tanskan kuninkaallisessa oopperassa tammikuussa 2017. Katsojiin lukeutui kuningatar Margareeta.

Lumikuningatar on Vauvojen taidetuokioiden ja Lasten taidetuokioiden teema tänä syksynä. Lasten taidetuokioissa 5–6-vuotiaat pääsevät tutustumaan oopperan ja baletin kiehtovaan maailmaan soittaen, tanssien ja askarrellen. Syksyn aiheita ovat maskeeraus, draama, musiikki ja tanssi.

Vauvojen taidetuokioita järjestetään erikseen 0-9 kuukauden sekä 10-18 kuukauden ikäisille. Tuokioihin voi osallistua yksi aikuinen vauvaa kohden. Tuokioissa leikitään, lauletaan, liikutaan, kuunnellaan ja katsellaan. Lumikuningattaren teemoihin sukelletaan vauvoille sopivalla tavalla.

Tanssijat vaihtelevat…
Kertun ja Kain välinen lämpö päihittää Lumikuningattaren kylmyyden.
…eri näytöksissä.

Lumikuningatar?

Kirjallisuudessa on monia hahmoja, joiden voi tulkita pohjautuvan Lumikuningattareen. Yhtäläisyyttä on esimerkiksi Disneyn Frozenin Elsassa ja Tove Janssonin Taikatalven Jäärouvassa.

Hans Christian Andersen rakastui vuonna 1840 nuoreen ruotsalaiseen oopperalaulajaan Jenny Lindiin. Jenny jätti Hansin ystävävyöhykkeelle. Lumikuningatar saattaa viitata Jenny Lindiin.

Jenny Lindiä kutsuttiin Ruotsin satakieleksi. Yhdysvaltain kiertue saavutti suuren suosion ja sopraano vaurastui. Jenny Lindin puoliso vuodesta 1852 oli saksalaissyntyinen pianisti ja säveltäjä Otto Goldschmidt. Jenny Lindin arvostuksesta kertoo pääsy kuva-aiheeksi Ruotsin 50 kruunun seteliin. Norwegian Air Shuttle maalautti Jenny Lindin kuvan yhden Boeing 737-800 -koneensa pyrstöön.

Baletissa on monin paikoin väreissä vastavoimaisuutta.
Ei ihmekään, ettei katsomossa tarvitse palella. Onhan sauna kuumana.
Baletissa nähdään äijämeininkiä.

Katsojana

Lauantai-iltapäivänä, 19. lokakuuta päärooleja tulkitsivat Minna Tervamäki isoäitinä, Linda Haakana Kerttuna, Sergei Popov Kaina, Hanako Matsune Lumikuningattarena, Salla Eerola Lapin Seitana ja Maksim Tšukarjov Lapin Velhona.

Helsinki sädehtii oli kesä tai talvi. Havis Amanda saa lumikuorrutuksen. On baletissa lämmintäkin, vaikka sitä ei nimen perusteella osaa odottaa. Sauna lämpenee. Tosin löylyttelijät eivät taida olla Helsingistä.

Peilin käyttö on ovelaa. Se taipuu eri tarpeisiin. Jopa kalastus on saatu varsin uskottavaksi. Erityisen kiitoksen ansaitsee puvustus. Sen runsaus korostuu matkalla maailman ympäri. Mieleen tulivat nostalgiaa hehkuen Holiday on Ice -näytökset. Voihan Venäjä, miten upea kokonaisuus. Jään odottamaan, josko Kansallisbaletti tuottaisi Maailman ympäri 80 päivässä kirjan pohjalta baletin.

Oma mainio lisänsä balettiin ovat ehdottomasti aikuisilta kielletyt taikasauvat. Ne toivat värikkäitä valoja permannosta parvelle. Välkkyvistä sauvoista riittää iloa kotiinkin.

Se, onko Lumikuningatar heavy metallin tai rockin ystävä, ei selviä. Ahkerasti on kuitenkin sieltä tuttu sormien asento käytössä. Siihen kaipasin vaihtelua. Paritanssit toivat mieleen Wienin uuden vuoden konsertin väliaikanäytökset. Olisi mielenkiintoista nähdä näiden ryhmien haastavan toisensa balettitaidoissa.

Tasapainoaistilta vaaditaan baletissa paljon.
Lumikuningattaren valtakunnan kylmyydessä jää pitää herkimmänkin muotonsa.
Koreografiaa on täytynyt miettiä niin ryhmän, kaksikon, kuin yksilönkin tasolla.
Talvinen toteutus on hämmästyttävän uskottava.

• Teksti JK

Lehteen oli lipsahtanut kuvaajan nimeksi koreografi Kenneth Greve.
Valokuvat C: Mirka Kleemola, Roosa Oksaharju ja Sakari Viika.

Jaa artikkeli: