Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Luonnosta voimaa ja virkeyttä liikkumalla

Valkealalainen Katja Kettunen aloitti kesäkuussa liikuntayrittäjänä. NaavaGo-yrityksensä kautta hän ohjaa esimerkiksi FasciaMethod-nimisiä kehonhuoltotunteja Harjunmäen metsässä. Rentoudesta kertoo jo se, että vettä juotiin moneen kertaan. Kehon ehdoilla siis mennään.

Syyskuun kolmantena ilma on raikas sateen jäljiltä. Ilta-aurinko kimmellyttää säteillään neulasiin ja lehtiin jääneitä vesipisaroita. Sen verran korkealla mäellä ollaan, että puiden välistä pilkottaa Lappalanjärvi. Luonnon rauhan aistii joka solulla.

Liikkuessa tulee yllättävän lämmin, joten kerrospukeutumisesta on hyötyä. Liikkeitä tehdään oman hengityksen tahdissa. Ammattitaitoista ohjausta voi soveltaa niin, että jokaiselle löytyy omaa tasoa vastaava liike, joka tuntuu hyvälle kehossa.

Luonnossa on helppo löytää sekä fyysinen että henkinen tasapaino.
Harjunmäen puiden välistä näkyy Lappalanjärvi.

Syksyistä liikuntaa

Liikkeelle lähdettiin syksyteemalla, ja liikkeet tehtiin seisten sekä hieman polvitasossa. Kesällä heittäydytään selälleen ihailemaan puiden oksia taivasta vasten. Fasciapallosta oli etua useaan otteeseen. Kantapäiden väliin asetettuna se täytyi pitää paikallaan varpaille noustessa ja haastaa keho tasapainoilemaan sekä vahvistamaan lihaksistoa. Jalkapohjien alla pyörivä pallo tarjosi hieronnan.

Nenän kautta hengittäen tunsi, miten kylkikaaret laajenivat sivuille. Katja Kettunen kehotti koittamaan aistia metsän tunnelman, ottamaan hetken itselle. Venyttelyssä tukea haettiin lihaksistosta. Vatsa tiivistyi ja ryhti parani, kuin joku vetäisi päästä kohti pilviä.

Leveässä haara-asennossa annettiin painon mennä toiselle jalalle ja nostettiin itsensä ylös pakaran voimalla. Kyykyssä keinuessa puolestaan painettiin kyynärpäillä polvia erilleen.

Kuminauhaa käytettiin useaan otteeseen apuna voimistaen venytyksiä tai vahvistaen lihaksistoa, joko jalan alla tai vain käsien varassa venyttäen. Saattoi kuvitella kuin olisi jousipyssy ja jousi käytössä.

Katja huomasi ohjattavilla liikkeiden kehittyneen muutamien kertojen jälkeen. Ohjattavilla on hyviä ja rentouttavia kokemuksia.

Kuminauhoista on hyötyä lihaskunnon ja liikkuvuuden kehittämiseen.
Lehtien raikkaudesta näki, että päivän mittaan oli satanut kohtuullisesti. Tunnin aikana ei satanut.

Metsään mennen

Katja Kettunen halusi alusta alkaen painottaa ulkoliikuntaan. Jotakin hän ohjaa asiakkaiden tarpeiden mukaan sisälläkin. Hän halusi tunteja, jollaisia kaikilla ei ole tarjottavanaan. Nykyihminen viettää ison osan ajastaan sisätiloissa, ja pikkuhiljaa vieraannumme luonnosta yhä enemmän.

Ulosohjautuvuuteen vaikutti opettajana koettu huono sisäilma. Katja lähti miettimään, mitä voisi tehdä. Liikuntataustana oli kilpahiihtoa, jalkapalloa ja kehonhuoltoa sekä laaja liikunta-alan osaaminen ja koulutus Liikuntatiedeiden maisterina sekä sertifioituna Personal Trainerina. Lisäksi matkan varrella oli kertynyt pedagogista osaamista Kasvatustiedeiden maisterin tutkinnosta sekä luokanopettajan työstä.

Katja ihastui FasciaMethod-menetelmään sen ohjaajaksi kouluttautuessaan. Hän ohjaa sitä myös Tykkimäen saunalla terassitunteina. Elokuun loppupuolen aamuna tunnille antoi luontotaustaa aamuaurinko ja Käyrälammen yllä leijuessaan hiljalleen rakoileva usvapeite. 

Käyrälammella oli usvapeitettä vielä aamutunnilla.

Lahdessa Katjalla on ollut kesällä ulkoryhmä. Katja on saanut hyvää palautetta tunneista, joilla ei mennä salille. Tässä tilanteessa moni mieluummin liikkuu ulkona. Toisiin pidetään väliä ja käsidesiäkin on saatavilla. Jos itikat kiusaavat, Katjalla on mukanaan luonnollisia karkotteita. Välineet puhdistetaan joka kerran jälkeen.

Sadetunnit ovat olleet erityisen hieno kokemus rentouttavuudessaan. Sisältä päästään raittiiseen ilmaan. Metsällä on eheyttävä, puhdistava ja rentouttava vaikutus. Vuodenaikojen vaihtelu tuo ulkoliikuntaan omat hienot erityispiirteensä.

Luonto muuttaa muotoaan ja tarjoaa aina uutta ihmeteltävää. Metsänpohja haastaa epätasaisuudellaan koordinaatiota ja tuo tasapainoelementin liikuntaan. 

Katja Kettunen kertoi puiden erittävän haihtuvia öljyjä, fytonsidejä, joilla on todettu hyviä terveysvaikutuksia. Metsässä on hyvä olla. Siellä verenpaine laskee, stressi vähenee ja mieliala paranee. Metsän mikrobisto tekee hyvää immuniteetille.

Katja on saanut kipinän ulkoliikuntaan jo juuriltaan. Lapsena liikuttiin paljon metsissä ja järvillä. Nykyisin metsä houkuttelee lenkkeilemään, marjastamaan ja villiyrttejä keräämään.

Katja Kettunen ohjaa myös personal trainerina. Siinäkin hän palvelee erityisesti ulkona liikkuen. Ulkona voivat yritykset järjestää tykypäiviä, joihin suunnitellaan paketti ja ohjelma yrityksen toiveiden mukaan.

Katjalta on tulossa uusia kursseja sauvakävelyn tekniikkaan ja treeneihin sauvoen sekä lisää FasciaMethodin mukaisia metsässä pidettäviä kehonhuoltoryhmiä Valkealaan, Kouvolaan ja Korialle.

Muutamia pariskuntiakin on Katjan tunneilla käynyt, ja miehetkin ovat tykänneet. Katja kehottaa tekemään asioita, mitkä tuntuvat kehossa hyvältä.

Puita halatessa niiltä saa tervehdyttäviä fytonsidejä. Saattaapa tarttua jopa niiden ikiaikaista ja vakaata viisautta.

Suomalainen malli

Kaksi suomalaista fysioterapeuttia kehitti FasciaMethod-kehonhuoltomenetelmän. Siihen kuuluu hengityksen rytmittämää myofaskiaalista liikkuvuusharjoittelua, dynaamista täsmävenyttelyä kehon kireille lihaksille, liikehallintaharjoittelua ja fasciakäsittelyä pallolla. Harjoittelussa huomioidaan nivelien täydet liikeradat.

Fasciakudosta on kaikkialla ihon alla. Fasciakudos sitoo lihakset toimintaketjuiksi. Lihasjumi tai leikkausarpi vähentää voimantuoton koko lihastoimintaketjun alueelta. FasciaMethod-harjoittelulla nesteytetään fasciakudosta ja palautetaan fasciakudokset elastisiksi, joustaviksi, jolloin myös loukkaantumisriski pienenee. 

FasciaMethod-harjoittelua on toteutettu menestyksekkäästi urheilijoiden kanssa. Kipujen kanssa FasciaMethodilla on kuntouttava näkökulma. Katja lupaa lajin sopivan kaikille lapsista senioreihin, tavallisesta liikkujasta huippu-urheilijaan.

Yhdistettynä metsäelementtiin mukana on elämykset ja paluu juurille. Metsässä on ihmisen hyvä olla. Tunnin jälkeen ihmiset ovat hymy huulilla, kenenkään ei tarvitse sanoa mitään. Hyvän olon ja tunnelman aistii.

• Janne Kousa

Harjunmäen tunnit sijoittuvat iltaan. Syksyn mittaan lyhtyjen valo korostuu metsäluonnossa.
Kaarnan ja jäkälän muodoissa riittää tutkittavaa.
Puolukat helottavat jo punaisina.

Artikkelikuva: Liikuntaa tulee jo siinäkin, että kipuaa liikuntapaikalle. Sateen varalta oli viritetty suojat.

Jaa artikkeli: