Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

”Luonto voi kesyttää meidät”

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon galleriatila täyttyi valokuvauksen osaajista 9.5., jolloin kuvauskilpailun palkinnot jaettiin. Tilanne oli sekä juhlava että kodikas.

Konsuli Tuomas Hoikkala avasi palkintojenjakotilaisuuden soittamalla pianolla Repe Helismaata ja ihanaa elämää. Puheensa hän aloitti toteamalla maailman tilan osoittavan, että me emme voi kesyttää luontoa, mutta luonto voi kesyttää meidät. Hän arvioi, että varsinkaan talvikuvia ei vastaavia jatkossa saada, joten tallentaminen on tärkeää.

– Repoveden merkitys ja suosio on noussut valtavasti. Toivon, että kilpailun tuoma julkisuus auttaa havaitsemaan Repoveden ainutlaatuisuuden entistä laajemmin, Tuomas sanoo ja jatkaa:

– Luonnon merkitys ihmisen hyvinvoinnille tunnistetaan, ja se tulee pysymään korvaamattomana, Toivomme kilpailun lisäävän luontoarvojen kunnioitusta ja innostavan meitä pitämään huolta kansallisomaisuudestamme entistä paremmin.
 

Tilaa ja käyttäjiä

UPM on yksi kilpailun tukijoista ja kansallispuiston mahdollistaja. Sami Oksa kertoi, että UPM:llä on 512 tuhatta hehtaaria metsää. Siitä osa on luovutettu luonnonsuojeluun. 560 hehtaaria luovutettiin, jotta Repoveden kansallispuisto voitiin 2003 perustaa. 

Kansallispuiston minimiala oli tuhat hehtaaria. Lisäksi UMP luovutti suojeltavaksi Aarnikotkan noin 1 400 hehtaarin alueen. Myöhemmin Oy Woikoski Ab on luovuttanut alueita ja vaihtanut rakennusoikeuksia, jolloin alue on yhä laajentunut. Kulkija erottaa vain Pahkajärven varoalueen, jonne ei saa mennä.

Vuonna 2017 Repovedellä laskettiin olleen 172 000 kävijää. Tämä tekee puistosta kuudenneksi suosituimman. Viime vuonna määrä väheni noin kolmanneksella Lapinsalmen riippusillan hajottua. Uutta leveämpää ja vakaampaa siltaa ei vielä tälle kesälle saatane, mutta reittiverkosto on yhä monipuolinen ja osin helppokulkuinen. Repovesi on erityisesti lapsiperheiden ja nuorten suosiossa.
 

Monipuolinen reitistö

Mäntyharjun kunta tarjosi kilpailuun lasten sarjan palkinnon. Kuntaa edusti kunnanhallituksen puheenjohtaja Leena Pekkanen. Hän nosti esiin vaellusreitistön pituuden ja vaihtelevuuden. Mäntyharju-Repovesi -reitti valittiin vuonna 2015 vuoden retkikohteeksi. 

Reittejä on noin 40 kilometriä. Mäntyharjulta alkaen kohtaa kulkija ensin harjumaisemia ja suolampia, kunnes päätyy Repoveden jylhiin maisemiin. Maisemiin pääsee monilta osin vaeltamisen lisäksi pyöräilemällä tai melomalla, jossa Leena totesi päästävän lähimmäs luontoa. Luonto voimaannuttaa, joten luontosuhde kannattaa säilyttää ehyenä. Luonnon lisäksi reitti Mäntyharjun kirkonkylän ja Vuohijärven välillä tarjoaa kulttuuria.
 

Tuntemus ennen kuvaamista

Liikunta- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Sinikka Rouvari edusti Kouvolan kaupunkia, joka lahjoitti aikuisten sarjan pääpalkinnon.

Sinikka kertoi ojentaneensa juuri edellisenä päivänä kaupungin 10-vuotisjuhlassa kulttuuripalkinnon kirjailija Jukka Behmille.

Sinikka ylisti Repoveden luontoa kymmenine järvineen ja lampineen sekä jylhine kallioineen ja metsineen. Ne tarjoavat elämyksiä. Polut, riippusilta, lossi ja tulentekopaikat laavuineen ja kotineen ovat tarjonneet puitteita luonnossa liikkumiselle.

Tuomas Hoikkalalle hän osoitti kiitoksen niin kuvakilpailusta kuin monesta muusta Kouvolaa rikastuttavasta asiasta.

Kuvaajille Sinikka Rouvari totesi uskovansa, että luonnon tuntemus on kasvanut ensin ja halu kuvata luonnon kauneutta on seurausta siitä. 

– Uskon myös, että kun valokuvaaja kokee ja näkee asioita sydämellään, niin syntyy aina jotain ainutlaatuista! hän jatkoi.

 

Repovesi yhdistää

Kärkikolmikkoa yhdistää jollakin tavoin Repoveden läheisyys. Lassi Kujala asuu lähimpänä virallisesti, Voikkaalla. Eero Hauta-aho ja Jari Mankinen viettävät Repovedellä vapaa-aikaa suvun mökillä. Jari kuvaa eniten talvella, muut enemmän kesällä. Hänellä ensikokemus Repoveteen syntyi partioretkellä.

Eero Hauta-aho totesi, että Repovedellä liikkuu pääosin kunnon väkeä. Hän ei ole kuvausretkillä roskiin tai rähinään törmännyt sen enempää aamu- kuin iltakuvauksissa.

Lassi Kujala muisteli vastauspuheessaan alkuvuosia. Jo tuolloin alueella paljon liikkuneena hän huolestuneena ja voimattomana seurasi, miten tieverkkoa rakennettiin ja jylhiä metsiä hakattiin. Luonnonsuojelupiirin puheenjohtajana hän nosti Repoveden kansallispuiston saamisen ykkösteemaksi. Yhdessä Pentti Tirrosen kanssa he tekivät työtä. Kansallispuiston kunniaksi julkaistiin 15 vuotta sitten kuvateos Repovedestä. Kilpailuun Lassi Kujala osallistui sen jälkeen otetuilla kuvilla.

Lasten palkinnot jaettiin jo Mäntyharjun edustajan puheen yhteydessä. Lopuksi jaettiin kunniamaininnat ja huomioitiin lisäksi kaikki muut, joilta kuvia päätyi näyttelyyn.

• A&SK

Otsikkokuvassa: Voittajakolmikko: Lassi Kujala ja Hirvet lammella, Eero Hauta-aho ja Lyhyt kiitorata sekä Jari Mankinen ja Tervajärvi, retkeilijä Olhavalla.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla huomioitiin kaikki, joilta valittiin näyttelyyn kuvia mukaan. Palkintoja jakoivat kuvassa vasemmalla seisovat Sami Oksa, Tuomas Hoikkala, Sinikka Rouvari ja Leena Pekkanen.
Jaa artikkeli: