Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Luovasti lavalla Aitomäessä

14 iloisen tytön joukko esiintyi NS-talon pihapiirissä viikon leirin päätteeksi.

Nuorisoseurat järjestävät ympäri Suomea Luova Lava -leirejä. Aitomäen nuorisoseura lähti ensimmäistä kertaa mukaan ja järjesti oman leirinsä heinäkuun alussa. Vetäjäksi saatiin monipuolinen taideosaaja Maiju Laurila.

Maiju Laurila ohjasi viiden päivän monipuolisen taidekurssin.

Leiriohjelmaa

Yhtään poikaa ei uskaltautunut mukaan. Innokkaita tyttöjä kertyi lopulta 14. Maiju totesi, että mukaan tuli lisää vielä leirin maanantaina alkaessa, joten täytyi tilata lisää paitoja. Ne olivat sitten raikkaan oransseja, kun ennakkoon ilmoittautuneet saivat kauniin siniset.
Leirit on tarkoitettu alakouluikäisille. Ohjelmassa viihtyvät niin ensimmäisen kouluvuotensa käyneet kuin pian yläkoulun aloittavat.
Tämän vuoden valtakunnallinen teema on Lumoava luonto. Teema oli vahvasti mukana Aitomäen leirillä. Osia leiripäivistä vietettiin luonnossa, josta ammennettiin myös leirin muuta sisältöä.
Illat ja yöt lapset viettivät kodeissaan, mutta täyden työpäivän verran oli tarjolla leiriohjelmaa. Teatteri, sirkus, tanssi, laulu, soitto ja leikki vaihtelivat ja lomittuivat keskenään viitenä leiripäivänä.

Jokainen valitsi itse roolinsa jonakin luontoon kuuluvana.
Tanssit ja tarinat ilmensivät lasten mielikuvitusta.

Loppunäytös

Varsinkin loppunäytös tarjosi lapsille hetken taiteilijana. Esitykset he olivat itse leirin aikana valmistaneet laulun sanoja ja säveliä myöten. Yleisöä oli noin 40 henkeä. Taisivat melkein kaikki olla lapsille tuttuja.
Ensimmäisessä esityksessä osallistujien itse muokkaamat luonnon hahmot kisasivat paremmuudesta. Jenna jänis pomppi paikalle letkan alkupäässä. Muita osallistujia olivat muun muassa Aino aurinko, Iris ilves, Aada apina, Alisa ananas, Stella susi ja Vieno varis.
Maiju kertoi, ettei pidä ihmetellä, jos lapset käyttävät näitä nimityksiä myös leirin jälkeen.
Yhteisessä tanssissa oli niin paljon muistettavia kuvioita, että Maiju auttoi taustalla. Hetkeksi heittäydyttiin myös tilannekohtaiseen luovuuteen.
Paidanvaihtotauolla Maiju joutui improvisoimaan yleisön viihdytystä. Kun hän kysyi eräältä osallistujalta esityksen nimeä, siksi muodostui: Ihhihhihhih. Hilla ja yksisarvinen saapuivat esiintumislavan kautta, mutta eivät vielä vapauttaneet Maijua ohjelmavastuusta. Maiju käytti tilannetta hyväksi mainostamalla tiistaisin pidettävää alakoululaisten tanhua.
Tietokone Dezz valikoitui esityksen rumpaliksi. Muu tuli ihmismäisenä ja aitona, sillä mukana oli myös soittimilla pitkään harjoitelleita. Luontosanoista oli koostunut kivan keveä laulu.
Kaikki osallistujat, myös ohjaaja, saivat kunniakirjat muistoksi leiristä. Niissä kerrotaan nuorisoseuran arvoista, joita ovat muun muassa yhteisöllisyys ja avunanto.
Tilaisuus päättyi valmiina saatuun Luova Lava -lauluun. Siinä puhutaan jännittävästä maaseudusta ja kuohuvasta kaupungista. Jokainen onnistuu, kun kaveri kannustaa. ”Hip hei!” raikui vahvasti.
Leiriläiset hajaantuivat läheistensä luokse ja hyvästelivät toisiaan iloisiin tapaamisiin. Yksi maanantaina mukaan tulleista oli saanut mukaan nuorimman kuulijan, jonka nimeä ei ole vielä edes julkistettu. Aino Rahkonen kertoi viihtyneensä hyvin leirillä. Mieluisinta oli yhteinen tekeminen kaikkineen ja erityisesti tanssi ja laulu. Loppukesään ei ollut suunnitteilla erityistä ohjelmaa, joten Aino totesi iloisesti, että aikoo ainakin uida ja syödä jätskiä.

Myös musiikki oli oleellinen osa leiriohjelmaa.
Hyvin leirillä viihtynyt Aino Rahkonen rapsuttelee Kamu-koiraa.

Teksti: • Auli Kousa
Kuvat: • Seppo Kousa

Artikkelikuva: Aitomäen Luova Lava -leirin osallistujat olivat kehittäneet värikästä ohjelmaa yhteiseen lopetushetkeen.


Jaa artikkeli: