Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Maailmanmestari avasi Salmelan kesän

Taidekeskus Salmelassa nähtiin kesällä 2018 urheilussa menestyneitä. Tämän kesän avajaisissa
oli musiikin menestyjien vuoro. Pääosan avajaispäivän ohjelmasta hoiti Philomela-kuoro.

Marjukka Riihimäen johtama kuoro on muun muassa voittanut mestaruuden ja kaksi kultaa kuorojen MM-kilpailuissa Latvian Riiassa heinäkuussa 2014. Osin musiikin ammattilaisista ja osin musiikkia opiskelevista muodostuva Philomela vei kuulijat hämyisen muinaisiin tunnelmiin, liki aikaan, josta Salmelan uusi kesänäyttämö kertoo kalliomaalauksin ja -piirroksin.

Kun Philomela vaihtelee asetelmia ja laulaa ulkomuistista uskomattomia toistoja, vaikuttuu väkisinkin. Toivoisi suorastaan, että yleisö osaisi kesäkonsertissakin olla hiiskumatta, myös konserttialueen laitamilla.

Kuoro pystyy joikhaamaan omineenkin tuulet tuulemaan ja nostattamaan käsin vaikka millaisen myrskyn. Taivaan auringon valoon tuli Marjukka Riihimäki mukaan.

Ikuisissa itkurytmeissä ja pyhien puiden palaessa korvat välittivät uskomatonta liukujen (glissandojen) tarkkuutta ja sointujen sinfoniaa.

Nykyhetken työkalujen kautta kuoro matkasi takaisin pohjoiseen Lapponian ja Haltin häiden haikein tunnelmin.

Naisvoimaa

Anna-Mari Kähärä sävelsi Philomelalle Minna Canthin tekstejä kirjailijan 175-vuotismuistojuhlaan. Älkööt kaikki naiset tehkö käsitöitä -laulu selvästi huvitti yleisöä. Teksti ei ole niin feministinen kuin voisi kuvitella. Se on pikemmin sosiaalinen, sillä siinä toivotaan, että osa naisista voisi saada mahdollisuuden tulla taidoillaan toimeen, kun äveriäämmät rouvat keskittyisivät johonkin muuhun.

Itsetärkeään hälinään hukkui neliosaisen sarjan toisen kappaleen hienovireinen alku. Sanat veivät sävelten tukemana pienen maapallon kohtaloihin, joista myös Domanderin alueen ulkotilojen näyttely kertoo. Säteet johtivat hengen maailmaan. Mukana matkasi toivo: ”Ei yö niin pitkä, ettei aamu koita.”

Jo tätä ennen oli sielusta asti soivalla eläytymisellään mieltä kohottanut Lotta Hagfors, joka runolauloi soolo-osuuksia. Äärettömän kirkas ja vahvan kalevalainen sävy soivat myös muistutuksessa, että ”kunhan ei puolikuollutta nukkuvaa elämää.”

Viimeinen sarjan lauluista kaipasi nykyelämää ja ihmisten mieliä uudistamaan uutta mestaria, joka saisi tällä kertaa olla nainen. Sisältö kuulosti kerettiläisemmältä kuin se pohjimmiltaan on.

Finlandia meni Philomelalta vielä ulkoa. Kansiot ovat maakuntalauluja varten.

Pikahistoria

Konsuli Tuomas Hoikkala ja entinen kunnanjohtaja Sakari Nuutinen tarjosivat kuoron tauolla todellisen pikahistorian taidekeskuksen 30 vuoteen. Tämä tarkoitti erittäin hyvää valmistelua.

Varsinainen Salmela on aikanaan ollut matkalaisten majapaikka. Eri heimojen alueilta kirkolle saapuneille oli kullekin oma salinsa.

Kun Mäntyharjun kunta oli 30 vuotta sitten myymässä Salmelaa, Tuomaksen tarjous ei suinkaan ollut korkein, mutta se oli mielenkiintoisin. Viimeinen tarjouksen jättöpäivä oli samalla Tuomaksen syntymäpäivä eli 15.9.

Tuomas muistelee, että perhosia oli vatsassa, kun hän kävi kuntapäättäjille ideaansa esittelemässä ja toteamassa, että tarjous ei nouse yhtään, mutta kunta tulee saamaan paljon.

Taru Valjakka oli yksi ensimmäisistä esiintyjistä. Laila Pullinen tuki vahvimmin alussa. Myöhemmin paljastui, että hänet veti mukaan Tuomaksen käyttämä karjalan murre.

Toisena kesänä tiedotusvälineet kiinnostuivat erityisesti uudesta keskuksesta. Taiteilijaresidenssi aloitti vuonna 1993. Salmela oli kaksi vuotta myöhemmin merkittävä osa Mäntyharjun 400-vuotisjuhlia. 1999 Tommi Hakala voitti ensimmäisen Merikanto-laulukilpailun. Tämän vuosisadan puolella mukaan tuli Domanderin alue apteekki- ja postitaloineen.

Tuomas ja Gabriel Hoikkala pitävät viime hetken neuvottelua.

Suomesta maakuntiin

Kuoro kävi tauolla vaihtamassa kansallispuvut ylle ja ottamassa kansiot mukaan. Finlandia olisi kaivannut miesvoimaa. Puvuilla ei liene vaikutusta, mutta sillä on, että kuoro on tottunut laulamaan ulkoa ja harjoittanut muuta ohjelmistoaan moninkertaisen määrän. Olen kuullut paljon heikkotasoisemmilta kuoroilta paljon väkevämpää esitystä maakuntalauluista. Vaikka kuinka ammattilaisia, vasta harjoittelu tekee mestarin, ei sanojen tapailu.

Karjalaisten lauluun osa yleisöstä yhtyi, vaikka Tuomas oli muistuttanut, että yhteislauluilta on vasta tulossa. Karjalainen lauluväki ei anna lupaa ulkopuolisten laulaa yksinään heidän lauluaan. Muut olivat Nälkämaan laulu sekä Savon ja Hämeen maakuntalaulut.

Konsertin loputtua vain osa yleisöstä jäi varsinaisiin avajaisiin, joissa puheenvuorot saivat taidekeskuksen tukijoiden edustajat. Vuoden nuori taiteilija Jasmina Ijäs palkittiin, kuten pienemmin myös muut taiteilijat. Vanhin elossa oleva taiteilija Rafael Wardi oli pyydetty puhumaan taiteilijoiden puolesta.

• Auli Kousa

Artikkelikuva: Philomela on huikea, kun se esittää viimeisen päälle harjoiteltua ohjelmistoa.

Vuoden nuoren taiteilijan (Jasmina Ijäs keskellä) lisäksi huomioitiin avajaisissa kaikki muutkin taiteilijat, jotka paikalle pääsivät.
Jaa artikkeli: