Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Maamme Lucia

Opetusministeri Li Andersson kruunaa Ingrid Enckellin Suomen Luciaksi Helsingin tuomiokirkossa sunnuntaina 13. joulukuuta. Sen lisäksi televisiosta on luvassa Lucian joululauluja. Nopeimmat pääsevät jopa viime vuoden Lucia-tunnelmiin suuntaamalla Yle Areenaan.
Ingrid Enckell on kotoisin Helsingistä.
– Tämä oli todellinen shokki, mutta positiivinen sellainen, Ingrid Enckell sanoo.
– Tämä on todella jännittävää. Olen katsellut kruunajaisia pikkutytöstä lähtien, ja se tuntui silloin niin kaukaiselta. Ja nyt tämä tapahtuu minulle! En ihan vielä ole ehtinyt ymmärtää tätä, hän lisää.

Keulakuva

– Eniten odotan niiden ihmisten kohtaamista, jotka tarvitsevat Lucia-perinnettä, mahdollisuuksien puitteissa totta kai. Tänä vuonna Lucia ei voi tavata yhtä paljon ihmisiä kuin aikaisemmin. On hienoa, että saan tuoda iloa esimerkiksi vanhainkoteihin, joissa Lucia on tärkeä osa joulua ja tätä aikaa, ja saada ihmiset hymyilemään, Ingrid iloitsee.
Lucia-keräyksen tuotot käytetään Folkhälsanin ennaltaehkäisevään työhön. Keräyksen tuotoilla autetaan lapsiperheitä, joilla on erilaisia vaikeuksia arjessaan. Viime vuonna keräyksen tuotto oli 181 000 euroa. Suomen Lucia toimii Lucia-keräyksen keulakuvana. Ehdokasaikana Ingridistä oli hauskaa kertoa tärkeästä keräyskohteesta.
– Mielestäni on todella hienoa, että Lucia-keräyksen tuotoilla tuetaan lapsiperheitä, joilla on vaikeuksia arjessaan. Keräyksen kohde on minulle henkilökohtaisesti todella tärkeä, Ingrid kertoo.
– Oli myös arvokasta nähdä muiden ehdokkaiden kampanjat. Kaikkien kampanjat olivat todella hienoja ja mielestäni me tuimme toisiamme, Ingrid tuumii.
– Kaikki ehdokkaat antavat suuren panoksen keräykseen. Tänä vuonna äänestyksen yhteydessä tehty keräys tuotti uuden ennätyksen, olemme tästä hyvin iloisia ja kiitollisia, viestintäjohtaja Camilla Westerlund kertoo.
– Olen todella kiitollinen ja hyvin iloinen tästä minulle suodusta, hienosta tehtävästä. Toivon voivani tuoda paljon iloa, rakkautta ja valoa tähän poikkeuksellisen pimeään talviaikaan vuonna, joka on ollut monelle hankala, hän mainitsee.
Poikkeuksellisesti kirkossa oli vain hyvin vähän väkeä, eikä yleisöä otettu sisään. Normaalisti moni halukas ei edes mahdu kirkkoon. Lucia-kulkue jätettiin väliin.
Tänä vuonna Folkhälsanin uutena keräystapana on yhdessä Fazer Cafén lanseerattu Lucia-leivos. Leivoksessa maistuvat juustokakku, puolukka, kinuski ja paahdettu valkosuklaa. Jouluun asti myytävien leivosten hinnasta osa lahjoitetaan keräykseen. Leivoksen loi kondiittorimestari Eero Paulamäki.
Janne Kousa
Suomen Lucia 2020 Ingrid Enckell, Kuva: Folkhälsan/Henrik Schütt

Jaa artikkeli: