Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Magic mondayna elokuvatunnelmissa

Vuonna 1974 syntyneen Jaana Kivimäen tarina nähdään ensi maaliskuussa valkokankailla. Hän aloitti ratsastuksen jo kuusivuotiaana. Valkealassa asuneen Jaana Kivimäen lupaava ura este- ja kenttäratsastuksessa katkesi vuonna 2004.

Hevoskuljetusauton lastaussilta romahti Jaanan päälle. Onneksi tapauksella oli silminnäkijöitä, joten Jaana saatiin sairaalaan. Halvaantuminen vei pyörätuoliin. Muutaman kuukauden päästä Jaana vaihtoi kilpalajin pararatsastukseen. Elokuvalta onkin odotettavissa koskettavaa dramaattisuutta. Varmasti mukana on myös seesteisiä kuvauksia Jaanan elämästä, kuten Kouvolan raviradalta, jossa kuvattiin viihteellä olemista.

Tuotantotiimi tarkkaili kuvauksia monitoreista.

Todellisuuden hakijat

Teit meistä kauniin -elokuvassa nähdään sivuosassa Apulannan solisti Toni Wirtanen. Teit meistä kauniin on yksi parhaimpia näkemiäni nuorisokuvauksia. Elokuvan versio kappaleesta Armo on upea. Tuskin olin ainoa katsoja, joka arvosti bändiä enemmän elokuvan nähtyään. Valmentaja ei kiinnostanut Jari Sarasvuota, eikä yleisöä. Elokuva koitui tappiolliseksi.

Näyttää siltä, että alkuperäishenkilöiden kiinnostuksella on yhteyttä Temosten elokuvien menestykseen. Voikin arvioida, että Aika jonka sain -elokuvalla on hyvä tulevaisuus. Jaana Kivimäki itse nimittäin odottaa elokuvan näkemistä ja suhtautuu myönteisesti projektiin.

Suomalaisissa filmituotannoissa on nähty hevosonnettomuus ainakin vuoden 2008 elokuvassa Erottamattomat. Elokuva ei kuitenkaan pohjaudu tositapahtumiin niin kuin Aika jonka sain. Kiinnostus raviurheilua kohtaan on voimakasta. Jo tällä kohderyhmällä on suuri mahdollisuus antaa valkokankaiden äärellä tulevana keväänä vahva näyttö siitä, että Aika jonka sain on odotettu ja haluttu elokuva.

Elokuvan ensimmäinen kuvausjakso oli elo-syyskuun vaihteessa, toinen lokakuun loppupuolella. Elokuvaa kuvattiin kolmessa kaupungissa, Kouvolassa, Kotkassa ja Hämeenlinnassa.

Roolitusta

Olga Temonen on ensimmäistä kertaa pääosassa elokuvassa Aika, jonka sain. Miehensä Tuukan ohjauksessa hän näytteli aiemmin Teit meistä kauniin -elokuvassa Sipe Santapukin Sirkka-äitiä. Olga on myös toinen elokuvan tuottajista.

Elokuvan muissa rooleissa nähdään esimerkiksi Pilvi Hämäläinen, Sebastian Rejman, Mikael Rejström, Ville Myllyrinne, Satu Silvo ja Riitta Havukainen.

Aika jonka sain on Optipari Oy:n tuotantoa. Olga ja Tuukka Temonen käsikirjoittivat elokuvan. Leikkaaja Juha Kärkkäinen, lavastaja Einari Saarinen, pukusuunnittelija Riia Lampinen ja maskeeraussuunnittelija Satu Arvo olivat mukana jo Tuukka Temosen kahdessa edellisessä elokuvassa.

Tampereen Hevoset-messuilla roolitettiin ihmisiä ja ratsukoita. Ala oli kattavasti koolla Suomen suurimmassa hevosalan tapahtumassa.

Hevosilla on merkittävä rooli elokuvassa.

Tuotannosta

Elokuvan tuotantopäällikkö ja tietyissä kohtauksissa myös apulaisohjaaja, Julia Palmiola, kertoi Olgan ja Tuukan olevan itse hevosihmisiä. He halusivatkin tehdä hevoselokuvan. Jossakin yhteydessä he kuulivat Jaanan tarinan. -Vau, tuossa on myös ainekset draamaelokuvaan, he ajattelivat.

Julia kertoi työryhmässä olevan 30-40 henkilöä, riippuen siitä, onko hevoskuvaus vai normaali draamaelokuvan kohtaus. Hevoskohtauksiin on erikseen hevosasiantuntijoita. Hevosapulaisohjaaja katsoo pelkästään hevosten liikkumista, hevosten varusteita ja miltä hevoset näyttävät kuvissa. Hevostenhoitaja ja muut asiantuntijat valmistavat hevosia kohtauksiin. Hevosten omistajat eivät välttämättä tee muuta kuin tuovat hevoset paikalle.

Tuotantopäällikkö mainitsi, että kuvaukset tehdään koko ajan kolmella tai neljällä kameralla. Yhdellä otolla saadaan useampi suunta. Se nopeuttaa jonkin verran aikataulua.

Oikea tarina sijoittuu Kymenlaaksoon. Alueesta on vahvaa tuntemusta, mikä helpottaa suunnittelua ja kuvauslupien saamista. hmiset ovat yleensä iloisia, kun tullaan tekemään.

Isoihin joukkokohtauksiin on löytynyt avustajia sekä tältä seudulta että hevosmessuilta. Messuilta on noin viidensadan avustajan rekisteri. Heitä kutsuttiin isoihin avustajapäiviin, jolloin kuvattiin kilpailuja.

Julia Palmiola mainitsi, että käsikirjoituksessa oli kohtaus, jossa päähenkilöt ovat viihteellä. Viihteellä olokin haluttiin sijoittaa hevosmaailmaan.

-Ravit on erinomainen tapa olla viihteellä hevosmaailmassa.

Ensin oltiin yhteydessä raviradan henkilökuntaan. Yhteistyö alkoi siitä, että kuvausryhmä toivotettiin tervetulleiksi tekemään elokuvaa. Henkilökunnan kanssa katsottiin kisakalenterista, milloin olisi sopiva päivä. Magic monday 21. lokakuuta arveltiin sellaiseksi, että porukkaa on sopivasti, eivätkä ravit ole liian täydet kuvaamisen kannalta.

Elokuvassa nähdään myös lapsia.

Puvustuksesta

Pukusuunnittelija Riia Lampinen kertoi vähän seuranneensa Instagramissa, Facebookissa ja muualla Jaana Kivimäkeä, saaden siten ideoita puvustukseen. Seutu on tullut tutuksi, kun edellinenkin elokuva tehtiin täällä. Hahmoa on tehty osittain omasta näkövinkkelistä. Olgan kanssa on keskusteltu ja osittain käytetty mielikuvistustakin. Jaanalla on aika usein tummia vaatteita. Se on aika suoraan vaikuttanut elokuvaan. Marjutille, Jaanan ystävälle, haettiin elokuvaan pehmeämpiä värejä kuin Jaanalle.

Tuukka Temonen ja Riia Lampinen tulivat tutuiksi jo Tuukan kuuluessa Apulanta-yhtyeeseen. Riia teki Apulannalle vaatteita. Ensimmäinen yhteinen elokuva kertoi bändistä, joten Riia oli luonteva valinta puvustajaksi. Riia on ilolla ja kunnialla mukana tälläkin kertaa.

Aika jonka sain -elokuvan tarina kiehtoo häntä kovasti. Selviytyminen niinkin rankasta asiasta, nousu voittoon ja voittoisaan uraan saavat Riialla käden lähtemään lipalle. Riia kunnioittaa Jaana Kivimäkeä.

JK

Kuvauksiin valmistautuessa sopi ottaa kuvia.

Kuvat: Kouvolan raviradalta JK, elokuvan kuvauksista Cay Leppälä, muut Sam Jamsen.

Jaa artikkeli: