Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Mahtavat maat

Osana Valkealan lukion kansainvälistä yhteistyötä saatiin kevätlukukauden loppupuolella vieraita Yhdysvaltain suurlähetystöstä. Vierailu keskittyi lähinnä opiskelijavaihtoon, molempiin suuntiin.

Kun Ethan Tabor lähti kotimaastaan Yhdysvalloista, hän selvästi jätti kaiken ikävän taakseen. Valkealan lukion vierailun yhteydessä hän suostui vastaamaan vain myönteisiin kysymyksiin.
Lyhyt haastatteluhetki ennen esitystä lukiolaisille ei paljastanut mitään USA’n politiikasta tai edes eri maissa vallitsevista käsityksistä siitä. Vain sen Ethan Tabor suostui kertomaan, että Yhdysvaltain taloudella menee nyt hyvin.
Avustajana toiminut Iida Jaakkola pysytteli syrjässä ja auttoi tarvittaessa vain kääntämään. Koko keskustelun käyminen suomeksi olisi ollut haastavaa, vaikka Ethan on opiskellut suomea kolme vuotta.
Tehtävä on Yhdysvaltain ulkoministeriön varapäällikkö. Tavoite paljastuu englanninkielisestä nimestä Public Affairs Officer eli julkisten toimien virkailija. Tehtävä on luoda ruohonjuuritason suhteita ja markkinoida lähtömaataan.
Ethan kertoi harvoin edes käyvänsä Yhdysvalloissa. Suomessa hän on työskennellyt kaksi vuotta. Edelliset asemapaikat olivat hyvin erilaisia: Afganistanissa, Mosambikissa ja Brasiliassa.

Opiskeluvaihtoa

Suomi on alkanut yhä enemmän kiinnostaa myös opiskelijoiden vaihdossa. Erityisesti arvostetaan koulutusjärjestelmää. Suomalaiset lähtijät puolestaan arvostavat korkeatasoisia yliopistoja. Koulujärjestelmä sinänsä vaihtelee eri osavaltioissa.
Yhdysvalloissa opiskelee jopa yli 600 000 ulkomaalaista. Määrä hahmottuu, kun ajattelee, että pelkästään Yalessa opiskelee liki 1 200 ulkomaalaista. Korkean asteen oppilaitoksia on kaikkiaan noin 6 500. Valinnanvaraa on niin paikassa kuin koulutuksessa. Useimmat ulkomaalaiset opiskelevat vaihtojärjestelmien ja stipendien turvin. Urheilulla moni pääsee vaihtoon. Järjestöiltä voi hakea stipendejä, ja apua voi kysyä suurlähetystöstä. Ethan itse on erityisen perehtynyt vaihtomahdollisuuksiin.

Valtava maa

Yllättävät asiat voivat yllättää Yhdysvaltoihin saapuvan. Jollekin se voi olla, että oravat ovatkin mustia.
Liittovaltiojärjestelmän hahmottaminen voi olla vaikeaa. Osavaltiot ovat USA’n sisällä pitkälti itsenäisiä. Ne päättävät sisäisesti niin vaalitavat kuin tiet, terveydenhoidon tai koulutuksen järjestämisen. Kuolemanrangaistus on yhä sallittu suurimmassa osassa osavaltioita, vaikka se ei enää olisi käytössä.
23 osavaltiota on mukana kansainvälisessä ilmastosopimuksessa, vaikka presidentti on siitä sanoutunut irti. Noin 400 pormestaria on sitoutunut ilmastotavoitteisiin.
Esityksessään Ethan muistutti, että suurin osa Yhdysvaltojen kansalaisista on taustaltaan maahanmuuttajia. Jo uskontojen kirjo on runsas. Pelkästään erilaiset yhteisöt odottavat eri asioita hallinnolta. Tarpeet ovat hyvinkin erilaisia eri puolilla liittovaltiota.
Vapaaehtoistyökulttuuri on eri puolilla Yhdysvaltoja vahvaa. Siihen kasvatetaan kouluissa. Vapaaehtoistyö on edellytys yliopistoon pääsyyn. Noin 1,44 prosenttia kansantulosta kertyy vapaaehtoistyöstä. Järjestöjä voi avustaa verovapaasti.
Ethan totesi, että kuulijoiden ikäiset saavat paljon aikaan, osin mielenosoitusten kautta. Niitä opiskelijat järjestävät varsinkin etelässä, erottelua vastaan ja sosiaalisten muutosten vuoksi. Esimerkkinä Ethan mainitsi, että nuoret Floridassa järjestivät mielenosoituksen aseita vastaan.
Historiassa on juuret heikolle luottamukselle keskushallintoa kohtaan.

Yllättävän sosiaalista

-Suomi on upea paikka. Olen onnekas, että saan olla täällä, Ethan ylistää. Ethan arvostaa muun muassa suomalaista arkkitehtuuria.
Hän nostaa esiin myös luonnon. Hän halusi pestinsä aikana kiertää kaikki Suomen kansallispuistot. Tehtävä on mahdoton, mutta ainakin Valkealan vierailulla tuli yksi lisää. Luennon ja keskustelujen jälkeen oli varattu aikaa Tervajärven kiertämiseen. Sipoonkorvessa ja Nuuksiossa hän on päässyt käymään useita kertoja. 2-vuotiaan pystyy ottamaan rinkassa mukaan.
Moni kertoi, että suomalaiset ovat ujoja ja sulkeutuneita. Ethan on yllättynyt, miten helppo Suomessa on ollut saada ystäviä, helpompaa kuin monessa aiemmassa asuinmaassa. Ennakkokäsitys oli, että se on vaikeinta maailmassa. Hän kertoo käyneensä suomalaisten kanssa todella hyviä keskusteluja.
Suomen ja Yhdysvaltojen välillä vallitsee yleisesti vahva suhde. Diplomaattisuhteet syntyivät jo sata vuotta sitten.

AK&JK

Jaa artikkeli: