Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Majuriltakin luontonäkemystä

Luonnon edestä – Teoksia Heinon taidesäätiön kokoelmasta alkoi kesäkuussa ja jatkuu vielä muutaman päivän Kouvolan taidemuseo Poikilossa.
Luonnon edestä -näyttelyssä tarjoutuu tilaisuus nähdä nykytaiteen keinoin esiteltyä luontoa. Länsimaisen kuvataiteen perinteessä luonnon kuvaamisella on vahva sija. Maisema tai luonto heijastelee aikakautensa aatteita ja maailmankatsomusta.
Viime vuosina ovat paljon puhuttaneet ilmastonmuutos, luontaisten elinpiirien häviäminen, monimuotoisuuden väheneminen, muoviroskan kerääntyminen meriin ja juomakelpoisen veden hupeneminen. Ihmiselle luonto on elintärkeää. Vaikutamme teoillamme sen vointiin.
Näyttelyn teoksissa voi nähdä huolta ja kritiikkiä. Toisaalta niissä on selvästi myös mystiikkaa ja sadunomaista tunnelmaa. Näyttelykokemus oli hyvin myönteinen ja mieleisiä teoksia löysin monia. Moniin teoksiin on käytetty paljon aikaa, ja se näkyy.
Näyttelyn töistä varhaisimmat ovat 1970-luvulta ja ulottuvat vuoteen 2019. Taiteilijoihin lukeutuvat muiden muassa Elina Brotherus, Heli Hiltunen, Markus Rissanen ja Reidar Särestöniemi. Näyttelyn kuratoi Poikilo-museoiden intendentti Mari Lehtosalo.

Tamara Piilolan Earth Keeps Rotating in Space on vuodelta 2018. Siinä korostuu se, miten kierosti puut voivat kasvaa.
Petri Ala-Maunuksen New Genesis tulvii luomisvoimaa. Teos on vuodelta 2013.
Markku Laakson Kaksoset jäätikön reunalla on vuodelta 2015. Asemoinnin vuoksi teosta täytyy katsoa kokonaisuutena sivusta.

Karttuva kokoelma

Heinon taidesäätiön kokoelman ovat keränneet kauppaneuvos Raimo Heino, rouva Raini Heino ja heidän poikansa, galleristi ja taidehistorioitsija Rauli Heino. Heinon taidesäätiö perustettiin vuonna 2014. Seuraavana vuonna Heinot lahjoittivat kokoelman säätiölle. Kokoelma kasvaa edelleen. Kokoelman turvaamisen ohella säätiö pyrkii vahvistamaan kuvataiteen asemaa ja luomaan edellytyksiä taiteen ja sen yleisöjen kohtaamiselle.
Nykytaiteen keräämisen Heinot aloittivat 1970-luvulla. Kokoelman keskeisenä painopisteenä ovat olleet nuorten taiteilijoiden teokset. Kokoelmaan kuuluu yli 1400 teosta, noin 230 taiteilijalta 1950-luvulta tähän päivään. Näyttelyssä näistä onkin vain murto-osa. Kokoelmaan kuuluu piirustuksia, grafiikkaa, valokuvia, maalauksia, veistoksia ja liikkuvan kuvan teoksia. Heinot ovat aina suhtautuneet taiteeseen henkisenä pääomana, eivät sijoituskohteena.
JK

Kimmo Pyykön pitkän työn tulos on Muuton aika. Ensinäkemältä se näyttää spray-värein maalatulta. Teoksen nimen yhteydessä mainitaan kuitenkin alumiini.
Kim Simonsson loi Sammaltytön. Vuodelta 2014 oleva teos on keramiikkaa, nylonkuitua ja automaalia.
Näyttelyn suurimpiin teoksiin kuuluu Kristiina Uusitalon Lasillinen valoa pimeässä juotavaksi. Siinä on esimerkiksi alumiinilehteä ja kuparia. Heijastuksen myötä teos on eri kulmista heti erilainen.
Susanna Majurin Joutsen ja Mesikämmen ovat kumpikin vuodelta 2011. Molemmat ovat kromogeenisiä värivedoksia, editioita 4/6.


Artikkelikuva: Petri Ala-Maunuksen Aloha from Antarctica vuodelta 2012 on vahvasävyinen tulkinta kylmyyden keskeltä.

Jaa artikkeli: