fbpx

Huom! Seuraavan numeron (20.11.) aineiston tulee olla toimituksella maanantaina 18.11. kello 16 mennessä.

Postin lakon myötä jakelussa muutoksia. Seuraava numero jaetaan peittojakeluna Valkealan taajamiin keskiviikon ja torstain aikana. Lehti tulee verkkoon vapaasti luettavaksi. Pahoittelemme häiriötä ja toivomme että Postin lakkoon löytyy ratkaisu mahdollisimman pian.

Mäkättävä päkä taivaalla

Viikon 24 luontoääni Yleisradiossa

Taivaanvuohen äänellä on päästy melkein miljonääriksi ja voitettu lintukaraoke-kilpailuja. Kun kysymys kuuluu, mistä taivaanvuohen mäkättävä ääni syntyy, väärä vastaus on esimerkiksi linnun nokasta tai kurkusta. Oikea vaihtoehto on: maata kohti syöksyvän linnun ulommista pyrstösulista, jotka väpättävät ilmavirrassa.
Taivaanvuohi kuuluu kahlaajiin ja kurppiin, joilla kaikilla on omalaatuisia soidinmenoja. Jos taivaanvuohi ei mäkätä, se nikottelee kurkkuvärkillään.
Taivaanvuohen soidinta voi kuulla soilla, rantaniityillä, luhtarannoilla ja joskus hakkuillakin, joilla on soistuvia painanteita. Tällaisia elinympäristöjä löytyy Pohjois-Kymenlaaksosta runsaasti, sillä vuoteen 2010 ulottuneen lintuatlastutkimuksen mukaan lajin pesintöjä tai reviireitä on löydetty jokaisesta Valkealan 10×10 kilometrin tutkimusruudusta.
Taivaanvuohi ei ole kovin vaatelias elinympäristönsä suhteen, mutta monien muiden kahlaajien lailla sen kanta on ollut laskusuunnassa. Suomessa taivaanvuohi on rauhoitettu, mutta talvehtimisalueilla tavoiteltu saalis, jonka poukkoileva lentorata kiehtoo haulikonkäyttäjää. Sillä voi olla osansa lajin vähenemiseen.

Markku Paakkinen

Kuvateksti: Taivaanvuohen soitin joutuu syöksyssä koville.

Jaa artikkeli: