Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Marian puutarhassa

Valkealalainen Maria Kesänen pitää erittäin suosittua Kanelia ja Kardemummaa -blogia.

Kesäsen Kanelia ja Kardemummaa -blogilla on kuukausittain noin 30 000 lukijaa. Blogi täytti juuri 10 vuotta.
– Kuten nimikin viittaa, se oli aluksi leivontapainotteinen. Kasvihuoneen hankkimisen myötä puutarha ja kaikki siihen liittyvä nousi blogini tärkeimmäksi aiheeksi, Maria kertoo.


Kirjallisesti lahjakkaalle naiselle on vuosien myötä puutarhasta kirjoittamisesta ja kuvaamisesta tullut työ. Hän on kirjoittanut myös kaksi puutarhakirjaa. Vuonna 2016 julkaistiin Keittiöpuutarha – siemenestä lautaselle, jonka Maria toteutti yhdessä Hanna Sumarin ja Kati Jukaraisen kanssa. Juhlapuutarha ilmestyi vuonna 2018. Sen Maria teki yhdessä Kati Jukaraisen kanssa. Työteliäs Maria tekee myös sisällöntuotantoa eri yrityksille. Marian Kuokalla & kauhalla -kolumnia pääsee lukemaan Kotipuutarha-lehdestä.


Peruja lapsuuden kodista
Maria uskoo innostuksen puutarhanhoitoon kumpuavan jo lapsuudenkodista.
– Meillä oli pieni hyötytarha. Uusien perunoiden nostaminen oli aina yhtä jännää puuhaa. Olen erityisen innostunut keittiöpuutarhasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Suomen kesässäkin ehtii saada monenlaista satoa: viikunoita, maissia, latva-artisokkaa, vesimeloneja, munakoisoa, Maria sanoo.

Kuva: Pixabay

Maria asuu perheensä kanssa omakotitaloalueella, jossa talon ympärillä oli alun perin puuton ja savinen tontti. Vuosien varrella pihasta on rakentunut suomalainen versio cottage gardenista. Hän toteaa, että on ihanaa vierailla kaikenlaisissa puutarhoissa, mutta myöntää rehevän ja hallitusti villin puutarhatyylin iskevän eniten.
– Rakastan yhdistellä hyöty- ja koristekasveja. Eli perennapenkistä saattaa löytyä koristeellista lehtikaalia ja keittiöpuutarhassa on aina myös paljon kesäkukkia. Menen useimmiten visuaalisuus edellä, eli itselleni kauneus on käytännöllisyyttä tärkeämpää, Maria kertoo.


Marialla on tällä hetkellä esikasvatuksessa erilaisia tomaatteja, latva-artisokkaa, malabarinpinaattia ja erilaisia kesäkukkia.
– Aloitin taimikasvatuksen tammikuussa jättiverbenalla, joka vaatii pitkän esikasvatusajan. Ja tästä eteenpäin tahti vain kiihtyy!

Antoisaa puutarhanhoitoa
Haastavinta Marialle on ajan riittäminen. Touko-kesäkuu on hänellä kiireisintä aikaa niin työrintamalla, kuin oman puutarhankin parissa. Ja totta kai puutarha sitoo läpi kesän. Maria toteaakin, että jos haaveissa on runsas sato, on sen eteen myös tehtävä töitä. Erityisesti kasvihuonetta ei voi kuumana kesänä jättää pitkäksi aikaa oman onnensa nojaan.
– Mutta puutarha ja sen hoito antaa aivan valtavasti! Hyvää oloa fyysisen tekemisen kautta, iloa kaikesta kauneudesta ja onnistumisista, oppimisen kokemuksia (myös niiden epäonnistumisten kautta). Puhumattakaan todellisesta lähiruoasta! On upeaa kokata oman maan antimista ja tarjota lapsille monipuolisia makukokemuksia, Maria iloitsee.

Kuva: Pixabay


Marian on vaikea nimetä jotain tiettyä lempikasvia. Hänen kasvihuoneensa täyttyy kesäisin erivärisistä ja näköisistä tomaateista.
– Ne ovat ihania! Rakastan myös erilaisten perunalajikkeiden viljelyä, sillä peruna on todella helppo kaveri kotipuutarhassa. Puutarhamustikat antavat runsaan sadon alkuun päästyään. Ja kaikki kukat sitten! Suosikit siis vaihtuvat satokauden edetessä, Maria kertoo.

Marialla on joka vuosi mukana tuttuja ja hyväksi havaittuja istutuksia, mutta hän kokeilee mielellään myös aivan uusia lajikkeita.
– Siemenestä itse kasvattamalla valikoima on valtava ja vain taivas (ja tontin koko) ovat rajana!
Marian blogia voi lukea osoitteessa https://kaneliajakardemummaa.blogspot.com/

  • Laura Parkko
Jaa artikkeli: