Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Mariska Pato klubilla 2020

Mariska, laulava tarinankertoja

Vähäeleisyys toi tilaa tulkinnalle.

Mariska on tarinankertoja, joka johdattaa yleisöä tunnelmasta toiseen nerokkailla sanoituksillaan ja laulun vaihtelevilla sävyillä.

Laulaja, sanoittaja ja säveltäjä Mariska esiintyi Kuusankosken Pato klubilla sunnuntaina 1.11.2020. Jouni Aslak, joka tunnetaan niin tuottajana, säveltäjänä, kuin artistina, täytti orkesterin paikan tehokkaasti viheltäen, soittaen kitaraa ja laulaen stemmoja.

Konsertti oli alun perin suunniteltu Pato Klubin puolelle, mutta nykysuositusten mukaisesti Pato Areenan puolelle siirretty esitys täytti salin sopivasti noin 140 kuulijan saapuessa nauttimaan musiikista.

Tyylikkään yksinkertaisella, tummataustaisella lavalla hohti kynttilän lailla Mariska valkoisessa asussaan. Kukkurukuu -albumilta poimittu kappale Liekki lähti käyntiin tuumaillen, Mariskan tulkitessa laulua lähes kuiskaillen.

-Jos mä muuta esitän, se on feikkii, mä en lähde tähän muuttumisleikkiin, Mariska laulaa kappaleessa Muuttumisleikki.

Voimakkaana naisena tunnettu laulaja pohtii kappaleessa ympäristön asettamia vaatimuksia henkilön persoonalle ja toiminnalle. Muilla ei ole oikeutta sanella, millainen henkilön tulisi olla.

Hyvän itsetunnon omaavalle, tai sen pönkitystä kaipaavalle voimalauluksi kelpaava Itserakkausjuttuu esitettiin mielenkiintoisella kontrastilla. Hieman uhmakkaat, uskoa omaan itseensä pursuavat sanat laulettiin kasvot surumielisenä. Jokaisen täytynee itselleen välillä vakuuttaa, että minä kelpaan, vaikkei siltä aina tunnukaan.

Mariska ja kitaristi Jouni Aslak Kuusankosken Pato klubilla. Kuva: Laura Parkko

Kappale Grafeenia kirvoitti yleisöstä kannustushuutoja. Kappale jatkaa sitkeän ihmisen tarinaa: taipuu, muttei katkea. Samaa teemaa ammennettiin rouheasti ja isolla asenteella esitetyssä Ei oo välii -kappaleessa.

̶   Ihminen on sitkeäksi luotu. Aina voi kertoa tarinat uusiksi, Mariska toteaa välispiikissään.

Kaudella 11. Mariska nähtiin Vain elämää -ohjelmassa. Hän kertoo sen tekemisen olleen todella hauskaa. Nyt yleisöä viihdytettiin ohjelmassa ensiesityksensä saaneella kappaleella, Prinsessat tanssii tähtiin.

Mariska teki Ressu Redfordin Bogart Co.:n kappaleeseen Princess omat suomenkieliset sanoitukset. Alkuperäisen, efekteillä maustetun kappaleen tunnelma muuttui Mariskan käsissä aamuyön tunnelmaa huokuvaksi lauluksi.

Rakkauden kääntöpuolesta kertova, monikerroksinen Sotilaat -kappale nosti konserttiyleisön pulssin potensseilla. Sydämensyke saatiin tasaantumaan herkällä Sun forever -kappaleella

̶   Piti käydä laastaroimassa omaa päättynyt parisuhdetta ja vetämässä paikallisessa karaokebaarissa Sinead O´Connorin Nothing Compares 2U muutaman juoman siivittämänä, Mariska valottaa eroa ruotivan Sinead O´Connor -laulun syntytarinaa.

Ihokarvat nostattava, Pahat Sudet ajoilta konserttiin tuotu, Kukkurukuu on edelleen toimiva ja koskettava kappale. Laulu omistettiin pikkuisille, repaleisille linnunpoikasille.

Takaisin rakastumisen ja ihastumisen tunteeseen mentiin kappaleen Varsinainen kismailija johdattamana. Konserttisalin sähköisti Tarkasta Tämä yleisön intoutuessa taputtamaan rytmiä.

Illan punoi yhteen Suloinen myrkynkeittäjä, jossa Mariska pääsi todella esittelemään taitonsa laulajana. Laulutyyli vaihtui lennossa oopperasta kabareehen ja raikulitunnelmasta humaltuneeseen karaokeen. Kerrassaan upeaa.

Viimeiset kyyneleet vuodatettiin encorena kuullun Kiitos-kappaleen herkistämänä.

• Laura Parkko

Kuvat: Laura ja Petri Parkko

Jaa artikkeli: