Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Marja-aholla kasvun voimaa

Marja-Ahon päiväkodin aikuiset ja lapset ovat Ekotiimin johdolla vaalineet tänä kesänä monenlaisia kasveja.
Auringonkukkamaa, Herra Herneen puutarha ja amppelit tuovat vehreyttä Inkeri Mäkipaakkasen johtaman Marja-ahon päiväkodin pihalle. Lapset ovat osallistuneet kasvatukseen.

Elokuun 17. päivänä päiväkodilla järjestettiin puutarhajuhlat. Lasten kanssa laulettiin aiheeseen sopivia lauluja. Popsi popsi porkkanalla aloitettiin. Vallan muistan itsekin laulaneeni juureksista kellarissa, mutta silti sanoissa oli vierautta. Pikkulanttu nukkui tässä versiossa. Hämä-hämähäkki laulettiin vielä puutarhaan sopivana lauluna. Riikka Haaja antoi kitaralla tahtia.

Pihalla laulettiin yhdessä puutarha-aiheisia lauluja.

Lahjoitusten avulla

Kaupunkiviljelyyn saatiin runsaasti lahjoituksia eri puutarha-alan yrityksiltä, joita halutaan kiittää. Jukka Hiltunen Aluslava Oy:stä pääsi paikalle. Hän kehui lasten tehneen hienoja juttuja. Tiina Rämä kertoi toiset sponsorit. Puutarhamyymälä Joonasta Pia Nurmi antoi kasveja. Lahjoituksia saatiin myös Prisman puutarhamyymälältä, Viherpeukaloilta ja Valkealan Sahalta. Yksityishenkilönä Tuomo Rämä lahjoitti tekemänsä hyönteishotellit.
Vinkkiä puutarhan perustamiseen saatiin Korialla sijaitsevasta Upseerin päiväkodista, joka osallistui Asuntomessuille. Joku kävi kurssillakin puutarhanhoitoon liittyen.
Varajohtaja Anne Seppänen kertoi ekotiimissä olleen muutama työntekijä. Ekotiimillä oli päävastuu perustamisesta ja toteuttamisesta. Esikasvatusta tehtiin sisällä kevään aikana.
Puutarhateemaisesti ulkoseinälle laitettiin esille lasten tekemiä maalauksia. Niihin kirjoitettiin kuvateksteiksi esimerkiksi: ”Isi vie hernekuorman rekalla.” ”Sateenkaari, voikukkia ja ihminen.” ”Iso pannukakku”. ”Puutarha, missä kasvaa iso omena”.
Kuusivuotiaat Jimi ja Enni ovat eskariryhmäläisiä. Kaikki ovat välillä kastelleet kasveja, niin hekin. Heidänkin kasviaiheiset teokset laitettiin seinälle näkyviin. Jimi keksi nimen Herra Herneen puutarha. Kumpikin pitää siitä, että pihalla on kasveja. Kasvispöytään on saatu herneitä ja karviaisia omasta puutarhasta. Enni kertoi kotona kasvavan vain nurmikkoa. Jimin kotona kasvaa takapihalla kukkia.

Kukkia on monenlaisia.
Auringonkukka on helppo havaita.
Tuomo Rämä valmisti hyönteishotellit, jotka ovat eri puolilla pihaa. Perhonen liihotti laulajien joukkoon, joten lentoväkeäkin pihalla todistetusti on.

Liikettä

Marja-ahon päiväkodilla on monenlaisia vaihtoehtoja ulkona touhuamiseen. Vinhat vauhdit antavat keinut, rakennelmille tilaa antavat hiekkalaatikot, nousuun houkuttavat kiipeilytelineet, asfaltilla kulkevat polkuautot ja muut välineet pitävät huolen siitä, että lapsilla on erilaisia mahdollisuuksia touhuta.
Kukkuranmäen kentällä päästään liikkumaan keväästä syksyyn. Talvella on sitten toki mahdollisuus omiin lajeihinsa. Metsiä on lähistöllä, joten mahdollisuudet metsäretkiin ovat hyvät. Niitä tehdäänkin aika ajoin. Eskarit tekevät yhteistyötä Niinistön ja Jokelan koulujen kanssa.
Päiväkoti valmistui 2015. Viisi vuotta on toimittu vuoropäiväkotina. Anne Seppänen kertoi ryhmiä olevan kuusi. Punasiivessä ovat viikonloppuisin, sekä aamuvarhaisella ja iltamyöhällä paikalla olevat lapset. Myös pienimmät, alle 3-vuotiaat ovat siellä. Isommat lapset, kuten mesimarjat ja mustikat ovat sinisiivessä.
Kaikkiaan lapsia on noin 120-130. Yleensä määrä kasvaa kevättä kohti mennessä. Vuorottelun myötä kaikki lapset tuskin ovat paikalla samaan aikaan.
Janne Kousa

Onkohan näillä leppäkertuilla painavaa asiaa?
Lasten maalaukset kertovat puutarhasta monin värein.
Jimi ja Enni ovat osallistuneet puutarhan hoitamiseen.
Tältä näyttää Herra Herneen puutarha.

Artikkelikuva: Auringonkukkamaalle on tehty pirteän värinen kyltti.

Jaa artikkeli: