Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Matelijoita Nuorisoseurantalolla

Matelijoita Nuorisoseurantalolla

Konna

janne
Pe, 29.03.2019 – 12:02

13. maaliskuuta Kirkonkylän Nuorisoseurantalossa oli monenlaista vipeltäjää ja luikertelijaa nähtävillä. Näyttelyn kanssa maata kiertävä Timo Rissanen muisteli viimeksi neljä vuotta sitten olleensa Valkealassa. Tällä kertaa väkeä oli paremmin. 

Myytävänä oli limaleluja, pulmarasioita ja marokkolaisia kivestä käsin valmistettuja kobria. 

 

Maata kiertäen

Sain pideltäväkseni kuningaspytonin, jonka Timo Rissanen kertoi olleen edellisellä kerralla pienempi. Taannoin kosketin suurempaa käärmettä. Tuolloin käärmetanssija Lili Sariola-Eklund esiintyi Kouvolan Vaakunan alakerrassa ja siinä yhteydessä tarjoutui katsojille mahdollisuus koskettaa käärmettä. Lili päättää tämän kevään esityksen jälkeen uransa käärmetanssijana. Esitysten päätähti tiikeripyton Ryökäle on kuollut. 

Jos siis haluaa yhteiskuvan käärmeen kanssa, tarjoaa Rissasten näyttely siihen entistä harvinaislaatuisemman mahdollisuuden, kohtuullista korvausta vastaan. 

Jos vertaa matelijanäyttelyn hintaa esimerkiksi Korkeasaareen, voi lajien määrään nähden kymmenen euroa tuntua kalliilta. Toisaalta mainonta on joka kerta hoidettava erikseen. Näyttely täytyy valmistella ja lähtiessä ottaa kaikki mukaan. Vähintään kahdestaan on kuljettava, toinen lippuja myymässä ja toinen eläimistä kertomassa. Lisäksi on otettava huomioon ajokilometrit, eläinten ruokkiminen, paikkojen vuokraaminen ja muut välttämättömät kulut, ja sitten pitäisi vielä ansaitakin. 

Vuoden mittaan ajokilometrejä kertyy runsaasti. Matelijanäyttely on käynyt Hangosta niinkin pohjoisessa kuin Utsjoelle. Ahvenanmaalle ja pääkaupunkiseudulle Timo Rissanen ei ole näyttelyä vienyt, mutta muuten hyvin moniin paikkoihin ympäri Suomea. 

Pääkaupunkiseudulla pitäisi satsata näyttelytyötä enemmän mainontaan. Sopivan paikan etsimisessä olisi oma haasteensa. Ahvenanmaalle lähteminen veisi sen verran paljon aikaa, että näyttelyn täytyisi tuottaa paremmin kuin vastaavassa ajassa pidetyt näyttelyt lähempänä toisivat. 

Käärmeiden käsittelyssä on oltava tarkkana. Timo Rissanen kertoi kaveristaan, joka käsitteli ammatikseen käärmeitä. Hän menehtyi jouduttuaan kobran puremaksi. 

Timo Rissanen aloitti työntekijänä kiertävässä käärmenäyttelyssä. Parilla kuukaudella vuodessa ei kuitenkaan tullut perhe toimeen. Näyttelyillä pystyy elättämään perheen. Hän aloitti kiertämisen käärmeiden ja matelijoiden kanssa vuonna 2010. Hänen ja Noora-vaimon lapset olivat pieniä, joten myrkyllisten käärmeiden ottamista ei voitu harkitakaan. 

 

Hoidosta
 

Näyttelyn tarkoituksena on antaa tietoa käärmeistä ja hälventää pelkoa. Terraariot levittäytyivät NS-talon saliin, lavalle ja ruokailutilaan. Teemaan sopivasti mukana oli pienille lapsille tarkoitettu mekaaninen krokotiili, jonka kyydissä saattoi huvitella. 

Näyttelyssä oli monia myrkyttömiä kulkijoita, mutta syystä oli terraarioihin koskeminen kielletty. Osa asukeista on myrkyllisiä. Osa taas oli hyvin ujoja. Eräskin asettautui styroksin taakse terraariossaan ja kurkisteli päällään sivusta sen sijaan, että olisi käyttänyt hyödykseen väljempää tilaa.    

Siihen pyritään, ettei terraarioiden asukkaille tulisi paljoa jälkikasvua. Jos jälkikasvua tulee, etsitään niille uusia koteja.

Timo Rissanen muistuttaa siitä, että käärmeet ovat pitkäikäisiä. Ne eivät tee temppuja, vaan makaavat terraariossa. Hoito on yhtä syöttämistä ja siivoamista, ja alkuhuuma menee nopeasti ohi. 

Lemmikkikäärmettä haluavan on huomioitava lajin kasvukoko. Anakonda vaatii ammattilaista käsittelyyn, eikä sovi eksoottiseksi lemmikiksi. Timo Rissanen sai Antti -nimisen anakondan kymmensenttisenä poikasena. Anakonda voi kuitenkin elää noin kolmikymppiseksi ja kasvaa kuusimetriseksi, joten ihan mihin tahansa se ei edes mahdu. 

Myrkyllisiä hämähäkkejä ei kosketeta ja ruokinta hoidetaan pitkillä pinseteillä. Ne saavat ruuakseen jauhomatoja ja heinäsirkkoja. Hämähäkit ovat näyttelyn pikakiitäjiä. Ne kuitenkin liikkuvat äärettömän nopeasti vain metrin tai pari. Keuhkot eivät anna myöten enempää. 

JK 

 

 

Timo
Timo Rissanen kertoi terraarioiden asukkaista.

 

Jaa artikkeli: