Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Matkakohteena Geneve

Matkakohteena Geneve

Tuoli

janne
Ke, 20.03.2019 – 13:24

Jos pidät Keski-Euroopasta ja sen vuoristomaisemista, yksi vaihtoehto matkallesi voisi olla Sveitsi, ja sen toiseksi suurin kaupunki Geneve. Sieltä on myös erittäin hyvät kulkuyhteydet eteenpäin, joten viikkokin vierähtää näillä seuduilla nopeasti.

Helsinki-Vantaalta lentää Geneveen noin 3 tunnissa. Geneven lentokentältä sen keskustaan pääsee kätevästi junalla tai bussilla 15 minuutissa, ja näin oletkin jo tapahtumien ytimessä. Geneve sijaitsee Ranskan rajan tuntumassa, suuren Genevejärven lounaisrannalla. 

 

Geneven nähtävyyksiä

Kaupungin näkyvin maamerkki on Genevejärvessä sijaitseva vesisuihku, nimeltään Jet d’eau. Sen 140 metrin korkeuteen nouseva vesi auttaa turistia paikallistamaan sijaintinsa, koska suihku näkyy koko kaupungin alueella. 

Genevessä on myös Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) Euroopan päämaja, New Yorkin jälkeen maailman toiseksi suurin YK:n hallintokeskus. Sen lippurivistössä on kaikkien jäsenmaiden liput, mukaan lukien myös tietenkin Suomi. 

Vastapäätä YK:n päämajaa seisoo valtava, 12 metriä korkea 3-jalkainen puinen tuoli. Sen neljäs jalka on silpoutunut puolesta välistä hajalle. Tämä ”Broken Chair” on muistomerkki maamiinojen uhreille. Sen on tehnyt kuvanveistäjä Daniel Berset vuonna 1997. Tälle alueelle pääsee kätevästi raitiotievaunulla, jonka päätepysäkkinä on tämä ”Nations”. 

Matkalla vanhaan kaupunkiin löytyy kuvauksellinen kukkakello, värikkäiden kukkaistutusten ympäröimä kello perinteisin osoittimin. Sveitsihän on muutenkin oikea kellojen tyyssija; tunnetut maailmanlaajuiset merkit löytyvät täältä, perinteisistä käkikelloista puhumattakaan.

 

Vuorille muutamassa tunnissa
 

Jo Geneve on vuoristomaiseman ympäröimä, mutta jos haluaa nähdä lumisia vuorenhuippuja vielä lähempää, kannattaa varata muutama tunti ja matkustaa junalla vaikkapa Zermattiin. Reitti Geneve – Nyon – Lausanne – Montreaux – Martigny – Sion – Sierre – Visp – Zermatt saa jo junan ikkunasta katseltunakin matkaajan huokailemaan ihastuksesta. Ja kun saapuu Zermattiin, tämä tunne vaan voimistuu.

Särmikäs Matterhorn, Alppien 4478 metrin korkeuteen nouseva huippu, avautuu turistin näkökenttään uljaana. Vaijerirata-ajelu laakson pohjalla olevasta kylästä aina Matterhorn Glacier Paradise –tasanteelle asti saa turistin lopullisesti haukkomaan henkeään – myös sen takia, että ilma on jo varsin ohutta noissa korkeuksissa.

Matterhornin lisäksi tunnettu Mont Blanc on Geneveen matkaavan ulottuvilla vain tunnin bussissa istumisen jälkeen. Suunnaksi vain Chamonix, pieni Ranskan puolella sijaitseva alppikylä. Siellä järjestettiin kaikkien aikojen ensimmäiset talviolympialaiset vuonna 1924. Täällä voi sitten ihailla tuota toista tunnettua, merenpinnasta 4811 metrin korkeuteen kohoavaa Alppien huippua.   

Jari Sahala

 

Jaa artikkeli: