Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Megahitti saameksi

Joulupäivänä ensi-iltansa saanut Frozen 2 on vielä suurempi menestys kuin edeltäjänsä. Se on tilastoidun ajan katsotuin animaatioelokuva Suomessa. 500 000 katsojan rajan ylittäneenä se rikkoi Leijonakuninkaan noin 485 000 katsojan ennätyksen.
Yhdeksässä päivässä elokuva rikkoi 300 000 katsojan rajan. Edeltäjä on vuodelta 2013.
Elokuvan ikäraja on 7. Elokuvan suomeksi puhutun version ääninä ovat esimerkiksi Katja Sirkiä (Elsa), Saara Aalto (Anna), Tero Koponen (Olaf) ja Petrus Kähkönen (Kristoff).
Pohjoissaameksi puhutussa versiossa Annana on Elin Kristina Oskal, Elsana Marianne Pentha, Olafina Ánndaris Rimpi ja Kristoffina Vegard Bjørsmo. Elokuvan lauluina kuullaan esimerkiksi ”Gávnnat buot” (All Is Found) – esittäjänään Eva Jeanette Iversen ja ”Amas mu vuordá” (Into the Unknown) – esittäjinään Marianne Pentha – feat. Aurora
Saamenkielisestä Aku Ankasta on ehtinyt vierähtää jo yli 30 vuotta. Jos lehti jostakin tulee vastaan, kannattaa pistää talteen. Hyväkuntoisesta 33 lehden setistä maksettiin 700 euroa. Vulle Vuojas ilmestyi vuosina 1987-1988. Painos oli vain parituhatta, joten tallella olevat lehdet ovat melko harvinaisia. Frozenin käännös onkin varmasti hyvin odotettu ja eduksi vähemmistökielen säilymiselle.

Kuningas Agnarr on Annan ja Elsan isä ja naimisissa kuningatar Idunan kanssa. © 2019 Disney. All Rights Reserved.
Hunajavarpu, Reidar ja Jelena ovat pohjanväkeä. © 2019 Disney. All Rights Reserved.

Pohjolasta innoitusta

Disney haki Suomesta inspiraatiota Sibeliuksen musiikkiin pohjautuvaan Tuonelan joutseneen. Se ei kuitenkaan valmistunut. Frozenia inspiroi Norja. Jatko-osaa varten elokuvan tekijöitä matkasi Norjaan, Islantiin ja Suomeen. Norjan ja Suomen syksyiset värit, vesiputoukset ja Islannin väkevä kauneus inspiroivat animaatioelokuvaa. Vanhat pohjoiset myytit ja kansantarinat vaikuttivat myös.
Joukko tutustui Suomen Lapissa Inarinjärveen, ohittaen saamelaisille pyhän saaren, Ukonkiven. Elokuvantekijät vierailivat myös Siida-museossa ja keskustelivat saamelaisten tutkijoiden ja tarinankertojien kanssa. He vaelsivat Pielpajärven erämaakirkolle. Useimmat linnut olivat muuttaneet etelään, joten ääniä oli vain askelista.

Brunia kylmyys ei näytä haittaavan. © 2019 Disney. All Rights Reserved.

Uusia hahmoja

Mystinen veden henki Näkki ottaa hevosen muodon ja hyökkää koko valtameren voimalla kuin uljas orhi. Hurja soturi vartioi metsän salaisuuksia raivoisasti. Näkin ohi voi päästä vain osoittamalla olevansa sen arvoinen ja ansaitsevansa tämän kunnioituksen. Se on lähes mahdotonta.
Pohjanväen paimentolaiskansaa johtaa Jelena. Hän on hurja kansansa suojelija. Vastapuolen osoittama ymmärrys luontoa ja ympäristöä kohtaan pehmentää häntä. Heimoon kuuluva Hunajavarpu on aito luonnonlapsi, joka ei tahdo muuta kuin rauhaa Lumottuun metsään. Urhea ja hurjapäinen neito kunnioittaa luontoa syvästi.
Hunajavarvun veli Reidar on innokas ja ilomielinen. Hän haluaisi matkata mystisen usvan ulkopuolelle, maailmaa näkemään.
Bruni on veikeä ja suloinen salamanteri. Se nauttii Elsan tuottamista viileistä lumihiutaleherkuista.

JK

Kuningatar Iduna haluaa suojella tyttäriään. © 2019 Disney. All Rights Reserved.
Kääntämisen myötä pohjoissaamen kieli on jo tullut monille tutummaksi.
© 2019 Disney. All Rights Reserved.

Jaa artikkeli: