Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Menopelit valtasivat pihan

Valkealan kesäkuun museotapahtumasta yleisömäärä nousi huomattavasti heinäkuiseen.
Veteraanien pojat esiintyivät museotapahtumassa itse kauppiaan rouvan, Eeva Pokin johdolla. Kuoro tulkitsi esimerkiksi virren Jumala ompi linnamme.
Stella ja isosisko Camilla pääsivät paloauton kyytiin. Siskosten äiti on kotoisin Valkealasta. Camilla ja Stella ovat kesällä leikkineet, käyneet Hailuodossa, Powerparkissa ja uineet.
Sitten viime näkemän Käräjätalolla tarjoutui mahdollisuus katsoa Aitomäeltä tanssia. Videolla esiteltiin Valkealaa 1960-luvulla.

Stella ja…
…Camilla istahtivat kumpikin vuorollaan paloauton ohjaamoon.

Uusi opas

Heinäkuun opas Ninni Lamberg harrastaa jalkapalloa ja tanssia. Hän on hyvin viihtynyt. Välillä on ollut vilkkaampaa, välillä rauhallisempaa, päivästä riippuen. Talo ei ollut kauhean tuttu ennestään.
Erityisesti Ninni pitää vapaasta olemisesta. Museolla saa olla ihmisten kanssa, kommunikoida ja työskennellä hyvässä ilmapiirissä.

Pokin kauppiaspariskunnan (Heli Taipalus ja Erkki Alatalo) keskellä on heinäkuun opas Ninni Lamberg.

Vempeleitä

Museon parkkipaikalla ja pihalla oli runsaasti autoja. Valkealan oma mestaritekijä, Esa Lindroos toi paikalle pienimmät kulkuneuvot. Koon suhteen loivat kontrastia eniten Jokelan paloasemalta ajetut kaksi ajoneuvoa. Esa kertoi perävaunullisen pikku traktorin kantavuuden riippuvan siitä, miten renkaisiin uskaltaa luottaa. Runko on kestävä. Seitsemän äijän ollessa kyydissä, olivat telipyörät alla. Perävaunulla on viety kukkupäinen pöllikuorma.
Matti Ruokolaisen museolle tuoma puutarhajyrsin on englantilainen. Kyljessä lukee The Gem. Sitä käytettiin Valkealan kartanolla. Nurmi olisi yhdellä ajolla viljelykunnossa. Pihalla kone lähti käyntiin, kiitos kaverin, joka Pertunmaalla vaihtoi koneeseen männän. Kartanon kasvihuoneita purettaessa Matti sai jyrsimen. Hän kertoi, että jyrsintä oli raskas ajaa.

Esa Lindroos ajoi pihalla pikkutraktorit paikalleen.
Matti Ruokolainen esitteli vanhaa puutarhajyrsintä.
Paloauton peruutuksessa sai olla tarkkana.
Plymouth heijasti puita.

Nukkeja

Unicef-nukkeja on tehty vuodesta 1988 alkaen. Nuket tehdään samalla kaavalla. Vaatteet, tukka ja nukke saavat olla minkä värisiä vain. Hely Pajukoski sai Käräjätalolta tilaa käyttöönsä sitä vastaan, että pitää ovia auki Puotimuseon aukioloaikoina. Hän vahtii käräjätaloa samalla kun ompelee.
Enimmäkseen Hely käyttää kierrätysmateriaaleja. Lahjoituksena hän on saanut tilkkuja ja nappeja. Hely oli tehnyt jo 11 nukkea. Nukke on tarkoitettu yli neljätoistavuotiaille ja koristeeksi. Hely kertoi, että nuken 20 euron summalla maksetaan yhden lapsen rokotukset. Nukkeja on tehnyt myös Anneli Karhu.

Käräjätaloon pääsivät nuket esille.

JK

Artikkelikuva: Moottoripyöräilijät saapuivat kulkueena.

Jaa artikkeli: