Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Merellä vaaditaan aikaa

Merikeskus Vellamoon ei kannata mennä hötkyillen. Itselläni käynti Meripäivien yhteydessä oli yksi pisimmistä museovierailuista koskaan. Luettavaa, nähtävää ja koettavaa riittää. Kiintymys merta kohtaan auttaa viihtymään, mutta kuivan maan historiaakin on yllin kyllin esillä.
Kotkan Kantasatamassa Merikeskus Vellamossa sijaitsee Kymenlaakson museo. Museorakennuksen suunnitteli arkkitehti Ilmari Lahdelma. Seitsemän kuntaa kuuluu Kotkan kaupungin ylläpitämän Kymenlaakson museon toiminta-alueeseen. Koko maakunnan alueelle ulottuvat museaaliset neuvontapalvelut ja maakunta-arkeologin työ. Kymenlaakson museon kokoelmia on kartutettu 1920-luvulta lähtien, joten vain pieni osa on esillä Vellamossa. Esineiden lisäksi Kymenlaakson museolla on laaja valokuva-arkisto.

Suomen järvistä 52. suurin tarjoaa tässä seudun lasten leikeille. Karttahaku tuntee vain kaksi Vuohijärveä. Toinen on aikoinaan kahta useamman kunnan rannoilla liplatellut järvi, toinen kylä. Selvää onkin, että kyseessä on kaksi valkealalaislasta tai vähintään kesälomaa seudulla viettänyttä.

Lasin ääreen

Muotoilun ystäville ehdottomasti tutustumisen arvoinen näyttely on Lasia kaikille – Karhula 1889–2009. Näyttely alkoi toukokuussa 2017 ja on vielä nähtävillä tammikuun lopulle 2022. Karhulassa oli yksi Suomen merkittävimmistä lasitehtaista. 1930-luvulla Karhula oli keskeisessä roolissa suomalaisen lasimuotoilun luodessa oman ilmaisukielensä ja tehdessä kansainvälisen läpimurtonsa. Enemmän suomalaisten arkeen kuitenkin vaikuttivat muut tuotteet. Karhula ehti valmistaa yli sadan vuoden taipaleensa aikana satoja miljoonia lasipakkauksia. Muitakin tuotteita oli lukuisia. Karhula oli Suomen viimeinen pakkauslasitehdas. Se vastasi parikymmentä vuotta yksin alan tuotannosta maassa.
JK

Tällaiseen pallomereen ei auttaisi upota.
La Venere dei pirati on Italian ja Saksan liittotasavallan yhteistuotanto vuodelta 1960.
Hienoja esineitä on monia.

Kampaamiseen liittyvää esineistöä löytyy menneiltä vuosikymmeniltä.


Artikkelikuva: Karhulan lasitehtaalle sopi karhun käyttäminen yhtenä monista aiheista.

Jaa artikkeli: