Merikeskus Vellamoon ei kannata mennä hötkyillen. Itselläni käynti Meripäivien yhteydessä oli yksi pisimmistä museovierailuista koskaan. Luettavaa, nähtävää ja koettavaa riittää. Kiintymys merta kohtaan auttaa viihtymään, mutta kuivan maan historiaakin on yllin kyllin esillä.
Kotkan Kantasatamassa Merikeskus Vellamossa sijaitsee Kymenlaakson museo. Museorakennuksen suunnitteli arkkitehti Ilmari Lahdelma. Seitsemän kuntaa kuuluu Kotkan kaupungin ylläpitämän Kymenlaakson museon toiminta-alueeseen. Koko maakunnan alueelle ulottuvat museaaliset neuvontapalvelut ja maakunta-arkeologin työ. Kymenlaakson museon kokoelmia on kartutettu 1920-luvulta lähtien, joten vain pieni osa on esillä Vellamossa. Esineiden lisäksi Kymenlaakson museolla on laaja valokuva-arkisto.


Lasin ääreen
Muotoilun ystäville ehdottomasti tutustumisen arvoinen näyttely on Lasia kaikille – Karhula 1889–2009. Näyttely alkoi toukokuussa 2017 ja on vielä nähtävillä tammikuun lopulle 2022. Karhulassa oli yksi Suomen merkittävimmistä lasitehtaista. 1930-luvulla Karhula oli keskeisessä roolissa suomalaisen lasimuotoilun luodessa oman ilmaisukielensä ja tehdessä kansainvälisen läpimurtonsa. Enemmän suomalaisten arkeen kuitenkin vaikuttivat muut tuotteet. Karhula ehti valmistaa yli sadan vuoden taipaleensa aikana satoja miljoonia lasipakkauksia. Muitakin tuotteita oli lukuisia. Karhula oli Suomen viimeinen pakkauslasitehdas. Se vastasi parikymmentä vuotta yksin alan tuotannosta maassa.
JK




Artikkelikuva: Karhulan lasitehtaalle sopi karhun käyttäminen yhtenä monista aiheista.