Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Metsäpäivä pylväsasemalla

Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakso ry, FinProfile ja Valkealan perämetsäsäätiö järjestivät Valkealan Yläkoulun kahdeksasluokkalaisille metsäpäivän, jossa päästiin suorittamaan erilaisia rasteja.

Metsäpäivä järjestettiin nyt viidettä kertaa. Sen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat metsäyhdistyksen viestintäasiantuntija Sanna Vornanen sekä FinProfilen toimitusjohtaja Lauri Kokko.

Tietoutta lisää

– Haluamme omalta osaltamme vaikuttaa ja osallistua nuorten koulutukseen. Päivän aikana on tarkoitus lisätä yleistietoutta metsätaloudesta, Sanna kertoo. Aikaisemmin metsäpäivä on järjestetty nimenomaan metsässä, mutta tänä vuonna se järjestettiin FinProfilen pylväsasemalla.

– Tälla kertaa halusimme järjestää päivän täällä, jotta voisimme tuoda esille tätä puuteollisuuspuoltakin ja näyttää käytännössä, mitä siitä puusta voi tehdä. Varsinkin kun täällä Kymenlaaksossa on saha- ja puuteollisuutta, Sanna jatkaa.

Nuoret näyttivät olevan pääosin kiinnostuneita päivän sisällöstä ja tietoa löytyi myös omasta takaa.Välikommettejakin aiheisiin annettiin aina välillä.

– Metsäpäivän hyöty on mielestäni siinä, että yleistietämys Suomen metsäteollisuudesta kasvaa ja joku voi löytää tästä vaikka tulevaisuuden ammatin. Lisäksi nähdään käytännössä, mitä puulle voi tehdä, ja tajutaan konkreettisesti, että tuosta takana olevasta metsästä joku puu saattaa olla joskus vaikka Egyptissä, Sanna sanoo.

FinProfilen toimitusjohtaja Lauri Kokko kertoo, että he ovat ensimmäistä kertaa mukana metsäpäivän järjestämisessä niin, että oppilaita on näin paljon.

– Aikaisemmin on järjestetty metsäpäivä metsänomistajille, sekä Kausalan yläkoulun 8.-luokkalaiset ovat käyneet tutustumassa paikkaan, hän jatkaa.

Metsäpäivän hän kokee hyödyllisenä lisänä koulun opetussuunnitelmassa, sillä päivän aikana voi hyödyntää useaa oppiainetta, kuten matematiikkaa, biologiaa ja maantietoa.

Rastien kautta

Päivän aikana päästiin suorittamaan erilaisia rasteja. Oppilaat saivat mukaansa lapun, josta löytyi erilaisia metsäpäivään liittyviä kysymyksiä, joihin löydettiin vastauksia päivän aikana.

Rasteja oli kuusi erilaista. Yhdellä rasteista päästiin kuulemaan FinProfilen sahan sekä kuorimon toiminnasta. FinProfile työllistää noin 15 henkilöä, ja sen kautta kulkee 60000-80 000 pylvästä vuosittain.

Rasteilla päästiin myös mittaamaan pylvään tilavuutta ja laskemaan sen pituutta. Pojat innostuivat myös nostelemaan pylväitä kokeillakseen paljonko ne painavat. Myös kuorikasan määrää päästiin arvioimaan ja mittaamaan.

Yksi päivän suosituimmista rasteista oli varmasti puun käyttöön liittyvä, jolla sai rapsuttaa Nukka-koiraa. Metsäasiantuntija Terhi Tuominen kertoi puun monista mahdollisuuksista, metsänhoidosta ja kouluttautumisesta metsäteollisuuden aloille.

Rastilla oli pöytä, jolle oli sijoitettu erilaisia puusta tehtäviä tuotteita. Oppilaiden tehtäväksi jäi etsiä pöydältä yksi muovinen tuote puusta tehtyjen tuotteiden joukosta. Suurin osa veikkasi muovituotteeksi kuulakärkikynää, joka oli kuitenkin tehty puusta, ja se hämmensi monia. Oikeaksi vastaukseksi paljastui Nukka-koiran pehmolelu.

Tarpeellinen lisä

Valkealan Yläkoulun opettaja Niina Palviainen kertoo, että yläkoulujen biologian ja maantiedon opetusta on vähennetty, joten siinä samalla myös opetus metsätaloudesta on vähentynyt. Tällainen metsäpäivä on siis erinomainen lisä opetussuunnitelmaan, jotta yleistietämys Suomen metsätaloudesta säilyy.

Samaa mieltä olivat myös Valkealan Yläkoulun oppilaat Minttu Uotila ja Anni Partanen. Heidän mielestään päivä on ollut hyödyllinen yleistiedon kannalta sekä myös tulevaisuutta ajatellen. Ja aurinkoinen sää teki päivästä vielä paremman.

– Uskon, että hyvin todennäköisesti joku löytää tästä oman alansa, vaikka itseäni ala ei niin kiinnosta. Silti päivä on ollut mielenkiintoinen, Minttu tuumaa.

Molempien mielestä päivän yksi parhaista ratseista oli FinProfilen sahaesittely, sillä heistä on hyvä tietää minkälaista työtä tällä alalla voi tehdä. Lisäksi oli kiva tietää, miten esimerkiksi puun tilavuus lasketaan tai miten se mitataan ja minkälaisia muita työmahdollisuuksia tällä alalla on kuin vain sahateollisuus.

– Tällainen päivä kannattaa järjestää myös tulevaisuudessa. Tämä on kiva lisä tavallisiin koulupäiviin, kun pääsee ulkoilemaan ja kävelemään, sillä tavallisilla oppitunneilla vain istutaan ja ollaan sisätiloissa, Anni sanoo.

Metsäpäivän järjestämistä onkin tarkoitus jatkaa myös tulevina vuosina.

Hanna Seppälä


Oppilaat mittaavat pylvään pituutta.

Jaa artikkeli: