Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Mielipide: ELPYMISRAHAA VELKAANTUNEILLE MAILLE, lisätty kuvia

EU komission esittämän elpymisrahaston suurin hyötyjä Italia on velkaantunut pahoin jo ennen koronakriisiä. Vuoden 2019 lopussa velkaa oli huikeat 134 prosenttia bruttokansantuotteesta (saisi olla max 60 %). Vain Kreikassa valtionvelka on Italian velkaa suurempi. EU:n toivomukset maan pöhöttyneen hallinnon järkeistämisestä tai taloudenpidon tehostamisesta eivät ole tuottaneet tulosta. EU:n kolmanneksi suurin kansantalous ei ole kertaakaan vakavasti edes yrittänyt uudistaa valtionhallintoaan, sosiaalivakuutusjärjestelmäänsä tai työlakejaan globaalin talouden edellyttämään kuosiin. Rakenneuudistukset, verojen korotukset, menojen leikkaukset jne. ovat jääneet tekemättä.

Veronkeruu on Italiassa erityisen tehotonta. Tuoreessa indeksissä veronkierron yleisyydestä Euroopassa Italia on kirkkaasti kärjessä.

Italiassa työvuosia kertyy isoista maista vähiten. Italiassa työvuosia kertyy keskimäärin 32 vuotta, vähiten verrattuna kaikkiin suuriin teollisuusmaihin. Espanjassa ja Ranskassa työvuosia kertyy 35,4 vuotta, Kreikassa 33,4 vuotta. Suomalaisten keskimääräinen työvuosien määrä on jo 38,9 vuotta. Pisimpään rahaa työelämässä tienaavat käytännössä kaikki Pohjois-Euroopan työssäkävijät. (Mtv 10.6.) Nämä maat olisivat myös suurimpia elpymisrahan nettomaksajia.

Suomessa 750 miljardin elvytysrahastotarvetta argumentoidaan vientiteollisuutemme tarpeella. Tosiasiassa keskeisiin elvytyksestä hyötyviin maihin, Italia, Espanja, Kreikka, Puola, Portugali ja Romania Suomen yhteenlaskettu vienti on vain 6,2 %. Onpa kallista vientitukea.

Ei haluta tehdä töitä, eikä maksaa veroja. Tällaisia väkirikkaita maita pienen Suomen kansan pitäisi lähteä tukemaan ja lisää velkaannuttaa omaa kansaa? Surkea lahja tuleville sukupolville. Suomen perustuslaki; valtio ei voi lisätä riskejään tavalla, joka voisi vaarantaa omien kansalaisten taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet.

Airi Pulkkinen

Eri Euroopan maissa kertyvät työvuodet

Jaa artikkeli: