Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Mikä näistä?

O.K. Auton pihan mainiossa autoasettelussa voisi myyjä todella kysyä: -Mikä näistä on mieluisin? Asiakashan vastaisi tietenkin: -Toy-otan. Vivahde-erojakaan en värissä havainnut.

Jos värin perusteella mieluisan valitseminen oli haastavaa, eivät rekisterikilvet asiaa helpottaneet. Niissäkin oli yhtäläisyyksiä. Tietenkään identtisyys ei samalle tasolle yltänyt kuin autojen värimaailmassa.

Keskeytyksiä

Lyhyellä tähtäimellä voitiin nähdä epävarmuutta niin myynnillisissä tekijöissä kuin esimerkiksi tuotantolaitosten komponenttitoimituksissa ja logistisissa toiminnoissa. Toyota Motor Europe keskeytti toistaiseksi ajoneuvojen sekä moottorien ja vaihteistojen valmistuksen tuotantolaitoksillaan Euroopassa.

Ensimmäisenä tuotanto keskeytettiin Toyota Motor Manufacturing Francella. 18. maaliskuuta vuorossa olivat Iso-Britannian ja Puolan tuotantolaitokset. Toyota Peugeot Citroen Automobiles Tšekissä ja Turkin Toyota Motor Manufacturing seurasivat vielä samalla viikolla.

Esimerkiksi varaosien tuotanto ja logistiikkaketju pidettiin toiminnassa. Tuotantolaitosten ylösajon ja tulevien projektien, esimerkiksi uusien automallien osalta olennainen henkilöstö jäi töihin.

Auton ostoon liittyen oli henkilöstöä ohjeistettu toimimaan vastuullisesti. Siivoustoimenpiteitä tehostettiin niin liikkeissä kuin autokaluston osalta.

Toyotan löytäminen ei ole kovinkaan haasteellista. Kyseessä kun on yksi maailman suurimmista autonvalmistajista. Vuonna 2016 Toyota Motor Companyn valmistamia autoja myytiin 10,1 miljoonaa kappaletta. Autot löysivät uudet kuljettajansa kaikilla viidellä mantereella, yli 170 eri maassa. Toyota Motor Europe työllistää suoraan noin 20 000 henkilöä Euroopassa.

Maailman ensimmäinen vetykäyttöinen, nollapäästöinen alus rantautui Helsinkiin viime kesänä. Toyota on Energy Observerin pääyhteistyökumppani. Alus valmistaa vetyä aurinkoenergian avulla. Aluksessa on tuuliturbiineja ja runsas määrä aurinkopaneeleita. Aurinkopaneelien energialla voidaan tuottaa vetyä merivedestä elektrolyysin avulla. Vety varastoidaan korkeapaineisiin säiliöihin. Varastoidulla vedyllä saadaan haluttaessa tuotettua sähköä, polttokennojen ansiosta.

Autonäyttelyitä

Geneven autonäyttelyssä 2018 Toyota esitteli esimerkiksi GR Supra –konseptiauton ja TOYOTA FINE-Comfort Ride –konseptin. Konseptissa nähdään suuntaviivoja polttokennoteknologian yhdistämiselle isoon henkilöautoon. Tekoäly (AI), big data ja jäsennystoiminnot ovat hyödynnettävinä.

Viime vuoden Tokion autonäyttelyssä oli esillä Toyota Mirai. Toyota e-Palette -konseptimallista oli esillä erikoisversio ”Tokyo 2020”. Sen oli tarkoitus tarjota liikkumispalveluja tänä kesänä olympialaisissa sekä paralympialaisissa.

LQ-konseptin auton Yui-nimeä kantava tekoäly on suunniteltu oppimaan kuljettajalta. Siten sen pitäisi tuottaa voimakkaasti henkilöllistetty liikkuvuuskokemus.

Geneven autonäyttelyssä 2020 oli maailmanensi-ilta B-SUV -segmentin crossover-mallille. Näyttely oli jo helmikuussa.

JK

Autoissa muotoilu muuttuu. (TAF)
e-Palette (TAF)
Geneven autonäyttelyssä 2018 esiteltiin Toyota FINE-Comfort RIDE. Kuva: Toyota
LQ1 (TAF)

Artikkelikuva: Korialassa ovat monet autot vaihtaneet omistajaansa. Valkeiden autojen rivistä voi valita sopivan rekisterikilven. Tosin niissäkin on yhtäläisyyksiä. JK

Mirai (TAF)
Mirai sisältä (TAF)

Autoilu on kokenut monia muutoksia viimeisten vuosikymmenien sisällä. Suuntana autojen suunnittelussa on tulevaisuus. Siellä voi odottaa olevan vaikka millaisia ajoneuvoja. Muut kuvat ovat Tokion autonäyttelystä. Kuvat: TAF Tuotemarkkinointi (TAF).

Jaa artikkeli: