Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Monenlaisia kirjoja

Pyhimyksiä
Kirjapajan julkaisema 24 pyhimystä pahan päivän varalle nykyaikaistaa pyhimyksiä. Paikoitellen kirjasta paistavat läpi mielipiteet. Kukin voi kuitenkin itse miettiä, miten ajattelee eri asioista ja tutkia niitä eri näkökulmista. 1991-2006 elänyt Carlo Acutis on julistettu autuaaksi, joten hänestä voi tulla pyhimys. Marianne Kiskolan teksti ja Katja Kouvalaisen kuvat käsittelevätkin pitkää ajanjaksoa.

Yes sir
Diskokuningatar Eini on Docendon julkaisema. Anna-Liisa Hämäläisen kirja kertoo Eini Pajumäestä, jonka ura on kestänyt jo 44 vuotta. 14-vuotiaana hän alkoi esiintyä lapsibändin solistina Lapin tanssilavoilla ja hiihtokeskuksissa. 18-vuotiaasta asti Eini on johtanut bändiä. Keikkoja on takana yli 8 000.
Eini toi levy-yhtiölleen ensimmäisen hittinsä Yes sir, alkaa polttaa. Kuuluupa Madonnan hitin käännöskin hänen ohjelmistoonsa. Värikuvaliitteen ohella on siellä täällä mustavalkoisia kuvia. Eini on yhdistänyt perhe-elämän ja uran. Hänellä on miehensä Lars Pajumäen kanssa tytär ja poika. Kirjassa tulee monipuolisesti esille erilaisia asioita Einin uralta ja elämästä.

Toivotuimmat 2
Piti oikein tarkistaa, kun tuntui, että ihan juuri ilmestyi Suuri toivelaulukirja – Toivotuimmat, ja nyt tuli jo Toivotuimmat 2. Ykkönen ilmestyi vuonna 2016, Toivelaulukirjojen 40-vuotisen historian kunniaksi. Siitä ilmestyi viime vuonna tarkistettu painos. Toivotuimmat-sarjan seuraava osa on tällä tahdilla siis odotettavissa vuonna 2026, kun sarjan aloituksesta tulee kuluneeksi puoli vuosisataa. Tähän mennessä sarjassa on ilmestynyt yli 3500 eri laulua.
Ari Leskelän F-Kustannukselle (Otava) toimittama Toivotuimmat 2 sisältää 172 sivua iskelmää ja poppia sekä 140 sivua muiden osastojen lauluja. Totuttuun tapaan lopussa ovat pienimmät osiot eli lastenlaulut, hengelliset ja joululaulut. Niistä on ilmestynyt erillisiä kirjoja, mikä onkin järkevämpää kuin miniosiot. Siihen väliin mahtuu laulelmia ja elokuvasävelmiä.
Joululauluosio kuvaa parhaiten kirjan mieltymysten laveutta, sillä siihen kuuluvat niin Sika kuin Maa on niin kaunis, johon kirja päättyy. Aloitus on suorastaan ironisesti Ohikiitävää.
Kun mukana on paljon yksinlauluksi suunniteltuja, ovat nuottikuvat hieman haastavia lukea, mistä hypätäänkään ja mihin. Kirja sopii siis parhaiten lauluja joko hyvin ulkoa osaaville tai nuotinnustapoja tuntevalle. 
Mukana on niin riippuvaisen rakkauden ruikutuksia kuin vahvempia ja valoisempia asenteita vahvistavia. Tuskin kenellekään kaikki ovat toivotuimpia, mutta onpa ainakin jokaiselle joitakin, useimmille paljon.

Sarjakuvapläjäys
Zum Teufelin julkaisema Disney-sarjakuvien historia 1930-2020 on tuhti pakkaus Disney-sarjakuvia ja tarinoita niistä. Harmillisesti värikuvien määrä jää suhteessa pieneksi. Mustavalkokuvistakin välittyy kuitenkin hyvin sarjakuvien monipuolisuus. Otteita on eri kielillä, joten vähintäänkin englanninkielen taito antaa lisää lukijalle. Osa käsiteltävistä sarjakuvista on sellaisia, etten muista ikinä niistä edes kuulleeni. Ja matkani sarjakuvien parissa on kuitenkin enemmän tai vähemmän syventyen jatkunut 90-luvulta lähtien. Olipa kiinnostunut sarjakuvista yleensä, tai erityisesti Disneyn, kannattaa teokseen tutustua. Noin 380-sivuisena kirjassa riittää runsaasti kiinnostavaa aineistoa.

Slööristä taiteilijan vaimoksi
WSOY on julkaissut kirjan Mary Gallen-Kallela. Olisit villiä villimpi. Helena Ruuskan teosta kuvittavat Akseli Gallen-Kallelan maalaukset sekä 1800-luvun puolelle ulottuvat valokuvat. Pianisti Mary Helena Gallen-Kallela, omaa sukua Slöör, eli 1868-1947, joten kirja on samalla aikamatka Suomen historian käännekohtiin. 1866-1868 olivat suuret nälkävuodet. Maryn nimestä voi jo päätellä, ettei hän syntynyt köyhyyteen. Menetyksiä oli silti. Kuumeeseen lapsena kuollut esikoinen näkyy Madonna-maalauksessa.

Uuno
Mitä tekemistä Uuno Turhapurolla on Valkealan kanssa? Ihan esimerkiksi sellainen seikka, että Uuno hyppäsi suksilla veteen 1975. Kuvauspaikkana oli Tirvanjärvi, Valkeala. Uuno-elokuvissa esimerkiksi ministeri Hujasena esiintynyt Yrjö Parjanne syntyi Valkealassa. Tuomas Marjamäen Uuno on numero yksi-Turhapuron koko tarina 1971-2021 on sopivasti jaoteltu. Kuviakin on reilusti Docendon julkaisemassa kirjassa. Kuvista osaa ei ole aiemmin julkaistu. Kirja valottaa millaista elokuvien tekeminen oli. Viimeisinhän sarjasta oli vuoden 2004 Uuno Turhapuro -This is my life. Monia keskeisiä rooleja täytyisi joka tapauksessa roolittaa uusiksi. Nettihaulla selvitin, että keskeisistä näyttelijöistä Vesku on iältään 76, Tuuran sihteerinä tuttu Elli Castrén-Kytömaa 77 ja Hannele Lauri 69. Aika näyttää tuleeko tulevaisuudessa vielä Uuno-elokuvia.

Ajan olemusta
Juha-Pekka Inkisen Pysäkkiaikakirjat on Minervan julkaisema teos. Esipuhe on Esko Valtaojan, mikä osaltaan kertoo jo, ettei kyse ole vain valokuvista pysäkeistä. Mainokset vievät mielenkiintoiselle aikamatkalle. Tekstien myötä aikajana levittäytyy vielä enemmän. Välillä puhutaan menneisyydestä, ajoittain nykyhetkestä ja niiden lisäksi tulevaisuudestakin.

Elokuvana nähtävä
Vinski ja näkymättömyyspulveri on WSOYn julkaisema. Kannen kuva liittyy Juha Wuolijoen ohjaamaan elokuvaan, joka perustuu Simo Puupposen eli Aapelin lastenkirjaan Koko kaupungin Vinski. Pituudeltaan kirja on päälle satasivuinen, joten klassikon ääreen pääsee helposti.

Robertsia
Gummeruksen julkaisema Unelmien voima on Nora Robertsin Unelmatrilogian toinen osa. Romantiikassa käydään läpi suhdeasioita, toisen huomioimista ja vastahakoisuutta. Alun perin tarina on 90-luvulta.

Luontoon
WSOY on julkaissut Linka Neumannin Norjalaisia villapaitoja 2-teoksen. Kuvaajia on useita. Värikkyys ja luontotausta tekevät kirjasta viehättävän. Varmasti moni löytää mieleistään neulottavaa. Tai jos on löytänyt neulojan, niin mieleisen mallin. Jos kiinnostukseen neuleista yhdistyy luonnon ihastelu ja koirista pitäminen, niin kirja on varmasti erityisen mieleinen. Neuleita nähdään niin lasten kuin aikuistenkin yllä.

Itärajan ja ajan takaa
Story House Egmont on julkaissut tutun kaksikon seitsemännentoista uuden seikkailun. Piko ja Fantasio Neuvostoliitossa-tarinassa on osa kirjaimista kirjoitettu erikoisesti, mikä tuo mielenkiintoisen lisän lukemiseen. Seikkailussa käsitellään rahan vaikutusta, mutta myös myötätuntoakin, mikä luo syvyyttä. Jännitystä on kohtuullisesti ja juoni etenee hyvin. Tarrinin ja Neidhardtin jäljiltä teos tuntuu tyylillään vievän menneeseen aikaan.

© DUPUIS 2020 by Tarrin, Neidhardt
© DUPUIS 2020 by Tarrin, Neidhardt

Muotitarina
Lucy Ivisonin Unelmien muotitalo-Silkkiä ja salaisuuksia sisältää Catharine Collingridgen muotiluonnoksia. WSOYn julkaisema romaani kertoo aatelistyttö Sylviasta ja palvelustyttö Myrtlestä, jotka yhdistävät voimansa. ”Dotin tuhkanvaaleat hiukset ylsivät vapaina vyötärölle saakka ja saivat hänet näyttämään ihan keijuprinsessalta. ”


Saaga
WSOYn julkaisema Hollantilainen talo kietoutuu linnamaisen ylelliseen taloon. Äiti jättää perheen, äitipuoli ottaa talossa vallan. Sisarukset karkotetaan kodistaan. Kirja kuvaa petosta ja anteeksiantoa.


Luontokuvien lumoa
Hannu Hautalaa on osaltaan kiittäminen siitä, että suomalainen luonto on saanut huomiota muissakin maissa. Osa kuvista on hyvin taiteellisia. Monissa ottaminen on vaatinut työtä. Tilanteita on runsaasti, joita useimmat eivät ole päässeet näkemään. Siltalan julkaisema Hannu Hautala Sata Parasta on saanut tekstinsä Juha Kauppiselta. Ne avaavat mielenkiintoisesti kuvien taustaa. Luonnon ja luontokuvien ystäville suosittelen kirjaan tutustumista.


Auringonkaappaaja
Mauri Kunnaksen Kuka kaappasi auringon? on veikeä tarina. Otavan julkaisemassa kuvakirjassa kaapataan varsin kuuma kaveri. Vanhojen muistiinpanojen mukaan vuonna 536 tapahtui jotakin merkillistä. Taivaan peitti outo sumuharso, joka pimensi tai hämärsi auringon. Kalevalan runo auringon ryöstöstä voi hyvinkin viitata tähän tapahtumaan. Tässä tarinassa ote Kalevalan runoon on koiramainen. Mukana on tietysti susia ja muitakin eläimiä.

Elokuvaneuleita
Harry Potter -Neuleiden taikaa on Tammen julkaisema teos. Kirjassa on usean suunnittelijan ohjeita. Siellä täällä on kuvia elokuvistakin. Siinä mielessä kirja on jo poikkeuksellinen, yhdistäessään neuleohjeita ja elokuvatietämystä. Haastetta on vaihtelevasti. Jotkut ohjeet kertovat pimeän puolen hahmoista. Monessa on mukavasti värikkyyttä.

Joulutunnelmaan
Cecilia Heikkilän kuvittama ja Astrid Lindgrenin kertoma Muistan joulun vie menneen ajan tunnelmaan. WSOYn julkaisemassa kuvakirjassa on joulu vuonna 1913. Silloin Astrid oli smoolantilainen pikkutyttö. Osa tekstistä vie vieläkin kauemmas menneseen. Astridin tuotannolle ominaisesti, on tässäkin lapsilla huomattava rooli.


Valokuvauksen pariin
Tuija Lehtisen Studio Thora Otavalta vie hiukan eri tavalla valokuvauksen pariiin. Kyseessä on nimittäin viihderomaani. Tuija Lehtiseltä on julkaistu kymmeniä romaaneja. Näistä nuortenromaani Roskisprinssi on nähty valkokankaallakin.

Kultakurkku
Tomi Lindblomin Jarkko Ahola -Mies ja ääni kertoo Kouvolassa ainakin Tykkimäen huvipuistossa esiintyneestä laulajasta. Teräsbetoni edusti Suomea vuoden 2008 Eurovision -laulukilpailussa. Se toi osaltaan Jarkon solistitaitoja entistä tunnetummiksi. Kirjan ensimmäinen kappale alkaa dramaattisesti. Toisessa palataan ajassa lapsuuteen. Monet Jarkon laulutaidon ystävät lähettivät kuvia käytettäväksi ja osa käytetyistä kuvista onkin niitä.

Itärajalle
Suuri karjalainen piirakkakirja on sen verran kattava leivontakirja, että saa olla jo melkoinen tietämys, ettei mitään uutta tule vastaan. Karjalanpiirakka on yksistään jo noussut melkoiseen kansansuosioon. Tosin karjalanpiirakkana ei saa myydä ihan mitä tahansa, joten merkittävä osuus myynnistä on riisipiirakoita. SKS Kirjat on julkaissut Pirkko Sallinen-Gimplin teoksen, jossa on muiden muassa mustikkakakkara Viipurista ja tupinakukkoset Tuupovaarasta. Valokuvissa nähdään menneitä aikoja. Värikuvat keskittyvät leipomuksiin.

Kuvioita
Siltalan julkaisema Vuokko kertoo Suomen palkituimmasta muotoilijasta. Jutta Ylä-Monosen kerrontaa siivittävät valokuvat. Vuokko syntyi 1930, joten voinee sanoa, että elämäkertaa ei julkaistu hätiköiden. 2017 lopulla Vuokko pyysi Juttaa kirjoittamaan elämäkerran. Vuokko Nurmesniemi, omaa sukua Eskolin, tunnetaan esimerkiksi Marimekolle tekemistään töistä. Vuokon suunnittelemaa Jokapoika-paitaa on nähty ihmisten yllä jo vuosikymmenet.

Muotihistoriaa
Story House Egmontin julkaisema Disney Prinsessat Puuhaa ja muotia on valloittava puuhakirja, joka tuo eri maiden asuja historian saatosta tutummiksi. Suorastaan unohtuu, että kyseessä on tehtäväkirja, niin runsaasti on värejä ja tietoa. Sudoku rakentuu kukista ja niitä vastaavista kirjaimista. Selvästi tehtäväkirjan tekemiseen on nähty vaivaa ja se näkyy.
© 2021 Disney Enterprises, Inc.

© 2021 Disney Enterprises, Inc.
© 2021 Disney Enterprises, Inc.
© 2021 Disney Enterprises, Inc.

Suosittu kirjailija
Nora Robertsin kirjoja on myyty Suomessa yksistään yli miljoona. Menneisyyden uhka on varsin tuore, alkuteos julkaistiin viime vuonna, suomennos Gummerukselta tänä syksynä. Kirjassa on jännitystä ja romantiikkaa.

Balettihistoriaa
Kariston julkaisema Se alkoi joutsenesta -Sata vuotta arkea ja unelmia kansallisbaletissa on tuhti tietoteos. Useiden kirjoittajien luomassa teoksessa välittyy jo kuvista baletin taituruus ja lumo. Lukemista riittää runsaasti yli kolmisataasivuisessa teoksessa.


Lemmikkitarroja
Pieni ihana tarrakirja: Lemmikit on Kariston julkaisema. Eri kokoisten tarrojen kanssa touhutessa aika vierähtää varmasti mukavasti. Fiona Wattin tekstit täydentävät Lizzie Mackayn kuvitusta. Ulkoasun on suunnitellut Johanna Furst ja suomennos on Sanna Niemen.

Murrosiästä
Tammen julkaisema Isosisko Kaikki muuttuu on nykyajan ilmiöiden osaltaan sävyttämä opas murrosikään. Enimmäkseen piirroksin kuvitetussa kirjassa käsitellään monenlaisia asioita murrosikään liittyen. Suosittelen keskustelemaan lapsen tai nuoren kanssa kirjan sisällön herättämistä ajatuksista.


Janne Kousa

Jaa artikkeli: