Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Mongolialainen majapaikka Tirvan maisemissa

Aitoa mongolialaista jurttaa ei tiettävästi ole aiemmin Valkealassa nähty. Eipä niitä ole ainakaan monta koko Suomessakaan ollut ennen viime kesää. Tirvalle jurtta saatiin pystyyn täksi kesäksi.

Julkaisimme aiemmin jutun Jutta Immanen-Pöyryn kansainvälisestä urasta ja Tirvan Immasella sijaitsevasta lomakodin pihasta, jota komistaa suuri Valkealan vaakuna. Nyt on taloakin ylemmäs saatu pystyyn Mongoliasta hankittu jurtta. Sitä ennen Kyösti Pöyry kävi pystyttämässä muita jurttia.

Kuusi kerralla

Jurttia tuli Suomeen samalla lähetyksellä kuusi. Hankkeen vetäjänä toimi Ilkka Taipale. Hän halusi jurtan Vailla vakituista asuntoa -yhdistyksen käyttöön. Yhden jurtan toimittaminen ja oikeaoppinen pystyttäminen olisi tullut suhteellisen kalliiksi, joten hän houkutteli mukaan tuntemiaan ihmisiä, joiden arveli saattavan kiinnostua. Näin saatiin kasaan kuuden jurtan tilaus ja oli kannattavaa kutsua myös asiantuntija opastamaan. Valkealan lisäksi jurttia pystytettiin muun muassa Isnäsiin, Köyliöön ja Paraisille.
Jutta laskee, että nelinkertaisen hinnan olisi joutunut maksamaan, jos olisi Suomessa teettänyt jurtan. Mongolialainen käsityönä tehty jättiteltta maksoi suunnilleen saman kuin ulkopalju.
Jurttiin kuuluivat myös kamiinat. Venäläiset rajaviranomaiset arvioivat, aivan oikein, ettei kukaan lähde asiaa peräämään. He takavarikoivat kamiinat muka sotatarvikkeina.

Juttaa kamiinoiden varastaminen hieman harmittaa, mutta kova työ olisi saada ostetut kamiinat takaisin.

Käsityötä

Opas Chuka neuvoi, että jurtalle paras alusta on betoni. Hiekka käy, mutta nurmi ei. Hän joutui vaatimaan osien vaihtoa, kun porukka oli vain jakanut kullekin tarvittavan määrän eikä tarkistanut, että kaikki osat kuuluvat samaan jurttaan.
Käsin maalatut kannatinpuut ovat perinteisesti perusväriltään oranssit. Kuviot vaihtelevat kuitenkin jurttakohtaisesti.
Kokeneet mongolialaiset paimentolaiset pystyttävät jurtan kahden miehen voimin parissa tunnissa. Neljä on hyvä olla kokemattomia suomalaisia pystyttäjiä, ja tunteja kuluu silti tuplamäärä.
Jurtta painaa kokonaisuudessaan noin 400 kiloa. Tilaa on vaikka tanssia. Yhteen jurttaan tulikin upea säteittäinen parketti. Yöpymään mahtuisi hyvinkin tusina. Osa omistajista on kertonut yöpyvänsä jurtassa.
Jurtta vaatii nöyryyttä, sillä ovi on matala. Oviaukossa täytyy lisäksi varoa, ettei samalla pudota niitä tukipuita, jotka ovat vain oven kamanan varassa.

Jurtassa ei käytetä kiinteitä liitoksia, vaan katon tukipuut ja seinäkehikko kiinnitetään nahkanauhoilla. Vain oven heloissa tarvitaan metallia. Kyösti Pöyry arvioi, että puumateriaali on siperiankuusta.

Vihdoin käyttöön

Jutta Immanen-Pöyryn ja Kyösti Pöyryn jurtta taisi olla viimeinen pystytettävä. Heidän täytyi ensin ehtiä tehdä jurtalle paikka, sillä alustan on oltava tasainen ja vapaa-ajan asunto sijaitsee rinnetontilla. Toukokuun lopulla jurtta saatiin porukalla pystyyn.
Jutta kertoo, että poika päivitteli kovin heidän hankettaan. Tämä on kuitenkin jo varannut jurtasta majoitusta ystävilleen tapahtuman ajaksi. Muitakin halukkaita majoittujia on ilmoittautunut, kuten Jutan opiskeluaikainen porukka. Pääosin jurtta on kuitenkin oleskelukäytössä. Tuttavilta löytyi sopivia, suomalaiskansallisia kalusteita, jotka sopivat lähinnä kahvikutsujen pitämiseen.
Jurtta kestää hyvin vettä suojakankaan ansiosta. Vilttivuoraus puolestaan pitää lämmön, jonka alkuperäiskäyttäjät hankkivat yleensä lannalla tai hiilillä. Kamiinan tilalle Jutta ajattelee hankittavan sähkötakan. Elektroninen hyttyskarkotin on myös ostoslistalla.
Paimentolaisten käytössä jurtta kestää noin kolme vuotta. Kun sitä ei jatkuvasti pureta ja pystytetä, kestoaika on varmasti kymmenkertainen.

Teksti: Auli Kousa
Kuvat: Seppo Kousa
ja Pöyryn kotiarkisto

Artikkelikuva: Osa katon kannatintolpista on vain koristeellisen oven varassa.

Jaa artikkeli: