Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Monialayrittäjä

Aino Viholainen sai aloittaa Yrittäjyysiltapäivän varsinaiset esitykset, jotta hän ehätti huolehtimaan alueen pankkien kustantamista väliaikatarjoiluista.

Aino opiskelee Valkealan lukiossa kolmatta vuotta. Toisena vuonna hän osallistui NY-kurssille, jossa nuoret yrittäjät perustavat vuodeksi todellisen yrityksen. Emmin, Siirin ja Jutan kanssa hän perusti siivousalan yrityksen, jonka esittelyn osa lukijoista ehkä muistaakin.

Aino kertoo, että he halusivat auttaa erityisesti vanhuksia. Päivi Parkkonen ehdotti yhteistyötä Rotary-järjestön kanssa. Nuoret saivat tukea ajatukselleen, ja näin palvelun tilanneet saivat kaksi ensimmäistä siivouskertaa ilmaiseksi. Muukin hyvä peruste tarpeelle kuin ikä kelpasi. Vanhemmat tarjosivat tarvittaessa kyytejä tai välineitä. Muuten nuoret hoitivat kaiken itse.

Uskalla yrittää -kilpailussa Pisara NY valittiin Kouvolan seudun parhaaksi liikeideaksi. Aino kertoo pitäneensä eniten siitä, että he saivat itse päättää, mitä haluavat tehdä.

Linda Nevalainen Pohjois-Kymen 4h-yhdistyksestä kyseli Valkealan lukiolta kiinnostuneita pitämään kahvilaa Puotimuseolle. Tarkoitus oli jakaa vastuuta usealle, mutta Ainon lisäksi ei muita kiinnostuneita ilmaantunut. Aino ei aluksi edes tajunnut, että hän oli taas perustamassa yritystä. Isä auttoi paperitöissä.

Aino osti tarvikkeet ja järjesti muutenkin kahvilan toiminnan. Aluksi hän osti Koppaselta leivonnaisia. Vaikka hän sai alennusta, hän huomasi pian, että itse leipomalla saa paremman katteen. Koska Ainolla oli myös toinen, täysipäiväinen työpaikka, hän alkoi kesän mittaan jo väsyä työhön.

Museokahvila toimi vain kesä-heinäkuun, ja sateisella ilmalla ei kannattanut kahvilaa edes pitää, sillä se toimi ulkona teltassa.

– Parasta oli päätösvalta ja vaikeinta arvioida menekkiä, Aino kertoo. Joinain päivinä meni paljon hukkaan.

– Olen tykännyt yrittämisestä, Aino hymyilee. Hän yllätti itsensä, sillä kokemuksella isän yrittämisestä hän ei vielä yläasteikäisenä halunnut yrittäjäksi. Oli tuntunut ikävältä, että ruokapöytäänkin soitetaan. Kokonaisuutena Aino kehui kuitenkin yrittämistä. Nuoremmilleen hän suositteli riskitöntä kokeilemista NY- tai 4H-yrittäjänä.

Kuva: Aino Viholainen yllätti itsensä ryhtymällä yrittäjäksi.

Jaa artikkeli: