Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Moniosaaja

Puolakan talomuseon entisessä turvevarastossa oli menossa hyvä keskustelu taiteellisista valinnoista.

Oravalassa asuva Hannele Jokiranta on tuonut Puolakan talomuseoon näytille makrameesolmeiluja. Hän totesi tekevänsä omaehtoisista töistään mielellään ainutlaatuisia. Samaa tyyliä on joissakin, mutta osa taas poikkeaa kaikista muista. Vasta valmiina hän itsekin huomasi, että Punainen elämänlanka -työhön syntyi lyyrakuvioita. Yksi kauneimmista töistä on samalla yksinkertaisin.

Hannele kertoo, että hän ompeli nukeille vaatteita jo alle kouluiässä. Solmiminen on ollut mukana vasta vähän aikaa. Hän kertoo nähneensä unessa solmitun rannekorun, jossa oli helmiä koristeina. Sen jälkeen täytyi ottaa selvää, miten sellainen tehdään. Hannele myös uskoo, että meille välillä näinkin selkeästi näytetään uutta suuntaa. Siitä aukesi uusi maailma, joka vei mennessään.

Hannele Jokiranta pitää Taideruukissa työpajoja makrameesolmeilusta ja intuitiivisesta maalaamisesta. Molemmat ovat terapeuttisia työtapoja. Jos ne eivät riitä, Hannelella on taitoja myös henkilökohtaisesti auttaa eri tavoin, puolestaan avaamaan elämän solmuja. Hän on muun muassa voimavaravalmentaja.

Hannele heittäytyi muutama vuosi sitten rakentamaan toimeentuloa vapaalla aikataululla. Lähihoitajan työssä hän ehti saada tarpeekseen kiireisistä askelista. Koiria hän lähinnä nykyisin hoitaa, yhdeksää lastenlasta harvoin. Hän toteaa oman osuutensa tehneensä viiden lapsen äitinä ja perhepäivähoitajana.

Kysyn, mitä risuja Hannele on käyttänyt Kaisla-työssään. Vastaus on, että puolison tuomia. Tämä sai vain ohjeen sopivasta paksuudesta ja toi juuri oikeanlaisia. Suurinta osaa töistä kannattelee luonnosta löytynyt vahva oksa. Puolikas vanhaa heinäseivästäkin käy. Vain asiakkaan toivomuksesta Hannele lähtee liikkeelle harjanvarresta.

Usein samaan aikaan työn alla on useampia töitä, vaikka kukin päivässä varmasti syntyisi. Hannele pitää siitä, että kaikelle voi antaa aikaa. Tärkeää on, että rakastaa sitä mitä tekee.

• Auli Kousa

Artikkelikuva: Kuvataiteilija Helinä Hukkataival Tampereelta (vas.) ja Tanja Rajajärvi (oik.) Valkealasta keskustelivat Hannele Jokirannan kanssa hänen töistään sekä taiteen ja käsityön tekemisestä yleensä.

Kypsää viljaa sopii parhaiten talomuseon vanhimmalle hirsipinnalle. Osa Hannele Jokirannan töistä sopii yhtä hyvin moderniin kuin vanhaan kotiin.
Yksinkertaisen oivaltava työ sopii niin vanhaan kuin uuteen kotiin. Helinä tekee tilaustöitä myös asiakkaan toiveiden mukaan.
Jaa artikkeli: